Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Λασκαρίδη και την… αμηχανία Πλακιωτάκη

«Οι δηλώ­σεις του εφο­πλι­στή Λασκα­ρί­δη και η αμη­χα­νία του υπουρ­γού της ΝΔ, κ. Πλα­κιω­τά­κη, είναι σοκα­ρι­στι­κές μεν, ανα­με­νό­με­νες δε, από τη στιγ­μή που οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις είναι όντως το πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό των εφο­πλι­στών και των άλλων μερί­δων του κεφα­λαί­ου» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε σχό­λιό του, προ­σθέ­το­ντας «η εθε­λο­ντι­κή φορο­λο­γία, οι φορο­α­παλ­λα­γές, τα δεκά­δες προ­νό­μια και φυσι­κά η επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα των ναυ­τερ­γα­τών επι­βε­βαιώ­νουν του λόγου το αληθές».

«Όλα αυτά είναι το απο­τέ­λε­σμα του πανί­σχυ­ρου θεσμι­κού πλαι­σί­ου, που έχουν δια­μορ­φώ­σει δια­χρο­νι­κά οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις και οι διε­θνείς οργα­νι­σμοί για την προ­στα­σία των συμ­φε­ρό­ντων των εφο­πλι­στών. Αυτό το θεσμι­κό πλαί­σιο έχει μάλι­στα και συνταγ­μα­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση, άρθρο 107, το οποίο τα άλλα κόμ­μα­τα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, έχουν σαν “εικό­νι­σμα”, για αυτό κι αρνή­θη­καν την πρό­τα­ση του ΚΚΕ για κατάρ­γη­σή του» κατα­λή­γει το σχό­λιο του κόμματος.

Με την αλαζονεία του αφεντικού της κυβέρνησης

Mε απα­ξιω­τι­κό τρό­πο ανα­φέρ­θη­κε στην κυβέρ­νη­ση και στους υπουρ­γούς ο εφο­πλι­στής Πάνος Λασκα­ρί­δης, λέγο­ντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τους έχουν «χεσμέ­νους»!!!

Συγκε­κρι­μέ­να, η δημο­σιο­γρα­φι­κή έρευ­να του οργα­νι­σμού EIC (European Investigative Collaboration) με τίτλο «Black Trail» για τις παρα­βιά­σεις των περι­βαλ­λο­ντι­κών όρων λει­τουρ­γί­ας από εφο­πλι­στές, φιλο­ξέ­νη­σε μετα­ξύ άλλων δηλώ­σεις του Πάνου Λασκαρίδη.

Ο εφο­πλι­στής με την αλα­ζο­νεία του προϊ­στα­μέ­νου του πολι­τι­κού προ­σω­πι­κού είπε ότι οι πλοιο­κτή­τες δεν έχουν ανά­γκη την κυβέρ­νη­ση, ούτε τον πρω­θυ­πουρ­γό. «Οι εφο­πλι­στές δεν χρειά­ζο­νται την κυβέρ­νη­ση, το υπουρ­γείο την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρω­θυ­πουρ­γό», δήλω­σε, συμπλη­ρώ­νο­ντας μάλι­στα ότι «έχουν χεσμέ­νο τον πρω­θυ­πουρ­γο, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρη­σι­μό­τη­τα. Για­τί; Επει­δή η ναυ­τι­λία δεν έχει καμία σχέ­ση με την Ελλά­δα. Δεν υπάρ­χει κάτι που μπο­ρεί να κερ­δί­σει ένας πλοιο­κτή­της στην Ελλά­δα. Δεν υπάρ­χουν φορ­τία, δεν υπάρ­χουν ναυ­λο­σύμ­φω­να, τίπο­τα στην Ελλάδα».

Ο Πάνος Λασκα­ρί­δης κατέ­λη­ξε λέγο­ντας ότι: «Μόνο τα γρα­φεία των πλοιο­κτη­τών είναι στην Ελλά­δα. Το 80% των πλοί­ων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιά­ζει η ελλη­νι­κή σημαία».

Οι δημο­σιο­γρά­φοι έδει­ξαν το από­σπα­σμα με τις δηλώ­σεις Λασκα­ρί­δη στον Γιάν­νη Πλα­κιω­τά­κη. Η ωμή παρα­δο­χή έφε­ρε σε δύσκο­λη θέση τον υπουρ­γό Ναυ­τι­λί­ας Γιάν­νη Πλα­κιω­τά­κη ο οποί­ος δεν μπό­ρε­σε να κρύ­ψει την αμη­χα­νία του. Στη συνέ­χεια απά­ντη­σε αμή­χα­να ότι «η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει δημιουρ­γή­σει ένα στα­θε­ρό θεσμι­κό πλαί­σιο για την ελλη­νι­κή ναυ­τι­λία ώστε έχει τόσο μεγά­λη πρό­ο­δο την τελευ­ταία δεκαετία».

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι ο Πάνος Λασκα­ρί­δης έχει βρε­θεί στο παρελ­θόν και στη θέση του αντι­προ­σώ­που του πανί­σχυ­ρου λόμπι των Ενώ­σε­ων Εφο­πλι­στών της Ευρω­παϊ­κής Κοι­νό­τη­τας. Τα δε πλοία του έχουν βρε­θεί στο επί­κε­ντρο για το βρό­μι­κο απο­τύ­πω­μα των πλοί­ων τους στην Ανταρ­κτι­κή, ενώ «τέσ­σε­ρα ακό­μα πλοία τέθη­καν υπό κρά­τη­ση σε λιμά­νια μετα­ξύ του 2017 και του 2019 για παρα­βά­σεις που εκτεί­νο­νται από ελλι­πή πιστο­ποι­η­τι­κά πλη­ρώ­μα­τος έως τις συν­θή­κες εργα­σί­ας στο πλοίο».

 

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο