Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το «Ντα» για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ

Το Κρα­τι­κό Θέα­τρο Βορεί­ου Ελλά­δος παρου­σιά­ζει το «Ντα» του Χιου Λέο­ναρντ, σε σκη­νο­θε­σία Δημο­σθέ­νη Παπα­δό­που­λου. Το γνω­στό έργο του Ιρλαν­δού θεα­τρι­κού συγ­γρα­φέα, το οποίο έχει απο­σπά­σει πολ­λά βρα­βεία και θεα­τρι­κές δια­κρί­σεις, παρου­σιά­ζε­ται στο Θέα­τρο της Εται­ρεί­ας Μακε­δο­νι­κών Σπου­δών. To «Ντα» ανε­βαί­νει για πρώ­τη φορά στο ΚΘΒΕ. Η παρά­στα­ση παρου­σιά­ζε­ται με αγγλι­κούς υπέρ­τι­τλους κάθε Σάβ­βα­το και Κυριακή.

Ενας γιος επι­στρέ­φει στην πόλη όπου γεν­νή­θη­κε για την κηδεία του πατέ­ρα του και βιώ­νει ξανά όλη την προη­γού­με­νη ζωή του. Ενα έργο με πολύ χιού­μορ και βαθιά συγκί­νη­ση, που ξεδι­πλώ­νει τις σχέ­σεις γιου — πατέ­ρα και μάνας μέσα από αλλε­πάλ­λη­λα άλμα­τα μέσα στο χρό­νο. Ο χρό­νος είναι στην ουσία ο πρω­τα­γω­νι­στής στο έργο. Ο υπο­κει­με­νι­κός και αντι­κει­με­νι­κός χρό­νος, καθώς και η υπο­κει­με­νι­κή κρί­ση που αλλά­ζει μέσα σε αυτόν. Ο Ντα (υπο­κο­ρι­στι­κό από το Daddy) μετα­μορ­φώ­νε­ται στα μάτια του γιου του πότε σε μία τρυ­φε­ρή και στορ­γι­κή φιγού­ρα και πότε σε έναν πραγ­μα­τι­κό τύραν­νο. Ενα έργο που παρου­σιά­ζει με πολύ μοντέρ­νο τρό­πο το μικρο­α­στι­κό κοι­νω­νι­κό και οικο­γε­νεια­κό περι­βάλ­λον του 20ού αιώ­να στην Ιρλαν­δία, μέσα στο οποίο μεγά­λω­σε ένα παι­δί που τώρα ως ενή­λι­κας το ζει σχε­δόν ψυχα­να­λυ­τι­κά και λυτρω­τι­κά, από την αρχή. Το έργο έγι­νε γνω­στό στη χώρα μας τη δεκα­ε­τία του ’80 από το θία­σο του Μάνου Κατράκη.

Μετά­φρα­ση — δρα­μα­τουρ­γι­κή επε­ξερ­γα­σία — σκη­νο­θε­σία: Δημο­σθέ­νης Παπα­δό­που­λος. Σκη­νι­κά: Σταύ­ρος Λίτινας.Κοστούμια: Ηλέ­νια Δου­λα­δί­ρη. Μου­σι­κή επι­μέ­λεια: Δημο­σθέ­νης Παπα­δό­που­λος. Φωτι­σμοί: Σάκης Μπιρ­μπί­λης. Βοη­θός σκη­νο­θέ­τη: Στε­φα­νία Βλά­χου. Β’ βοη­θός σκη­νο­θέ­τη: Χρυ­σάν­θη Τσολάκη.Φωτογράφιση παρά­στα­σης: Τάσος Θώμογλου.

Στο ρόλο του Ντα ο Κώστας Σαντάς. Παί­ζουν: Νίκος Καπέλιος(Ολιβερ μεγά­λος), Δημή­τρης Κοτζιάς (Ντραμ), Λίλιαν Παλάντζα(Μάνα), Ανα­στά­σης Ροϊ­λός (Τσάρ­λι νέος), Χρι­στί­να — Αρτε­μις Παπα­τρια­ντα­φύλ­λου (Μαί­ρη), Δημή­τρης Σια­κά­ρας (Τσάρ­λι μεγά­λος), Ορέ­στης Χαλ­κιάς (Ολι­βερ μικρός), Μαρία Χατζη­ιω­αν­νί­δου (Κα Πρυν). Συμ­με­τέ­χει επί­σης η Ναντέζ­ντα Λεω­νί­δου (Καθα­ρί­στρια).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο