Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το μέτωπο του Δρυμώνα και οι αναζωπυρώσεις απειλή για τη Β. Εύβοια

Οι διαρ­κείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις κοντά σε οικι­σμούς (Χρό­νια, Ροβιές) χαρα­κτη­ρί­ζουν την κατά­στα­ση της πυρ­κα­γιάς στην Εύβοια η οποία μαί­νε­ται από το μεση­μέ­ρι της Τρί­της 3 Αυγούστου.

Μέχρι στιγ­μής η μάχη που έδω­σαν οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις με την συνε­πι­κου­ρία χωμα­τουρ­γι­κών μηχα­νη­μά­των στο χωριό Κουρ­κου­λοί πέτυ­χε, καθώς ανα­κό­πη­κε το μέτω­πο που κινεί­το προς την Σκε­πα­στή. Τώρα η πυρο­σβε­στι­κή περι­φρου­ρεί ευρύ­τε­ρα την περιο­χή για να απο­φύ­γει αναζωπυρώσεις.

Ο περι­φε­ρειάρ­χης, Φάνης Σπα­νός, ο δήμαρ­χος Γιώρ­γος Τσα­πουρ­νιώ­της και τα επι­τε­λι­κά στε­λέ­χη της Πυρο­σβε­στι­κής που συμ­με­τεί­χαν στην σύσκε­ψη του Συντο­νι­στι­κού Οργά­νου που ολο­κλη­ρώ­θη­κε από­ψε μετά τα μεσά­νυ­χτα, συμ­φώ­νη­σαν να δοθεί ιδιαί­τε­ρο βάρος στο μέτω­πο προς το Μονα­στή­ρι του Οσί­ου Δαυίδ και τον Δρυ­μώ­να, που έχει φτά­σει στην κορυ­φο­γραμ­μή απει­λώ­ντας να κάψει πευ­κώ­δη έκτα­ση. Οι φλό­γες είναι τερά­στιες, φτά­νουν ακό­μη και τα 80 μέτρα, όπως εκτι­μούν τα στε­λέ­χη της Πυρο­σβε­στι­κής, ενώ το δύσβα­το της περιο­χής απο­κλεί­ει την προ­σέγ­γι­ση της φωτιάς από επί­γειες δυνά­μεις. Στο μετα­ξύ οι συνε­χείς ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις κυκλώ­νουν τα χωριά Παλαιο­χώ­ρι και Καλα­μού­δι, ανα­γκά­ζο­ντας τις επί­γειες δυνά­μεις να δίνουν ξεχω­ρι­στές μάχες για να απο­τρέ­ψουν μεγα­λύ­τε­ρες κατα­στρο­φές από αυτές που έχουν κατα­γρα­φεί έως τώρα.

Στις Ροβιές, η κατά­στα­ση, σύμ­φω­να με τους κατοί­κους, είναι δύσκο­λη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισ­σό­τε­ρα από 100 κτί­σμα­τα, ενώ βόρεια του δρό­μου που οδη­γεί από τη Λίμνη προς την Αιδη­ψό υπάρ­χουν σπί­τια και επαγ­γελ­μα­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις που κινδυνεύουν.

Κατά τη διάρ­κεια της σύσκε­ψης του Συντο­νι­στι­κού, ζητή­θη­κε από το κεντρι­κό Συντο­νι­στι­κό η συνε­πι­κου­ρία των ενα­έ­ριων δυνά­με­ων. Σε επί­πε­δο επί­γειων δυνά­με­ων, σύμ­φω­να με τον κ. Σπα­νό, στην περιο­χή υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ροι από 150 πυρο­σβέ­στες από τη Στε­ρεά Ελλά­δα και τη Θεσ­σα­λία, που είχαν συν­δρά­μει στις επι­χει­ρή­σεις της Πυρο­σβε­στι­κής στη Βαρυ­μπό­μπη. Παράλ­λη­λα, άρχι­σαν να μετα­κι­νού­νται για την περιο­χή του Δρυ­μώ­να πυρο­σβε­στι­κά και χωμα­τουρ­γι­κά οχή­μα­τα, τα οποία κατά τις επό­με­νες ώρες, θα προ­σπα­θή­σουν να πλη­σιά­σουν κάποια σημεία του πύρι­νου μετώ­που για να ανα­κό­ψουν την πορεία της φωτιάς.

Έκδη­λη υπήρ­ξε η ανη­συ­χία των μελών του συντο­νι­στι­κού οργά­νου για την κατά­στα­ση που θα επι­κρα­τεί το πρωί, καθώς ενδε­χό­με­νοι καπνοί πάνω από την καμέ­νη περιο­χή, θα δυσκο­λέ­ψουν τις πτή­σεις των ενα­έ­ριων μέσων.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο