Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το λείψανο του Φράνκο θα εκταφεί και θα ενταφιαστεί εκ νέου σε άλλο μέρος

Το λεί­ψα­νο του Φραν­θί­σκο Φράν­κο θα εκτα­φεί από το μαυ­σω­λείο του στις 10 Ιου­νί­ου και θα εντα­φια­στεί εκ νέου δίπλα σ’ εκεί­νο της συζύ­γου του σε κοι­μη­τή­ριο βόρεια της Μαδρί­της ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η ισπα­νι­κή κυβέρ­νη­ση παρά την αντί­θε­ση της οικο­γέ­νειας του δικτάτορα.

«Ο εκ νέου εντα­φια­σμός του λει­ψά­νου του Φράν­κο θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το πρωί της 10ης Ιου­νί­ου, θα πάει στο πάν­θε­ον του Μιν­γκο­ρού­μπιο-Ελ Πάρ­ντο, που ανή­κει στο Κρά­τος» και βρί­σκε­ται μέσα σε κοι­μη­τή­ριο βόρεια της Μαδρί­της, στο οποίο έχει ταφεί η σύζυ­γός του, δήλω­σε η αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης Κάρ­μεν Κάλ­βο προς τους δημο­σιο­γρά­φους μετά τη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού συμβουλίου.

Ωστό­σο η από­φα­ση αυτή εξαρ­τά­ται από μια προ­σφυ­γή στη δικαιο­σύ­νη η οποία μπο­ρεί να καθυ­στε­ρή­σει, ακό­μη και να μπλο­κά­ρει την εκταφή.

Όταν ανέ­λα­βε την εξου­σία τον Ιού­νιο του 2018, η κυβέρ­νη­ση του Πέδρο Σάν­τσεθ είχε ανα­κοι­νώ­σει πως θα απο­σύ­ρει το λεί­ψα­νο του Φράν­κο από το γιγά­ντιο μαυ­σω­λείο της Valle de los Caidos (Κοι­λά­δα των Πεσό­ντων), σε από­στα­ση 66 χλμ. δυτι­κά της Μαδρίτης.

Η μετα­φο­ρά του λει­ψά­νου του δικτά­το­ρα, αν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην ημε­ρο­μη­νία που ανα­κοι­νώ­θη­κε, θα βάλει τέλος σε σχε­δόν έναν χρό­νο αντί­στα­σης των απο­γό­νων του δικτά­το­ρα, και της μονής των Βενε­δι­κτί­νων που συντη­ρεί το μαυσωλείο.

Η κυβέρ­νη­ση χρειά­σθη­κε αρχι­κά να λάβει την υπο­στή­ρι­ξη του Βατι­κα­νού και στη συνέ­χεια απέρ­ρι­ψε την πρό­τα­ση της οικο­γέ­νειας να ταφεί το λεί­ψα­νο του δικτά­το­ρα στον οικο­γε­νεια­κό τάφο στον καθε­δρι­κό ναό της Αλμου­δέ­να, στην καρ­διά της Μαδρί­της, δίπλα από τα ανάκτορα.

Η κυβέρ­νη­ση είχε εκφρά­σει φόβους ότι ο καθε­δρι­κός ναός μπο­ρεί να μετα­μορ­φω­νό­ταν σε τόπο προ­σκυ­νή­μα­τος νοσταλ­γών της δικτατορίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο