Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το νομοσχέδιο — έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά! -|Video

ΦΟΙΤΗΤΕΣ — ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ — ΜΑΘΗΤΕΣ — ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Μαζική κινητοποίηση και χτες
Κοινό κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων της Ελλάδας και 26 φοιτητικών συλλόγων της Τουρκίας

Ηχη­ρό, καθα­ρό μήνυ­μα ότι ο αγώ­νας για να μεί­νει το νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα στα χαρ­τιά συνε­χί­ζε­ται, έστει­λαν φοι­τη­τές, μαθη­τές, εκπαι­δευ­τι­κοί και εργα­ζό­με­νοι που συμ­με­τεί­χαν χτες το από­γευ­μα στο μεγά­λο πανεκ­παι­δευ­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο έξω από τη Βουλή.

Μετά από ονο­μα­στι­κή ψηφο­φο­ρία, το σχέ­διο νόμου ψηφί­στη­κε από 166 βου­λευ­τές (ΝΔ, Ελλη­νι­κή Λύση) και κατα­ψη­φί­στη­κε από 132 βου­λευ­τές των υπό­λοι­πων κομμάτων.
Το ΚΚΕ κατέ­θε­σε αίτη­ση ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας για το αντι­δρα­στι­κό νομοσχέδιο.
Επί­σης, αίτη­μα ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρί­ας κατέ­θε­σαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που φαι­νο­με­νι­κά βγή­καν στα κεραμίδια.
Ωστό­σο, όχι μόνο δεν αμφι­σβή­τη­σαν την ουσία του σχε­δί­ου νόμου το οποίο θέλει να υπη­ρε­τή­σει την ενί­σχυ­ση της ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κής λει­τουρ­γί­ας των Πανε­πι­στη­μί­ων, αλλά με δια­φο­ρε­τι­κούς τόνους το καθέ­να μίλη­σαν για τις μορ­φές που μπο­ρεί να πάρει ένα εκπαι­δευ­μέ­νο σώμα κατα­στο­λής μέσα στα ιδρύματα.

Το συλ­λα­λη­τή­ριο ξεκί­νη­σε γύρω στις 5 το από­γευ­μα, ωστό­σο τον «τόνο» έδω­σαν νωρί­τε­ρα δεκά­δες φοι­τη­τές που συσπει­ρώ­νο­νται στο Μέτω­πο Αγώ­να Σπου­δα­στών, οι οποί­οι ξεδί­πλω­σαν πανό μπρο­στά από το κτί­ριο της Βου­λής, με το σύν­θη­μα «Δεν θα εφαρ­μο­στεί», στέλ­νο­ντας και με αυτόν τον τρό­πο το μήνυ­μα ότι θα φρο­ντί­σουν με τον αγώ­να τους το απα­ρά­δε­κτο νομο­σχέ­διο των ταξι­κών φραγ­μών και της κατα­στο­λής να μεί­νει στα χαρτιά.

Λίγο μετά τις 4.30 μ.μ. ξεκί­νη­σε η προ­συ­γκέ­ντρω­ση στα Προ­πύ­λαια, στην οποία καλού­σαν φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι. Με τα πανό τους οι σύλ­λο­γοι πρό­βα­λαν τη διεκ­δί­κη­ση «να ξανα­γί­νου­με φοι­τη­τές» και απαί­τη­σαν να απο­συρ­θεί το νομο­σχέ­διο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Στη συνέ­χεια, με μία δυνα­μι­κή πορεία, στην οποία ξεχώ­ρι­σαν τα συν­θή­μα­τα «Απ’ τα Ιδρύ­μα­τά μας δεν λεί­πει η αστυ­νο­μία — Δώστε λεφτά, καθη­γη­τές, βιβλία» και «Δεν είναι εγκλη­μα­τί­ες οι φοι­τη­τές, έξω οι κάμε­ρες απ’ όλες τις σχο­λές», κατευ­θύν­θη­καν συγκρο­τη­μέ­να μέχρι το Σύνταγ­μα, τηρώ­ντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Έξω από τη Βου­λή, η πορεία των φοι­τη­τών ενώ­θη­κε με τους υπό­λοι­πους συγκε­ντρω­μέ­νους. Εκεί βρί­σκο­νταν ήδη εκπαι­δευ­τι­κοί μετά από κάλε­σμα των σωμα­τεί­ων τους (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Πρω­το­βου­λία Ανα­πλη­ρω­τών), μαθη­τές που συσπει­ρώ­νο­νται στη Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή της Αθή­νας, σπου­δα­στές των Δημό­σιων ΙΕΚ, εργα­ζό­με­νοι στα πανε­πι­στή­μια και σε άλλους κλά­δους. Στην κινη­το­ποί­η­ση παρευ­ρέ­θη­κε και ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της, εκφρά­ζο­ντας τη συμπα­ρά­στα­ση του Κόμ­μα­τος στα δίκαια αιτή­μα­τα των διαδηλωτών.

Φωνά­ζο­ντας δυνα­τά συν­θή­μα­τα, ώστε να ακου­στούν και μέσα στο κτί­ριο του κοι­νο­βου­λί­ου, οι δια­δη­λω­τές έστει­λαν μήνυ­μα πως ακό­μα κι αν το νομο­σχέ­διο ψηφι­στεί από την κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία και γίνει νόμος, οι απα­ρά­δε­κτες προ­βλέ­ψεις του θα μεί­νουν στα χαρ­τιά. Ταυ­τό­χρο­να, οι φοι­τη­τές ανέ­δει­ξαν την ανά­γκη οι σχο­λές, που παρα­μέ­νουν κλει­στές εδώ και έναν χρό­νο, να ανοί­ξουν με όλα τα μέτρα ασφά­λειας και προστασίας.

Ξεχω­ρι­στή στιγ­μή του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου ήταν όταν δια­βά­στη­κε κάλε­σμα φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων της Ελλά­δας και 26 φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων της Τουρ­κί­ας για κοι­νό αγώ­να, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι τους λαούς δεν τους χωρί­ζει τίπο­τα. Αντί­θε­τα, τους ενώ­νουν τα κοι­νά προβλήματα!

Η κινη­το­ποί­η­ση ολο­κλη­ρώ­θη­κε με τους δια­δη­λω­τές να ανα­νε­ώ­νουν το αγω­νι­στι­κό τους ραντε­βού για τους δρό­μους και τα αμφι­θέ­α­τρα. Οπως είπε εκπρό­σω­πος των φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων απευ­θυ­νό­με­νος στους συγκε­ντρω­μέ­νους, «ο αγώ­νας δεν τελειώ­νει εδώ, αλλά τώρα ξεκι­νά. Για να μεί­νει το νομο­σχέ­διο στα χαρ­τιά, για να ανοί­ξουν οι σχο­λές μας». Ο ίδιος υπο­γράμ­μι­σε επί­σης ότι οι χιλιά­δες φοι­τη­τές που βρί­σκο­νται στους δρό­μους αυτές τις βδο­μά­δες, δια­δη­λώ­νο­ντας μαζι­κά, είναι ήδη νικητές!

Θεσσαλονίκη

Παρά την έντο­νη βρο­χή που επι­κρα­τού­σε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη κατά τη διάρ­κεια της συγκέ­ντρω­σης στο Αγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, φοι­τη­τές, μαθη­τές, γονείς, εκπαι­δευ­τι­κοί και εργα­ζό­με­νοι του ιδιω­τι­κού και του δημό­σιου τομέα κατα­δί­κα­σαν και εκεί με μια φωνή το νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα της κυβέρ­νη­σης για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη μέρα, στέλ­νο­ντας μαχη­τι­κό μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση πως το νομο­σχέ­διο θα μεί­νει στα χαρτιά.

Μαζί με τους δεκά­δες φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους του ΑΠΘ, την Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Θεσ­σα­λο­νί­κης, τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, την Ομο­σπον­δία Γονέ­ων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και τους εργα­ζό­με­νους του ΑΠΘ που συμ­με­τεί­χαν μετά από από­φα­ση της ΟΔΠΤΕ, στη χτε­σι­νή πορεία συμ­με­τεί­χαν με τα πανό τους πρω­το­βου­λί­ες φοι­τη­τών από το ΔΙΠΑΕ και το ΠΑΜΑΚ, όπως και η Πρω­το­βου­λία Φοι­τη­τών στις Σχο­λές Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στο τμή­μα Μου­σι­κής Επι­στή­μης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.

Με το σύν­θη­μα: «Στους δρό­μους, στους δρό­μους είναι οι φοι­τη­τές δώστε λεφτά να ανοί­ξουν οι σχο­λές» να κυριαρ­χεί, η πορεία κινή­θη­κε στους κεντρι­κούς δρό­μους της Θεσ­σα­λο­νί­κης, και περ­νώ­ντας από το αμε­ρι­κα­νι­κό προ­ξε­νείο και το ΥΜΑΘ, κατέ­λη­ξε στη συνέ­χεια και πάλι στην πλα­τεία Αρι­στο­τέ­λους. Εξω από το αμε­ρι­κά­νι­κο Προ­ξε­νείο, οι φοι­τη­τές κατα­δί­κα­σαν δυνα­μι­κά την πολι­τι­κή που δαπα­νά δισε­κα­τομ­μύ­ρια για πολε­μι­κούς εξο­πλι­σμούς και τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, παρα­γκω­νί­ζο­ντας τις ανά­γκες των φοι­τη­τών στο περι­θώ­ριο, φωνά­ζο­ντας το σύν­θη­μα «Ούτε Γη ούτε νερό στους φονιά­δες των λαών». Το δικό τους μαχη­τι­κό μήνυ­μα έστει­λαν και οι μαθη­τές, από το μπλοκ της Συντο­νι­στι­κής που φώνα­ζαν: «Σε καρα­ντί­να έβα­λαν τα δικαιώ­μα­τά μας, οργά­νω­ση και αγώ­νας τα όπλα τα δικά μας».

Οι φοι­τη­τές δεν άφη­σαν ούτε στιγ­μή το μαχη­τι­κό πνεύ­μα που κυριαρ­χού­σε στην πορεία, και ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την κινη­το­ποί­η­ση, ξεκα­θά­ρι­σαν πως ακό­μα και στην περί­πτω­ση ψήφι­σης του νομο­σχε­δί­ου, ο αγώ­νας για μόρ­φω­ση και υγεία δεν σταματά.

Περί­που μισή ώρα μετά τη λήξη της πορεί­ας στο Αγαλ­μα Βενι­ζέ­λου, στο ύψος της Καμά­ρας στην Εγνα­τία, η αστυ­νο­μία απώ­θη­σε όπως ανα­φέ­ρει το δελ­τίο της Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης ομά­δα ατό­μων κάνο­ντας χρή­ση χημι­κών. Ακο­λού­θη­σε κλί­μα κατα­στο­λής, με προ­σα­γω­γές στον σωρό, ακό­μα και σε περιο­χές της Θεσ­σα­λο­νί­κης αρκε­τά χιλιό­με­τρα μακριά. Καταγ­γέλ­λο­ντας το κλί­μα κατα­στο­λής, ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Λεω­νί­δας Στολ­τί­δης, πραγ­μα­το­ποί­η­σε παρέμ­βα­ση στην Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Θεσ­σα­λο­νί­κης, απαι­τώ­ντας την απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων όσοι σύρ­θη­καν χωρίς καμία αιτιο­λο­γία στο τμήμα.

Πορείες και σε άλλες πόλεις

Μαζι­κή κινη­το­ποί­η­ση φοι­τη­τών, αλλά και μαθη­τών και εκπαι­δευ­τι­κών, έγι­νε χτες το μεση­μέ­ρι και στη Λάρι­σα. Αξί­ζει να σημειω­θεί η προ­κλη­τι­κή παρου­σία κλού­βας των ΜΑΤ, 10 μέτρα από την είσο­δο της Ιατρι­κής Σχο­λής, όπου είχε ορι­στεί η συγκέ­ντρω­ση των φοιτητών.
Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι κατα­δί­κα­σαν το γεγο­νός, σημειώ­νο­ντας πως, η κυβέρ­νη­ση, αντί να επι­λέ­γει τον αυταρ­χι­σμό και την κατα­στο­λή, έστω και τώρα να απο­σύ­ρει το νομο­σχέ­διο, ενι­σχύ­ο­ντας ταυ­τό­χρο­να τα ιδρύ­μα­τα με επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, ώστε να ανοί­ξουν ξανά.
Μαζι­κές φοι­τη­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις έγι­ναν ακό­μα χτες σε Πάτρα και Ηρά­κλειο, Κατε­ρί­νη και Ξάν­θη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο