Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει στην Νορβηγία να μειώσει τον Στρατό της

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Το ΝΑΤΟ πιέ­ζει την Νορ­βη­γία να ανα­πτύ­ξει τις στρα­τιω­τι­κές της δυνά­μεις για να απο­κτή­σει μεγα­λύ­τε­ρη αμυ­ντι­κή ικα­νό­τη­τα και να υπε­ρα­σπί­σει μόνη της την εδα­φι­κή της ακεραιότητα. 

Το ΝΑΤΟ δεν έμει­νε ικα­νο­ποι­η­μέ­νο από την αμυ­ντι­κή ικα­νό­τη­τα της Νορ­βη­γί­ας κατά την άσκη­ση Trident Juncture, την μεγα­λύ­τε­ρη των τελευ­ταί­ων 20 χρό­νων και την πιέ­ζει να εξο­πλι­στεί καλύ­τε­ρα με Στρα­τό και αερο­πλά­να, δηλώ­νει ο Νορ­βη­γός Υπο­ναύ­αρ­χος Ketil Olsen στην εφη­με­ρί­δα Aftonposten. Ο Olsen είναι εκπρό­σω­πος της Νορ­βη­γί­ας στο ΝΑΤΟ. 

-Θέλου­με να μειώ­σου­με την δύνα­μη του στρα­τού μας καταρ­γώ­ντας ένα τάγ­μα πεζι­κού με ελα­φρύ οπλι­σμό και το ΝΑΤΟ δεν μας αφή­νει. Θέλει αντί­θε­τα να δημιουρ­γή­σου­με περισ­σό­τε­ρες μονά­δες και περισ­σό­τε­ρο στρα­τό, για να αμυν­θού­με αλλά και να μπο­ρού­με να πάρου­με μέρος και σε διε­θνείς αποστολές. 

-Μας ζητούν ακό­μη με δικά μας έξο­δα να ανα­σύ­ρου­με την φρε­γά­τα που βού­λια­ξε μετά την σύγκρου­ση με εμπο­ρι­κό φορ­τη­γό πλοίο κατά την διάρ­κεια της άσκη­σης και να εφο­δια­στού­με με αερο­πλά­να ανε­φο­δια­σμού καυ­σί­μων για τα F‑35.

Η άσκη­ση Trident Juncture όπου 50.000 στρα­τιώ­τες, αερο­πλά­να, μετα­ξύ των άλλων και Ελλη­νι­κά, πλοία, άρμα­τα και άλλα μέσα πήραν μέρος, έγι­νε στην Νορ­βη­γία το φθι­νό­πω­ρο που μας πέρασε. 

Κατά τον Olsen η συμ­με­το­χή της Νορ­βη­γί­ας στην άσκη­ση ήταν να την προ­ε­τοι­μά­σει και να δημιουρ­γή­σει τις υπο­δο­μές για την διε­ξα­γω­γή της. 

-Δεν μας έμει­ναν μάχι­μες δυνά­μεις για να συμ­με­τά­σχου­με. Πρέ­πει βέβαια να δυνα­μώ­σου­με ακό­μη περισ­σό­τε­ρο, να απο­κτή­σου­με την εμπι­στο­σύ­νη του πλη­θυ­σμού μας και να του δώσου­με το αίσθη­μα της ασφάλειας. 

Φαί­νε­ται πεντα­κά­θα­ρα ο ρόλος του ΝΑΤΟ. Ακό­μη και τους πιστούς του συμ­μά­χους τους υπο­βάλ­λει σε νέους εξο­πλι­σμούς, απαι­τεί την συμ­με­το­χή τους στις επι­δρο­μές του ενά­ντια στους λαούς, κατα­πα­τά κατά­φο­ρα την ανε­ξαρ­τη­σία των χωρών μελών. Δεν νοεί­ται εθνι­κή κυριαρ­χία και ειρη­νι­κή πορεία μιας χώρας με συμ­με­το­χή στο ΝΑΤΟ.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο