Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πωλεί παλαιστιανική γη σε εβραϊκές κοινότητες — Οργή Παλαιστινίων

Μακρο­σκε­λές άρθρο για την κατά­στα­ση στο Πατριαρ­χείο Ιερο­σο­λύ­μων και την οργή των Παλαι­στι­νί­ων, όπως αυτή εκδη­λώ­θη­κε τις μέρες των εορ­τών με αυγά και δια­δη­λώ­σεις ενα­ντί­ον του Πατριάρ­χη Θεό­φι­λου ΙΙΙ, φιλο­ξε­νεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αιτία η πώλη­ση γης που κατέ­χει το ίδιο σε αστρο­νο­μι­κές τιμές.

Ο αρθρο­γρά­φος φέρ­νει ως παρά­δειγ­μα την πώλη­ση 240 δια­με­ρι­σμά­των στην κεντρι­κή συνοι­κία της πόλης Γκι­βάτ Ορα­νίμ για 3,3 εκα­τομ. δολά­ρια σε ανώ­νυ­μους επεν­δυ­τές από τις Παρ­θέ­νους Νήσους. Φιλο­ξε­νεί δηλώ­σεις του ειδι­κού σε θέμα­τα ακι­νή­των, δικη­γό­ρου Ελί­ας Χού­ρι, ο οποί­ος ανα­φέ­ρει ότι η ακί­νη­τη περιου­σία του Πατριαρ­χεί­ου δεν είναι ιδιο­κτη­σία του Θεό­φι­λου, αλλά απο­κτή­θη­κε ανά τους αιώ­νες από την παλαι­στι­νια­κή χρι­στια­νι­κή κοι­νό­τη­τα και δόθη­κε υπό τη μορ­φή κατα­πι­στεύ­μα­τος στην εκκλη­σία για να δια­τη­ρη­θεί η παρου­σία των χρι­στια­νών στην Αγία Πόλη. Σύμ­φω­να με τον Χού­ρι ο Πατριάρ­χης συμπε­ρι­φέ­ρε­ται «χει­ρό­τε­ρα και από τη μαφία».

Το δημο­σί­ευ­μα ρίχνει ευθεί­ες βολές και στον τρό­πο διοί­κη­σης του Πατριάρ­χη, κυρί­ως ότι δεν αφή­νει μέλη της κοι­νό­τη­τας να ελέγ­ξουν την οικο­νο­μι­κή δια­χεί­ρι­ση των εσό­δων από τα εκα­τομ­μύ­ρια των πιστών κάθε χρό­νο, που με τον οβο­λό τους ανά­βουν κερί στον Πανά­γιο Τάφο. Τα χρή­μα­τα δεν πηγαί­νουν στο Πατριαρ­χείο, αλλά σε αυτούς που το διοι­κούν, όπως καταγ­γέλ­λει ο Χανάν Καρ­κάρ, μέλος της χρι­στια­νι­κής κοι­νό­τη­τας στη Βηθλε­έμ. «Θέλουν να κάνουν τις δου­λειές μόνοι τους και να κάνουν τη δική τους ζωή» δηλώ­νει χαρα­κτη­ρι­στι­κά στον γερ­μα­νό δημοσιογράφο.

Το ελλη­νορ­θό­δο­ξο Πατριαρ­χείο Ιερο­σο­λύ­μων είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος κάτο­χος ακί­νη­της περιου­σί­ας μετά το κρά­τος του Ισρα­ήλ. Η Βου­λή, το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο, το Ισραη­λι­νό Μου­σείο και η κατοι­κία του πρω­θυ­πουρ­γού έχουν χτι­στεί σε γη του Πατριαρ­χεί­ου, ενώ στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ το 37% των ακι­νή­των ανή­κει στο Πατριαρ­χείο. Η εφη­με­ρί­δα κάνει ανα­φο­ρά σε μια από τις τελευ­ταί­ες πωλή­σεις γης του Θεό­φι­λου. Πρό­κει­ται για 43 εκτά­ρια στην Και­σά­ρεια, κοντά στη Μεσό­γειο τα οποία πωλή­θη­καν ένα­ντι ενός εκα­τομ. δολα­ρί­ων στο κρά­τος του Ισρα­ήλ. Σε αυτή την περιο­χή βρί­σκο­νταν ένα εθνι­κό πάρ­κο και ένα ρωμαϊ­κό αμφι­θέ­α­τρο. Τον περα­σμέ­νο Αύγου­στο μάλι­στα ισραη­λι­νό δικα­στή­ριο επι­κύ­ρω­σε την πώλη­ση δύο ξενο­δο­χεί­ων το 2004 κοντά στην πύλη Τζά­φα στην παλαιά πόλη σε μια οργά­νω­ση Εβραί­ων εποί­κων με τη βοή­θεια μεσαζόντων.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο