Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ για τις ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Μόνη λύση ο αγώνας για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μόνη λύση είναι ο διεκ­δι­κη­τι­κός αγώ­νας εργα­ζο­μέ­νων και συντα­ξιού­χων, για να καταρ­γη­θούν οι αντια­σφα­λι­στι­κοί νόμοι, να απο­κρού­σου­με τη νέα επί­θε­ση και να περά­σου­με στην αντε­πί­θε­ση, τονί­ζει το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχό­λιο για την εγκύ­κλιο της κυβέρ­νη­σης για τις συντάξεις.

Ανα­λυ­τι­κά:

Την ίδια στιγ­μή που η υγεία του λαού δοκι­μά­ζε­ται από το νέο κύμα της παν­δη­μί­ας και από τα πρω­τό­κολ­λα-λάστι­χο, που οι ανα­τι­μή­σεις και η ενερ­γεια­κή φτώ­χεια έχουν δημιουρ­γή­σει μια εφιαλ­τι­κή κατά­στα­ση για κάθε εργα­τι­κή — λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με τη νέα πρω­το­χρο­νιά­τι­κη εγκύ­κλιο δίνει ένα ακό­μα χτύ­πη­μα στο λαϊ­κό εισό­δη­μα και φέρ­νει δεκά­δες χιλιά­δες συντα­ξιού­χους αντι­μέ­τω­πους με νέες άμε­σες και έμμε­σες περι­κο­πές στις συντά­ξεις τους.

Η νέα εγκύ­κλιος πατά­ει πάνω στους αντια­σφα­λι­στι­κούς νόμους των κυβερ­νή­σε­ων Νέας Δημο­κρα­τί­ας και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποί­οι θέσπι­σαν ηλι­κια­κά όρια και κατα­κρε­ούρ­γη­σαν τις συντά­ξεις χηρεί­ας, έφε­ραν ισχυ­ρές μειώ­σεις στις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις αναπηρίας.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρό­νια έχει ανα­δεί­ξει τις δια­χρο­νι­κές πολι­τι­κές ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων με τη συρ­ροή αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων, που οδή­γη­σαν στο χτύ­πη­μα των συντά­ξε­ων και των ασφα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των, έχει κατα­θέ­σει τρο­πο­λο­γί­ες για την απο­κα­τά­στα­σή τους και την προ­στα­σία τους, οι οποί­ες έχουν απορ­ρι­φθεί από τα κόμ­μα­τα που κυβέρνησαν.

Μόνη λύση είναι ο διεκδικητικός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων, για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Νέες μειώ­σεις στις συντά­ξεις μερί­δας χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χων φέρ­νει το νέο έτος με από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης, καθώς, με εγκύ­κλιο του υφυ­πουρ­γού Κοι­νω­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων Π. Τσα­κλό­γλου, εφαρ­μό­ζο­ντας τον περι­βό­η­το νόμο Κατρού­γκα­λου του ΣΥΡΙΖΑ, μειώ­νε­ται η Εθνι­κή Σύντα­ξη και περιο­ρί­ζε­ται έως του ποσού των 384 ευρώ, αν ο συντα­ξιού­χος έχει πολ­λα­πλά δικαιώ­μα­τα, δηλα­δή λαμ­βά­νει για παρά­δειγ­μα Ανα­πη­ρι­κή Σύντα­ξη και Σύντα­ξη Χηρείας.

Συγκε­κρι­μέ­να, με την εγκύ­κλιο, οι συντα­ξιού­χοι θα λαμ­βά­νουν από 1η Γενά­ρη του 2022 την Εθνι­κή Σύντα­ξη που απορ­ρέ­ει από το ένα ασφα­λι­στι­κό τους δικαί­ω­μα (Ανα­πη­ρι­κή Σύντα­ξη) αλλά θα χάνουν το ποσο­στό του 70% αν είναι ταυ­τό­χρο­να και δικαιού­χος χηρείας.

Η εγκύ­κλιος ανα­φέ­ρει χαρακτηριστικά:

«…όταν ένας ασφα­λι­σμέ­νος δικαιού­ται περισ­σό­τε­ρες της μιας συντά­ξεις από οποια­δή­πο­τε αιτία (γήρα­τος, ανα­πη­ρί­ας ή θανά­του), του χορη­γεί­ται μια μόνο εθνι­κή σύντα­ξη που δεν μπο­ρεί να υπερ­βαί­νει (μεμο­νω­μέ­να ή ως άθροι­σμα εθνι­κών συντά­ξε­ων από δια­φο­ρε­τι­κές αιτί­ες) το ανώ­τα­το όριο μιας πλή­ρους εθνι­κής σύντα­ξης (384 ευρώ). Ο κανό­νας αυτός ισχύ­ει και εφαρ­μό­ζε­ται, ανε­ξαρ­τή­τως της προ­έ­λευ­σης του συντα­ξιο­δο­τι­κού δικαιώ­μα­τος (εξ ιδί­ου δικαιώ­μα­τος ή κατά μετα­βί­βα­ση) και σε οποιον­δή­πο­τε συν­δυα­σμό σώρευσης».

Ερω­τη­θείς για το νέο χτύ­πη­μα των συντά­ξε­ων, ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας Κ. Χατζη­δά­κης μιλώ­ντας σήμε­ρα στην τηλε­ό­ρα­ση του Σκάϊ, υπε­ρα­μύν­θη­κε της από­φα­σης, λέγο­ντας πως η κυβέρ­νη­ση εφαρ­μό­ζει τον νόμο Κατρού­γκα­λου, ανα­δει­κνύ­ο­ντας έτσι ότι η κυβέρ­νη­ση χέρι — χέρι, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εισή­γα­γε τη συγκε­κρι­μέ­νη νομο­θε­σία, βυθί­ζουν ακό­μα βαθύ­τε­ρα στη φτώ­χεια και την ανέ­χεια τους από­μα­χους της εργα­σί­ας, εν μέσω μάλι­στα του κύμα­τος ανα­τι­μή­σε­ων στα προ­ϊ­ό­ντα λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης και τις υπέ­ρο­γκες αυξή­σεις στο ηλε­κτρι­κό ρεύμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο