Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το πολύ αλάτι εξασθενεί την άμυνα του ανοσοποιητικού, προειδοποιούν επιστήμονες

Η κατα­νά­λω­ση πολύ αλα­τιού δεν κάνει μόνο κακό στην αρτη­ρια­κή πίε­ση, αλλά μπο­ρεί, επί­σης, να εξα­σθε­νή­σει την άμυ­να του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τος και την ικα­νό­τη­τά του να κατα­πο­λε­μά τους παθο­γό­νους μικρο­ορ­γα­νι­σμούς, με συνέ­πεια μια λοί­μω­ξη να γίνε­ται πιο σοβα­ρή, σύμ­φω­να με μια νέα γερ­μα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να, την πρώ­τη που επι­βε­βαιώ­νει κάτι τέτοιο.

Η μελέ­τη ‑παρό­λο που αφο­ρού­σε βακτή­ρια και όχι ιούς- είναι επί­και­ρη εν μέσω της παν­δη­μί­ας της νόσου Covid-19, καθώς όπως έχουν τονί­σει οι για­τροί, λόγω έλλει­ψης αντι­ι­κών φαρ­μά­κων και εμβο­λί­ου για το νέο κορο­νο­ϊό SARS-CoV‑2, η ανθε­κτι­κό­τη­τα του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τος απο­τε­λεί παρά­γο­ντα-κλει­δί για την αντο­χή των ανθρώ­πων στον ιό.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή Κρί­στιαν Κουρτς του Ινστι­τού­του Πει­ρα­μα­τι­κής Ανο­σο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μια­κού Νοσο­κο­μεί­ου της Βόν­νης, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο αμε­ρι­κα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό “Science Translational Medicine”, έδει­ξαν ότι τρω­κτι­κά που είχαν κάνει δια­τρο­φή πλού­σια σε αλά­τι, είχαν μικρό­τε­ρη ικα­νό­τη­τα να κατα­πο­λε­μή­σουν λοι­μώ­ξεις των νεφρών από βακτή­ριο E.coli, καθώς και όλου του σώμα­τος από βακτή­ρια Listeria.

Στη συνέ­χεια οι επι­στή­μο­νες μελέ­τη­σαν δέκα υγιείς ανθρώ­πους 20 έως 50 ετών, οι οποί­οι κατα­νά­λω­ναν έξι έξτρα γραμ­μά­ρια αλά­τι τη μέρα (ποσό­τη­τα που αντι­στοι­χεί περί­που στο αλά­τι το οποίο περιέ­χουν δύο γεύ­μα­τα φαστ φουντ, π.χ. δύο «μπέρ­γκερ»), πέρα από τη συνή­θη ποσό­τη­τα αλα­τιού με το καθη­με­ρι­νό φαγη­τό τους. Μετά από μια εβδο­μά­δα, δια­πι­στώ­θη­κε ότι ‑όπως και στα πει­ρα­μα­τό­ζωα- το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα τους είχε μικρό­τε­ρη ικα­νό­τη­τα κατα­πο­λέ­μη­σης βακτηρίων.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας συνι­στά στους ανθρώ­πους να μη τρώ­νε περισ­σό­τε­ρα από πέντε γραμ­μά­ρια αλά­τι τη μέρα (περί­που ένα κου­τα­λά­κι, στο οποίο όμως περι­λαμ­βά­νε­ται και το αλά­τι που περιέ­χουν τα έτοι­μα τρό­φι­μα) για να απο­φύ­γουν υπέρ­τα­ση και άλλα προ­βλή­μα­τα. Επι­στη­μο­νι­κές μελέ­τες έχουν δεί­ξει ότι συχνά γίνε­ται υπέρ­βα­ση αυτής της ποσότητας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο