Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΚΚΕ στο πλευρό των καλλιτεχνών: Τροπολογία στη Βουλή για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους

Τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ για την ανα­γνώ­ρι­ση και κατο­χύ­ρω­ση δικαιω­μά­των των καλ­λι­τε­χνών κατα­τέ­θη­κε στη Βου­λή στο νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας που συζη­τεί­ται την Τετάρ­τη στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής. 

Προ­βλέ­πει, μετα­ξύ άλλων, ότι «οι τίτλοι σπου­δών που χορη­γή­θη­καν από Ανώ­τε­ρες Δημό­σιες και Ιδιω­τι­κές Σχο­λές Καλ­λι­τε­χνι­κής Εκπαί­δευ­σης, εφό­σον οι τίτλοι αυτοί απο­κτή­θη­καν, σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του ν. 1158/1981 (Α΄ 127), θεω­ρού­νται ισό­τι­μοι προς τους τίτλους σπου­δών που χορη­γού­σαν έως τις 10.6.2003 τα Τεχνο­λο­γι­κά Εκπαι­δευ­τι­κά Ιδρύ­μα­τα, χωρίς αντι­στοι­χία προς υπάρ­χου­σες κατά το κρί­σι­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα ειδι­κό­τη­τες των Τεχνο­λο­γι­κών Εκπαι­δευ­τι­κών Ιδρυμάτων».

Ολόκληρη η τροπολογία

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ — ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας με τίτλο «Σύστα­ση Νομι­κού Προ­σώ­που Ιδιω­τι­κού Δικαί­ου με την επω­νυ­μία Ογκο­λο­γι­κό Κέντρο Παί­δων “Μαριάν­να Β. Βαρ­δι­νο­γιάν­νη — ΕΛΠΙΔΑ”, εκσυγ­χρο­νι­σμός του δικαί­ου για τη δωρεά και μετα­μό­σχευ­ση οργά­νων, ρυθ­μί­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού COVID-19 και την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας και άλλες επεί­γου­σες ρυθμίσεις»

Θέμα: Ανα­γνώ­ρι­ση και κατο­χύ­ρω­ση δικαιω­μά­των καλλιτεχνών.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Εδώ και 80 μέρες, το σύνο­λο των καλ­λι­τε­χνι­κών σωμα­τεί­ων έχουν εκφρά­σει με κάθε τρό­πο την αντί­θε­σή τους στο ΠΔ 85/2022 που υπο­βαθ­μί­ζει τις σπου­δές των καλ­λι­τε­χνών και δημιουρ­γεί μια σει­ρά από προ­βλή­μα­τα στα επαγ­γελ­μα­τι­κά τους δικαιώ­μα­τα, ενώ ταυ­τό­χρο­να απα­ξιώ­νει τον κλά­δο των παρα­στα­τι­κών τεχνών.  Έχουν ανα­δεί­ξει τα αιτή­μα­τά τους με κάθε πρό­σφο­ρο μέσο, με δεκά­δες δια­δη­λώ­σεις, απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, πολυ­πλη­θέ­στα­τες καλ­λι­τε­χνι­κές εκδη­λώ­σεις, ακτι­βι­στι­κές  ενέρ­γειες, παρεμ­βά­σεις, συνα­ντή­σεις, ανα­γνώ­σεις κει­μέ­νων. Παράλ­λη­λα έχουν εκδο­θεί εκα­το­ντά­δες ανα­κοι­νώ­σεις των σωμα­τεί­ων, των συλ­λό­γων σπου­δα­στών, των καθη­γη­τών, των συνε­λεύ­σε­ων των κατα­λή­ψε­ων, καθώς και ανα­κοι­νώ­σεις συμπα­ρά­στα­σης καθη­με­ρι­νά από όλη την Ελλά­δα, την Ευρώ­πη, αλλά και ολό­κλη­ρο τον κόσμο. Επί­σης, τερά­στιας σημα­σί­ας κίνη­ση αξιο­πρέ­πειας και συμπα­ρά­στα­σης στους αγώ­νες των σπου­δα­στών και σπου­δα­στριών συνι­στά η υπο­βο­λή από τους καθη­γη­τές των Ανω­τέ­ρων Δρα­μα­τι­κών Σχο­λών του Εθνι­κού Θεά­τρου, του Κρα­τι­κού Θεά­τρου Βορεί­ου Ελλά­δος και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας των παραι­τή­σε­ών τους. Τα αιτή­μα­τά τους τα έχουν ανα­πτύ­ξει με τον πιο κατάλ­λη­λο τρό­πο στις επα­φές τους με τους Υπουρ­γούς, Υφυ­πουρ­γούς, Γενι­κούς Γραμ­μα­τείς των Υπουρ­γεί­ων, τους Αρχη­γούς των Πολι­τι­κών Κομ­μά­των, την Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας, αλλά και κατά τη συνά­ντη­ση της 15ης Φεβρουα­ρί­ου στο Μέγα­ρο Μαξί­μου με τον ίδιο τον Πρω­θυ­πουρ­γό. Αυτό που ζητούν είναι η δίκαιη επαγ­γελ­μα­τι­κή ανα­γνώ­ρι­ση των πτυ­χί­ων τους και  αξιο­πρε­πή εκπαί­δευ­ση για εργα­σία. Ζητούν εντός των προ­βλέ­ψε­ων του άρθρου 16 του Συντάγ­μα­τος ανα­γνώ­ρι­ση μέσω υπα­γω­γής όλων των απο­φοί­των καλ­λι­τε­χνι­κών σχο­λών και των εργα­ζο­μέ­νων στην Τέχνη και τον Πολι­τι­σμό στην κατη­γο­ρία ΤΕ (πλην αυτών που ήδη ανή­κουν στην κατη­γο­ρία ΠΕ), κάτι το οποίο γίνε­ται και έχει ήδη γίνει σε ανά­λο­γες περι­πτώ­σεις. Φυσι­κά τα αιτή­μα­τά τους για ίδρυ­ση συστή­μα­τος δημό­σιας και δωρε­άν Ανώ­τα­της Καλ­λι­τε­χνι­κής Εκπαί­δευ­σης, πανε­πι­στη­μια­κού επι­πέ­δου και συγκρό­τη­ση συστή­μα­τος δημό­σιας και δωρε­άν Καλ­λι­τε­χνι­κής Εκπαί­δευ­σης παράλ­λη­λης με το σχο­λείο σε όλες τις βαθ­μί­δες, καθώς επί­σης και για ενί­σχυ­ση του σπου­δα­στι­κού σώμα­τος με παρο­χές δωρε­άν σίτι­σης, στέ­γα­σης και συγ­γραμ­μά­των παρα­μέ­νουν ενερ­γά μαζί με όλο το πεδίο των διεκ­δι­κή­σε­ών τους.

Σχε­τι­κά με το κρί­σι­μο ζήτη­μα της υπο­βάθ­μι­σης των τίτλων σπου­δών τους, κατ’ επέ­κτα­ση και των επαγ­γελ­μα­τι­κών τους δικαιω­μά­των, προτείνουν:

Την από­δο­ση κατη­γο­ρί­ας ΤΕ,  για το καλ­λι­τε­χνι­κό προ­σω­πι­κό καθώς και προ­σω­πι­κό που ασκεί συνα­φές εκπαι­δευ­τι­κό έργο, όπως δάσκα­λοι και καθη­γη­τές Μου­σι­κής, Φωνη­τι­κής  — Τρα­γου­διού, Υπο­κρι­τι­κής, Θεά­τρου, Δρα­μα­τι­κής Τέχνης, Κινη­μα­το­γρά­φου, Χορού, Χορευ­τι­κής Ερμη­νεί­ας, Χορο­γρα­φί­ας και υπεύ­θυ­νων θεα­τρι­κού παι­χνι­διού ή άλλων καλ­λι­τε­χνι­κών εργα­στη­ρί­ων του Δημο­σί­ου, των λοι­πών Νομι­κών Προ­σώ­πων Δημο­σί­ου Δικαί­ου όπως και των Νομι­κών Προ­σώ­πων Ιδιω­τι­κού Δικαί­ου (με εξαί­ρε­ση τα Νομι­κά Πρό­σω­πα για τα οποία ισχύ­ει ειδι­κό­τε­ρη ισχύ­ου­σα ρύθ­μι­ση και τα ΝΠΙΔ του Ν. 2273/94), των ΟΤΑ και των νομι­κών προ­σώ­πων αυτών, με την προ­ϋ­πό­θε­ση κατο­χής του κατά περί­πτω­ση παρε­χο­μέ­νου τίτλου ειδί­κευ­σης εσω­τε­ρι­κού ή αντί­στοι­χου εξω­τε­ρι­κού, όπως περι­γρά­φε­ται παρακάτω.

Στα πλαί­σια αυτά προ­τεί­νε­ται η πιο κάτω Τροπολογία

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας με τίτλο «Σύστα­ση νομι­κού προ­σώ­που ιδιω­τι­κού δικαί­ου με την επω­νυ­μία Ογκο­λο­γι­κό Κέντρο Παί­δων “Μαριάν­να Β. Βαρ­δι­νο­γιάν­νη – ΕΛΠΙΔΑ”, εκσυγ­χρο­νι­σμός του δικαί­ου για τη δωρεά και μετα­μό­σχευ­ση οργά­νων, ρυθ­μί­σεις για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού COVID-19 και την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας και άλλες επεί­γου­σες ρυθ­μί­σεις», προ­στί­θε­ται άρθρο ως ακολούθως:

Άρθρο

1. Η εφαρ­μο­γή της παρα­γρά­φου 8 του άρθρου 26 του Ν. 4325/15, επε­κτεί­νε­ται στους απο­φοί­τους των σχο­λών Ανω­τέ­ρας Καλ­λι­τε­χνι­κής Εκπαί­δευ­σης που λει­τουρ­γούν βάσει του Ν. 1158/81, καθώς και στους κατό­χους οποιου­δή­πο­τε πτυ­χί­ου ή διπλώ­μα­τος ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, με αντί­στοι­χη καλ­λι­τε­χνι­κή εμπει­ρία ή συνα­φές εκπαι­δευ­τι­κό έργο τριών του­λά­χι­στον ετών.

2. Το αρ. 79 του Ν.4481/2017 τρο­πο­ποιεί­ται ως ακολούθως:

«Οι τίτλοι σπου­δών που χορη­γή­θη­καν από Ανώ­τε­ρες Δημό­σιες και Ιδιω­τι­κές Σχο­λές Καλ­λι­τε­χνι­κής Εκπαί­δευ­σης, εφό­σον οι τίτλοι αυτοί απο­κτή­θη­καν, σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του ν. 1158/1981 (Α΄ 127), θεω­ρού­νται ισό­τι­μοι προς τους τίτλους σπου­δών που χορη­γού­σαν έως τις 10.6.2003 τα Τεχνο­λο­γι­κά Εκπαι­δευ­τι­κά Ιδρύ­μα­τα, χωρίς αντι­στοι­χία προς υπάρ­χου­σες κατά το κρί­σι­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα ειδι­κό­τη­τες των Τεχνο­λο­γι­κών Εκπαι­δευ­τι­κών Ιδρυμάτων».

3. Καταρ­γεί­ται κάθε διά­τα­ξη που προ­βλέ­πει δυνα­τό­τη­τα καθο­ρι­σμού ειδι­κού μισθο­λο­γί­ου για το καλ­λι­τε­χνι­κό προ­σω­πι­κό, με εξαί­ρε­ση τους φορείς που ισχύ­ουν ήδη ευνοϊ­κό­τε­ρες ρυθ­μί­σεις (ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΟΛΣ, ΝΠΙΔ Ν.2273/94).

Αθή­να, 14/03/2023

Οι προ­τεί­νο­ντες βουλευτές

Παφί­λης Θανάσης

Καρα­θα­να­σό­που­λος Νίκος

Δελής Γιάν­νης

Κατσώ­της Χρήστος

Λαμπρού­λης Γιώργος

Κανέλ­λη Λιάνα

Μπο­ρεί­τε να δια­βά­σε­τε την τρο­πο­λο­γία σε PDF εδώ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο