Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το κράτος δολοφόνος Ισραήλ πυροβόλησε εν ψυχρώ γυναίκες που διαδήλωσαν με τα παιδιά τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Χιλιά­δες Παλαι­στί­νιες δια­δή­λω­σαν την Τρί­τη κατά μήκος του τεί­χους που χωρί­ζει τη Λωρί­δα της Γάζας από την επι­κρά­τεια του Ισραήλ.

Ήταν η πρώ­τη φορά που έγι­νε πορεία γυναι­κών στην περιο­χή από την έναρ­ξη των κινη­το­ποι­ή­σε­ων στον θύλα­κα, πριν από τρεις μήνες.

Από τα τέλη του Μαρ­τί­ου ο θύλα­κας έχει μετα­τρα­πεί σε θέα­τρο συχνών δια­δη­λώ­σε­ων ενα­ντί­ον του ισραη­λι­νού απο­κλει­σμού και υπέρ του δικαιώ­μα­τος επι­στρο­φής των Παλαι­στι­νί­ων στα εδά­φη από τα οποία εκδιώ­χθη­καν μετά την εγκα­θί­δρυ­ση του κρά­τους του Ισρα­ήλ και τον πρώ­το ισραη­λι­νο­α­ρα­βι­κό πόλε­μο, το 1948.

PALESTINIES

Φθά­νο­ντας στην περιο­χή με λεω­φο­ρεία από ολό­κλη­ρο τον θύλα­κα, πολ­λές μαζί με τα παι­διά τους, οι δια­δη­λώ­τριες έφθα­σαν έως και πενή­ντα μέτρα από το τεί­χος, δια­πί­στω­σε δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Λιγο­στές από αυτές έφθα­σαν μέχρι το τεί­χος, με παλαι­στι­νια­κές σημαί­ες στα χέρια και κου­φί­γιες, παλαι­στι­νια­κά μαντί­λια, να καλύ­πτουν τα πρό­σω­πά τους, πριν επιστρέψουν.

palestini

Δεκα­ε­πτά πρό­σω­πα τραυ­μα­τί­στη­καν από σφαί­ρες του ισραη­λι­νού στρα­τού, δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας στον θύλα­κα, ο Άσραφ αλ Κούντρα.

«Ήρθα για να ολο­κλη­ρώ­σω την πορεία που άρχι­σε η κόρη μου», εξή­γη­σε η Ριμ Αμπού Ιρμά­να, 43 χρο­νών, κρα­τώ­ντας ένα πορ­τρέ­το της κόρης της, της 15χρονης Ουάσαλ–η οποία σκο­τώ­θη­κε από σφαί­ρα ισραη­λι­νού στρα­τιώ­τη τη 14η Μαΐου.

«Αυτές οι δια­δη­λώ­σεις είναι ειρη­νι­κές, δεν κάνου­με τίπο­τε περισ­σό­τε­ρο από το να υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε τα εδά­φη μας και τα δικαιώ­μα­τά μας», πρό­σθε­σε, κρα­τώ­ντας τον μικρό της γιο από το χέρι.

Από την έναρ­ξη των δια­δη­λώ­σε­ων στη Γάζα, την 30ή Μαρ­τί­ου, του­λά­χι­στον 138 Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί από ισραη­λι­νά πυρά. Κανέ­νας Ισραη­λι­νός δεν έχει σκοτωθεί.

Τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα κατα­γρά­φη­καν τη 14η Μαΐ­ου, την ημέ­ρα που οι ΗΠΑ μετέ­φε­ραν την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στο Ισρα­ήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερου­σα­λήμ, όταν έχα­σαν τη ζωή τους 62 Παλαιστίνιοι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο