Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα» για αστείες, παράδοξες και άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις

Για μια ακό­μη χρο­νιά ‑29η κατά σει­ρά- απο­νε­μή­θη­καν σε τελε­τή στο Πανε­πι­στή­μιο Χάρ­βαρντ των ΗΠΑ τα βρα­βεία Ig, απο­κα­λού­με­να και «Νόμπελ του τρε­λού επι­στή­μο­να», τα οποία επι­βρα­βεύ­ουν αστεί­ες, παρά­δο­ξες και συχνά άχρη­στες επι­στη­μο­νι­κές ανακαλύψεις.

Τα εν λόγω βρα­βεία, που προη­γού­νται κατά ένα μήνα περί­που των βρα­βεί­ων Νόμπελ, ανα­δει­κνύ­ουν έρευ­νες που «πρώ­τα κάνουν τους ανθρώ­πους να γελά­σουν και μετά να σκε­φτούν». Απο­νε­μή­θη­καν δέκα βρα­βεία (την απο­νο­μή έκα­ναν όπως πάντα πραγ­μα­τι­κοί Νομπε­λί­στες) και κάθε νικη­τής έβγα­ζε λόγο ενός λεπτού. Αν παρά­βαι­νε αυτό το όριο, ένα οκτά­χρο­νο κορι­τσά­κι με ένα χάρα­κα στο χέρι τον έκο­βε με τη φρά­ση «παρα­κα­λώ στα­μά­τα, βαριέ­μαι!». Κάθε βρα­βείο συνο­δευό­ταν από ένα ‑προ­φα­νώς άχρη­στο- χαρ­το­νό­μι­σμα δέκα τρι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων της Ζιμπά­μπουε (όταν ο πλη­θω­ρι­σμός της είχε φθά­σει στον ουρανό).

Μετα­ξύ άλλων, βρα­βεύ­θη­κε μια μελέ­τη σε Γάλ­λους ταχυ­δρό­μους, στους οποί­ους είχε τοπο­θε­τη­θεί θερ­μό­με­τρο στους όρχεις τους. Την ιδέα είχε ο ειδι­κός σε θέμα­τα γονι­μό­τη­τας Ροζέ Μιου­σέ του Πανε­πι­στη­μί­ου της Του­λού­ζης για να δια­πι­στώ­σει κατά πόσο και οι δύο όρχεις ενός άνδρα έχουν την ίδια ακρι­βώς θερ­μο­κρα­σία. Συμπέ­ρα­σμα: ο αρι­στε­ρός είναι πιο ζεστός, αλλά μόνο όταν ο άνδρας είναι ντυ­μέ­νος. Ο Γάλ­λος επι­στή­μο­νες εφηύ­ρε και θερ­μαι­νό­με­να εσώ­ρου­χα που βοη­θούν τους άνδρες με προ­βλή­μα­τα υπογονιμότητας.

Το βρα­βείο χημεί­ας κατέ­λη­ξε σε Ιάπω­νες επι­στή­μο­νες που υπο­λό­γι­σαν πόσο σάλιο παρά­γει ένα τυπι­κό πεντά­χρο­νο παι­δί μέσα σε μια μέρα (περί­που μισό λίτρο), το βρα­βείο μηχα­νι­κής σε έναν Ιρα­νό εφευ­ρέ­τη για ένα μηχά­νη­μα του που αλλά­ζει πάνες στα μωρά και το βρα­βείο οικο­νο­μι­κών δόθη­κε σε Ολλαν­δούς ερευ­νη­τές που ανα­κά­λυ­ψαν ότι τα χαρ­το­νο­μί­σμα­τα μπο­ρούν να δια­δώ­σουν επι­κίν­δυ­να μικρό­βια, ιδί­ως το ρου­μα­νι­κό λέου.

Ιτα­λοί επι­στή­μο­νες πήραν το βρα­βείο ιατρι­κής για την ιδέα τους ότι η πίτσα προ­στα­τεύ­ει από πρό­ω­ρο θάνα­το (σ.σ. βολι­κή θεω­ρία για Ιτα­λούς…), αν και στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ποτέ δεν μπό­ρε­σαν να απο­δεί­ξουν ότι αυτό όντως ισχύ­ει. Μια διε­θνής ερευ­νη­τι­κή ομά­δα πήρε βρα­βείο επει­δή «χαρ­το­γρά­φη­σε» ποιά ακρι­βώς μέρη του σώμα­τος είναι πιο απο­λαυ­στι­κό να τα ξύνει κανείς (προη­γού­νται οι αστρά­γα­λοι και ακο­λου­θεί η πλάτη).

Δύο Αμε­ρι­κα­νοί κατά­φε­ραν να βρα­βευ­θούν ξανά: το 2015 είχαν τιμη­θεί για την ανα­κά­λυ­ψη του «νόμου της ούρη­σης» (που λέει ότι όλα τα θηλα­στι­κά αδειά­ζουν την ουρο­δό­χο κύστη τους σε περί­που 21 δευ­τε­ρό­λε­πτα), ενώ φέτος για τη μελέ­τη τους σχε­τι­κά με το για­τί ο φασκω­λό­μυς (μαρ­σι­πο­φό­ρο φυτο­φά­γο ζώο της Αυστρα­λί­ας) κάνει κυβι­κού σχή­μα­τος κόπρα­να, κάτι μονα­δι­κό στο ζωι­κό βασίλειο.

Ακό­μη, σύμ­φω­να με τη «Γκάρ­ντιαν», Κινέ­ζοι ερευ­νη­τές βρα­βεύ­θη­καν για την ανα­κά­λυ­ψη ότι οι νεκρές κατσα­ρί­δες που έχουν μαγνη­τι­στεί, συμπε­ρι­φέ­ρο­νται δια­φο­ρε­τι­κά από τις ζωντα­νές κατσα­ρί­δες που έχουν μαγνη­τι­στεί, όταν μελε­τη­θούν με κβα­ντι­κό αισθη­τή­ρα (οπωσ­δή­πο­τε μια πολύ χρή­σι­μη γνώση…).

Τέλος, βρα­βείο ιατρι­κής εκπαί­δευ­σης δόθη­κε σε Αμε­ρι­κα­νούς που ανα­κά­λυ­ψαν ότι οι ακου­στι­κές συσκευ­ές που κάνουν «κλικ» και χρη­σι­μο­ποιού­νται για την εκπαί­δευ­ση των σκύ­λων, είναι δυνα­τό να επί­σης να βελ­τιώ­σουν τις δεξιό­τη­τες φοι­τη­τών χειρουργικής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο