Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το παγκόσμιο προλεταριάτο αποχαιρέτισε ένα σεμνό αγωνιστή, τον Ερικ «Στάλιν» Μτσάλι

Το παγκό­σμιο συν­δι­κα­λι­στι­κό και εργα­τι­κό κίνη­μα απο­χαι­ρέ­τη­σε την Κυρια­κή ένα μεγά­λο αγω­νι­στή του, τον Eric “Stalin” Mtshali. «Έφυ­γε» από τη ζωή την Παρα­σκευή 12 Οκτώ­βρη, μετά από μακρά ασθέ­νεια, σε ηλι­κία 87 ετών.

Ο Mtshali απο­τε­λεί μια ιστο­ρι­κή φιγού­ρα του ταξι­κά προ­σα­να­το­λι­σμέ­νου συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος στη Νότια Αφρι­κή και μια στα­θε­ρή μαχη­τι­κή ενα­ντί­ον νεο­α­ποι­κι­σμού του απαρτ­χάιντ και του ιμπε­ρια­λι­σμού. Μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Νότιας Αφρι­κής έζη­σε περισ­σό­τε­ρα από 30 χρό­νια εξόριστος.

Ο Μτσά­λι παρέ­μει­νε μέχρι το τέλος της ζωής του πιστός, σεμνός αγω­νι­στής της εργα­τι­κής τάξης, με βασι­κό χαρα­κτη­ρι­στι­κό του τον διε­θνι­σμό και την αφο­σί­ω­ση στον αγώ­να για την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο. Σε προ­χω­ρη­μέ­νη ηλι­κία συνέ­χι­σε να υπη­ρε­τεί και να στη­ρί­ζει τη δρά­ση του διε­θνούς ταξι­κού κινή­μα­τος, ενώ βρα­βεύ­τη­κε για την προ­σφο­ρά του από την Παγκό­σμια Συν­δι­κα­λι­στι­κή Ομοσπονδία.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας, της οποί­ας ο Mtshali υπήρ­ξε στέ­λε­χος, ο απο­θα­νών απο­τε­λεί ένα παρά­δειγ­μα διε­θνι­σμού και αμε­τα­κί­νη­της δέσμευ­σης στον αγώ­να της παγκό­σμιας εργα­τι­κής τάξης για έναν κόσμο χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρωπο.

Ο Mtshali γεν­νή­θη­κε στο Ντέρ­μπαν και εντά­χθη­κε στο κίνη­μα κατά του απαρτ­χάιντ αμέ­σως μετά το γυμνά­σιο. Το 1951 κινη­το­ποί­η­σε τους εργα­ζό­με­νους στην Ένω­ση Εργα­ζο­μέ­νων στο λιμά­νι και στη βιο­μη­χα­νία κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γί­ας σε δια­μαρ­τυ­ρί­ες ενα­ντί­ον του κατα­πιε­στι­κού καθε­στώ­τος του απαρτχάιντ.

Ως εξό­ρι­στος εκπρο­σώ­πη­σε το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα της Νοτί­ου Αφρι­κής στην έδρα της ΠΣΟ στην Πρά­γα. Ως στέ­λε­χος της ΠΣΟ συνέ­βα­λε στην οργά­νω­ση του  συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος της Αφρι­κής, με χαρα­κτη­ρι­στι­κό το ρόλο του στη δημιουρ­γία των πρώ­των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων στην Αιθιο­πία και σε άλλες χώρες, ενώ σε πολύ δύσκο­λες συν­θή­κες θα είναι από τους ιδρυ­τές της ιστο­ρι­κής συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης SACTU (Ένω­ση Νοτιο­α­φρι­κα­νι­κών Συν­δι­κά­των), η οποία θα απο­τε­λέ­σει βασι­κό εκφρα­στή της πάλης του συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος ενά­ντια στο απαρτχάιντ.

Eric “Stalin” Mtshali

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο