Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις να μπλοκάρει την απόπειρα της κυβέρνησης ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο

Για την επι­χεί­ρη­ση κατάρ­γη­σης του πανε­πι­στη­μια­κού ασύ­λου από την κυβέρ­νη­ση, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανα­κοί­νω­σή του τονίζει:

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, αξιο­ποιώ­ντας ως πρό­σχη­μα την ανο­μία και τη δρά­ση συμ­μο­ριών, που καμία σχέ­ση δεν έχουν με τα πανε­πι­στη­μια­κά ιδρύ­μα­τα και που θα μπο­ρού­σαν να αντι­με­τω­πι­στούν με το ισχύ­ον πλαί­σιο, επι­χει­ρεί να καταρ­γή­σει το ακα­δη­μαϊ­κό άσυ­λο, που είναι κατά­κτη­ση του φοι­τη­τι­κού και ευρύ­τε­ρα του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινήματος.

Μάλι­στα, επι­χει­ρεί να νομο­θε­τή­σει την κατάρ­γη­σή του “ντά­λα” καλο­καί­ρι, ακο­λου­θώ­ντας την πεπα­τη­μέ­νη όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων που επι­χει­ρού­σαν να περά­σουν τις αντι­λαϊ­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις στην Εκπαί­δευ­ση, σε περιό­δους που σχο­λεία και πανε­πι­στή­μια ήταν κλει­στά, προ­κει­μέ­νου να έχουν όσο το δυνα­τό μικρό­τε­ρες αντιδράσεις.

Επι­κα­λεί­ται την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα, την ώρα που το οργα­νω­μέ­νο έγκλη­μα δρα όχι μόνο γύρω από τα ιδρύ­μα­τα, αλλά και ‑σχε­δόν ανε­νό­χλη­το- σε γει­το­νιές της Αθή­νας και της Αττι­κής, χωρίς την προ­στα­σία κάποιου “ασύ­λου”. Επι­κα­λεί­ται ακό­μα και το εμπό­ριο ναρ­κω­τι­κών, την ώρα που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι συνέ­νο­χοι για την καλ­λιέρ­γεια ανο­χής απέ­να­ντι στα ναρ­κω­τι­κά, άρα και τη διείσ­δυ­σή τους στα πανε­πι­στή­μια. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι μαζί ψήφι­σαν για τους Χώρους Επο­πτευό­με­νης Χρή­σης, που εγκλω­βί­ζουν τον χρή­στη, απο­τρέ­πουν την προ­σπά­θεια απε­ξάρ­τη­σης και έχει απο­δει­χθεί ότι δίπλα τους ξεφυ­τρώ­νουν νέες πιάτσες.

Επι­χει­ρώ­ντας να κρύ­ψει την ουσία της ρύθ­μι­σης, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ επι­κα­λεί­ται την ακα­δη­μαϊ­κή ελευ­θε­ρία και τη δήθεν προ­στα­σία της, ανα­μα­σώ­ντας όσα έλε­γε και η προη­γού­με­νη ρύθ­μι­ση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από τέτοια “ευχο­λό­για” θέλουν να κρύ­ψουν ότι στο “πανε­πι­στή­μιο-επι­χεί­ρη­ση” που φτιά­χνε­ται, με την πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων, οι σπου­δές των φοι­τη­τών, όπως και η ανά­πτυ­ξη της επι­στή­μης και της έρευ­νας, μόνο ελεύ­θε­ρες δεν μπο­ρεί να είναι, αφού είναι δεμέ­νες στην προ­κρού­στεια κλί­νη της κερ­δο­φο­ρί­ας και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Γι’ αυτό και, συνε­χί­ζο­ντας στο δρό­μο του προ­κα­τό­χου της ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ θέλει να δια­μορ­φώ­σει τις κατάλ­λη­λες συν­θή­κες, ώστε οι εκπρό­σω­ποι των συμ­φε­ρό­ντων του κεφα­λαί­ου να έχουν από­λυ­τη ασυ­λία να κυκλο­φο­ρούν μέσα στα πανε­πι­στή­μια και να κάνουν τις μπίζ­νες τους.

Μέσα σε ένα τέτοιο πανε­πι­στή­μιο απαι­τεί­ται “σιγή νεκρο­τα­φεί­ου”, για να εφαρ­μό­ζε­ται χωρίς εμπό­δια η πολι­τι­κή που προ­ω­θεί την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στα ιδρύ­μα­τα, ενι­σχύ­ει την κατη­γο­ριο­ποί­η­ση πτυ­χί­ων, ιδρυ­μά­των και απο­φοί­των, τσα­κί­ζει τις προ­ο­πτι­κές της νεο­λαί­ας που σήμε­ρα πασχί­ζει να ολο­κλη­ρώ­σει τις σπου­δές της για να βρει μια ικα­νο­ποι­η­τι­κή δουλειά.

Η ΝΔ προ­ω­θεί την κατάρ­γη­ση του ασύ­λου, με τη σύμπρα­ξη του ΚΙΝΑΛ, αλλά και την ουσια­στι­κή συμ­φω­νία βου­λευ­τών και άλλων στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποί­οι το 2011, ως βου­λευ­τές του ΠΑΣΟΚ τότε, είχαν υπερ­ψη­φί­σει την κατάρ­γη­ση του ασύ­λου με το νόμο Διαμαντοπούλου.

Η ΝΔ σηκώ­νει τη σημαία “νόμος και τάξη” για να σημα­το­δο­τή­σει πως η συνέ­χι­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής θα χρεια­στεί έντα­ση της κατα­στο­λής, εντός και εκτός των ιδρυ­μά­των. Εξάλ­λου και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντι­με­τώ­πι­σαν με την κατα­στο­λή τους αγώ­νες φοι­τη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών, όποια ρύθ­μι­ση για το άσυ­λο και αν ίσχυε.

Ωστό­σο, ούτε η κατα­στο­λή, ούτε η οποια­δή­πο­τε ρύθ­μι­ση για το άσυ­λο μπο­ρεί να εμπο­δί­σει το οργα­νω­μέ­νο φοι­τη­τι­κό κίνη­μα, όταν αυτό συγκε­ντρώ­νει δυνά­μεις και μαζι­κο­ποιεί τη συλ­λο­γι­κή αγω­νι­στι­κή διεκ­δί­κη­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών των φοιτητών.

Το πραγ­μα­τι­κό περιε­χό­με­νο του ασύ­λου μπο­ρούν να το υπε­ρα­σπι­στούν οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι και οι συν­δι­κα­λι­στι­κοί φορείς των εργα­ζο­μέ­νων στα πανε­πι­στή­μια και των πανε­πι­στη­μια­κών δασκά­λων, το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα συνο­λι­κά. Αυτό μπο­ρεί να γίνει μόνο μέσα από τον αγώ­να ενά­ντια στην πολι­τι­κή που δια­μορ­φώ­νει την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί σήμε­ρα στα ιδρύ­μα­τα ‑και αξιο­ποιεί­ται και ως πρό­σχη­μα για το χτύ­πη­μα του ασύ­λου- και ο οποί­ος αγώ­νας διεκ­δι­κεί την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του λαού και της νεο­λαί­ας στη μόρ­φω­ση, τη δου­λειά, τη ζωή.

Το ΚΚΕ θα παλέ­ψει με όλες του τις δυνά­μεις να μπλο­κά­ρει την από­πει­ρα της κυβέρ­νη­σης ΝΔ να καταρ­γή­σει το ακα­δη­μαϊ­κό άσυ­λο. Οι δυνά­μεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα στα πανε­πι­στή­μια θα συνε­χί­ζουν να βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να, για την υπε­ρά­σπι­ση του πραγ­μα­τι­κού του περιε­χο­μέ­νου. Για να γίνουν οι σύλ­λο­γοι των φοι­τη­τών, των εργα­ζο­μέ­νων και των πανε­πι­στη­μια­κών δασκά­λων εστί­ες αντί­στα­σης στην αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση που εξα­πο­λύ­ουν το κεφά­λαιο και οι κυβερ­νή­σεις του. Για να ισχυ­ρο­ποι­η­θεί η συλ­λο­γι­κή και οργα­νω­μέ­νη διεκ­δί­κη­ση της νεο­λαί­ας, των φοι­τη­τών, η συνά­ντη­σή της με την πάλη του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, με ενιαία αιτή­μα­τα και κατεύ­θυν­ση αμφι­σβή­τη­σης του συστήματος».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο