Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Το ΚΚΕ σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη»

«Σαρά­ντα πέντε χρό­νια συμπλη­ρώ­νο­νται από το έγκλη­μα σε βάρος του κυπρια­κού λαού με την τουρ­κι­κή εισβο­λή και τη συνε­χι­ζό­με­νη κατο­χή του 37% της Κύπρου, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με τις ευλο­γί­ες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κι αφού πρώ­τα το δρό­μο άνοι­ξε το πρα­ξι­κό­πη­μα της ελλη­νι­κής χού­ντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυπρια­κής κυβέρ­νη­σης Μακάριου.

Σήμε­ρα το Κυπρια­κό πρό­βλη­μα, που δια­χρο­νι­κά ήταν ανα­πό­σπα­στα δεμέ­νο με τους σφο­δρούς αντα­γω­νι­σμούς για τον έλεγ­χο της κρί­σι­μης γεω­στρα­τη­γι­κής θέσης στη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο, εισέρ­χε­ται σε μια πολύ κρί­σι­μη και επι­κίν­δυ­νη φάση» τονί­ζει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­ση του για τη συμπλή­ρω­ση 45 χρό­νων από την τουρ­κι­κή εισβο­λή στην Κύπρο.

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι «η όξυν­ση της τουρ­κι­κής προ­κλη­τι­κό­τη­τας στην κυπρια­κή ΑΟΖ, οι αντι­θέ­σεις για τον έλεγ­χο του ορυ­κτού πλού­του και των ενερ­γεια­κών δρό­μων δεν μπο­ρούν να αντι­με­τω­πι­στούν με τις παρεμ­βά­σεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που επι­διώ­κουν να επι­βά­λουν διχο­το­μι­κά σχέ­δια στην Κύπρο και να την προσ­δέ­σουν στο ΝΑΤΟι­κό άρμα».

«Η νέα κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ακο­λου­θώ­ντας πιστά την πολι­τι­κή της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρω­το­στα­τή­σει στους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς στην περιο­χή, με το κάλ­πι­κο και ανι­στό­ρη­το επι­χεί­ρη­μα ότι έτσι δια­σφα­λί­ζο­νται τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα Ελλά­δας και Κύπρου» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ προ­σθέ­το­ντας: «Η ιστο­ρία όμως ούτε παρα­γρά­φε­ται ούτε παρα­χα­ράσ­σε­ται. Αυτοί που ευθύ­νο­νται για την τουρ­κι­κή εισβο­λή και τη συνε­χι­ζό­με­νη τουρ­κι­κή κατο­χή δεν μπο­ρούν να απο­τε­λούν παρά­γο­ντες ασφά­λειας και στα­θε­ρό­τη­τας. Όπως επί­σης η καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση και οι αντα­γω­νι­σμοί για τον φυσι­κό πλού­το της Κύπρου δεν απο­τε­λούν παρά­γο­ντες επί­λυ­σης του Κυπρια­κού προ­βλή­μα­τος, αλλά περαι­τέ­ρω εμπλο­κής του”.

«Το ΚΚΕ αντι­τάσ­σε­ται σε “λύσεις” ‑ανοι­χτής ή συγκα­λυμ­μέ­νης- διχο­τό­μη­σης, που στο παρελ­θόν απέρ­ρι­ψε ο ίδιος ο κυπρια­κός λαός. Παρα­μέ­νει στα­θε­ρά αλλη­λέγ­γυο στον αγώ­να του κυπρια­κού λαού, ενά­ντια στην κατο­χή και προ­βάλ­λει το δίκαιο αίτη­μα για μια Κύπρο ενιαία, ανε­ξάρ­τη­τη, ένα και όχι δύο κρά­τη, με μία και μόνη κυριαρ­χία, μία ιθα­γέ­νεια και διε­θνή προ­σω­πι­κό­τη­τα, ελεύ­θε­ρη από ξένες βάσεις και στρα­τεύ­μα­τα, χωρίς ξένους εγγυ­η­τές και προ­στά­τες, με τον κυπρια­κό λαό πραγ­μα­τι­κά κυρί­αρ­χο στον τόπο του. Αυτός είναι ο δρό­μος που απα­ντά στα σημε­ρι­νά επεί­γο­ντα προ­βλή­μα­τα και δίνει προ­ο­πτι­κή στην πάλη του κυπρια­κού λαού, όλων των λαών της περιο­χής» κατα­λή­γει η ανα­κοί­νω­ση του Κόμματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο