Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Το Μαγικό τριαντάφυλλο — ένα μυστήριο και μια αλήθεια» της Αρετής Παληού

Παρου­σιά­ζει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Το πιο δύσκο­λο και πιο σημα­ντι­κό ταυ­τό­χρο­να είναι να προ­σεγ­γί­σει κανείς την ψυχο­σύν­θε­ση των παι­διών και να επι­δρά­σει δια­παι­δα­γω­γι­κά στη συνεί­δη­σή τους.

Αυτό πετυ­χαί­νει το εξαι­ρε­τι­κό παρα­μύ­θι της Αρε­τής Παληού «Το Μαγι­κό Τρια­ντά­φυλ­λο» από τις εκδό­σεις «αλφα πι» που κυκλο­φό­ρη­σε πρόσφατα.

Πρό­κει­ται για ένα δια­μά­ντι αυτού του είδους, τόσο ως προς τη νοη­μα­τι­κή, όσο και ως προς την αισθη­τι­κή του διάσταση.

exofullo4Το παρα­μυ­θι­κό του στοι­χείο, ξεφεύ­γει από τις συνή­θεις νόρ­μες με βασι­λο­πού­λες και πρί­γκι­πες, αλλά ανα­φέ­ρε­ται στον κόσμο των ζώων και με ποι­κί­λους συμ­βο­λι­σμούς βοη­θά τα παι­διά να ανα­γνω­ρί­σουν τις ανα­λο­γί­ες με την κοι­νω­νία των ανθρώ­πων και να εξά­γουν τα συμπε­ρά­σμα­τά τους.

Ο πιο παρα­στα­τι­κός και απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος ώστε η παι­δι­κή αντί­λη­ψη να κατα­στεί ικα­νή να ανα­γνώ­σει τον κόσμο και να προσ­διο­ρί­σει τη θέση της μέσα σ’ αυτόν. Καλ­λιερ­γεί τη δια­λε­κτι­κή σκέ­ψη στις ευαί­σθη­τες ηλι­κί­ες καθο­δη­γώ­ντας τα ανα­ζή­τη­ση της αλή­θειας και στην κατα­πο­λέ­μη­ση της άγνοιας και των στε­ρε­ό­τυ­πων, γαλου­χεί με τις αξί­ες της κοι­νω­νι­κής ισό­τη­τας και δικαιο­σύ­νης, της διεκ­δί­κη­σης των δικαιω­μά­των. Αυτή είναι η αλή­θεια σύμ­φω­να με τον υπό­τι­τλο «Ένα μυστή­ριο και μια αλή­θεια», που δια­λύ­ει το μυστή­ριο, το οποίο τρο­φο­δο­τεί­ται από την άγνοια και την τυφλή υπο­τα­γή στην εξου­σία. Και η αλή­θεια κρύ­βε­ται στο κόκ­κι­νο τρια­ντά­φυλ­λο, στο χρώ­μα του αγώ­να, της ελπί­δας, της αγά­πης εν τέλει της ίδιας της ζωής.

Είναι ευδιά­κρι­το ότι η συγ­γρα­φέ­ας αξιο­ποιεί περί­τε­χνα τον Πλα­τω­νι­κό “Μύθο του Σπη­λαί­ου” και Οργου­ε­λι­κά στοι­χεία στη σύν­θε­ση της πλο­κής του παρα­μυ­θιού της.

Και όλα αυτά τα μετα­φέ­ρει σε μια γλώσ­σα που δια­κρί­νε­ται για την απλό­τη­τα και κομ­ψό­τη­τά της που γοη­τεύ­ει και εξυ­ψώ­νει το γλωσ­σι­κό αισθη­τή­ριο των παιδιών.

Αξιό­λο­γη και η Αγγλι­κή μετά­φρα­ση που συνο­δεύ­ει το Ελλη­νι­κό κεί­με­νο, ικα­νό δια­βα­τή­ριο, ώστε να ταξι­δέ­ψει το βιβλίο και εκτός των Ελλη­νι­κών συνόρων.

Τέλος η εικο­νο­γρά­φη­ση του παρα­μυ­θιού (στο πλαί­σιο της υψη­λής αισθη­τι­κής που έχει συνο­λι­κά η έκδο­ση) μοι­ρά­ζε­ται ισο­με­ρώς την υψη­λή του αξία, δεν απο­τε­λεί υπο­δε­έ­στε­ρο χαρα­κτη­ρι­στι­κό του. Οι εικό­νες της Μαρί­ας Παληού-Μπα­χά απο­τε­λούν δείγ­μα­τα υψη­λής ζωγρα­φι­κής Τέχνης, που ανα­πό­φευ­κτα κερ­δί­ζουν το ενδια­φέ­ρον των παι­διών συνει­σφέ­ρο­ντας και στην καλ­λιέρ­γεια της αισθη­τι­κής τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο