Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ στον δρόμο οι άλλοι στον καναπέ τους

Ο Διευθυντής του flash.gr Γιώργος Καραμέρος γράφει για τον τρόπο που τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Πηγή: flash.gr.

Η παν­δη­μία και η καρα­ντί­να εδώ και 39 μέρες έχει αμβλύ­νει την πολι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση, έχει βάλει την πολι­τι­κή σε δεύ­τε­ρο πλάνο.

Παρό­τι η προ­ά­σπι­ση των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων είναι πιο κρί­σι­μη και ανα­γκαία από ποτέ, η αντι­πο­λί­τευ­ση πλην ελα­χί­στων μοιά­ζει μου­δια­σμέ­νη. Ανα­στο­λές συμ­βά­σε­ων, απο­λύ­σεις, κατα­χρη­στι­κή τηλερ­γα­σία, κατα­στρα­τή­γη­ση εργα­σια­κών δικαιω­μά­των κρύ­βο­νται πίσω από τη μάσκα του κορο­νοϊ­ού και τα γλυ­κά σπο­τά­κια των τηλε­ο­πτι­κών σταθ­μών.

Οι βου­λευ­τές των περισ­σό­τε­ρων κοι­νο­βου­λευ­τι­κών κομ­μά­των μιλούν στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης μέσα από τη θαλ­πω­ρή του Skype του zoom ή του Google meet “γρά­φο­ντας” τηλε­ο­πτι­κό χρό­νο προ­βο­λής. Όμως ο αγώ­νας είναι εκεί έξω. Στα μηχα­νά­κια των delivery και των ταχυ­με­τα­φο­ρών, στα εξω­τε­ρι­κά ιατρεία των νοσο­κο­μεί­ων στα κου­ρα­σμέ­να πρό­σω­πα που έχουν οι ταμί­ες των σού­περ μάρκετ.

Λίγο πριν την έναρ­ξη της στα­δια­κής άρσης των μέτρων της 4ης Μαΐ­ου η φετι­νή Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά φαι­νό­ταν χαμέ­νη στη ραθυ­μία και τη μαλ­θα­κό­τη­τα που έχει επι­φέ­ρει η καραντίνα.

Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που εδώ και εβδο­μά­δες με κεντρι­κό σύν­θη­μα “και τα καλυμ­μέ­να στό­μα­τα έχουν φωνή” έχει πιά­σει το πνεύ­μα των από­κλη­ρων της κρί­σης του κορο­νοϊ­ού εκα­νε αυτό που ξέρει καλά από το ένδο­ξο και τιμη­μέ­νο παρελ­θόν του.

Την παρα­νο­μία. Παρα­νο­μία υπο­δειγ­μα­τι­κή. Τηρώ­ντας τις απο­στά­σεις με μάσκες, γάντια αλλά όχι αντι­ση­πτι­κά σε βάρος της ιδε­ο­λο­γι­κής τους ταυ­τό­τη­τας τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ οι εργα­ζό­με­νες και οι εργα­ζό­με­νοι άφη­σαν ξημε­ρώ­μα­τα το σπί­τι τους.

Όχι για να κάνουν τζό­κινγκ ή να πάνε στο ΑΤΜ ή το φαρ­μα­κείο αλλά για να στεί­λουν στα πέρα­τα του κόσμου το μήνυ­μα τιμής της ημέ­ρας εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς αλλά και του τρό­που που μπο­ρεί κάποιος να διεκ­δι­κεί πλέ­ον τον κοι­νω­νι­κό χώρο και να δρα πολι­τι­κά, σεβό­με­νος τους νέους υγειο­νο­μι­κούς κανό­νες που φέρ­νει η πανδημία.

Αλί­μο­νο σε αυτούς που κάθο­νται που τρώ­νε κάθε από­γευ­μα στις 18.00 τις περιο­ρι­στι­κές (για το υγειο­νο­μι­κό καλό μας) φάπες από τον Νίκο Χαρ­δα­λιά, αλλά τους ενό­χλη­σε η συντε­ταγ­μέ­νη γιορ­τή των Ελλή­νων κομμουνιστών.

Ίσως δεν πρό­σε­ξαν ότι από τη Δευ­τέ­ρα 4 Μαΐ­ου ουσια­στι­κά απα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία από τις 12 το βρά­δυ έως τις 6 το πρωί σύμ­φω­να με την ανα­φο­ρά περί “αυστη­ρής σύστα­σης για περιο­ρι­σμό της κυκλο­φο­ρί­ας ” στη σελί­δα 21 του Pdf του σχε­δί­ου της Κυβέρνησης.

Για να αντι­λη­φθού­με σε τι μονο­πά­τι έχου­με μπει. Είναι εκεί­νοι που δεν πρό­σε­ξαν στην πρώ­τη ΠΝΠ την κατά 50% μεί­ω­ση μισθών ή νόμι­σαν ότι τα 800 ευρώ είναι για ένα μήνα και όχι για 45 μέρες. Για όποιον τα παίρ­νει βέβαια.

Για όλους αυτούς, για όλους εμάς, κάποιοι άφη­σαν το πρωί τον κανα­πέ τους και γέμι­σαν την πλα­τεία Συντάγ­μα­τος, και τις κεντρι­κές πλα­τεί­ες σε Θεσ­σα­λο­νί­κη και Πάτρα με έναν τρό­πο που θα μεί­νει στην ιστο­ρία των εορ­τα­σμών της εργα­τι­κής Πρωτομαγιάς

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο