Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το πρώτο «έξυπνο» τεστ αίματος που ανιχνεύει με ακρίβεια πάνω από 50 είδη καρκίνου

Αμε­ρι­κα­νοί και Βρε­τα­νοί επι­στή­μο­νες ανα­κοί­νω­σαν ότι ανέ­πτυ­ξαν το πρώ­το τεστ αίμα­τος που μπο­ρεί ‑με τη βοή­θεια της τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης- να ανι­χνεύ­σει με ακρί­βεια περισ­σό­τε­ρους από 50 τύπους καρ­κί­νου και επι­πλέ­ον να εντο­πί­σει σε ποιον ιστό ξεκί­νη­σε η καρ­κι­νο­γέ­νε­ση, συχνά προ­τού υπάρ­ξει η παρα­μι­κρή κλι­νι­κή ένδει­ξη ή σύμ­πτω­μα της νόσου.

Οι ερευ­νη­τές του Αντι­καρ­κι­νι­κού Ινστι­τού­του Dana-Faber και της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου Χάρ­βαρντ των ΗΠΑ, καθώς επί­σης του Ινστι­τού­του Φράν­σις Κρικ και του Πανε­πι­στη­μια­κού Κολ­λε­γί­ου του Λον­δί­νου (UCL), οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό ογκο­λο­γί­ας «Annals of Oncology», ανέ­φε­ραν ότι το τεστ δίνει ψευ­δώς θετι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα μόνο σε ποσο­στό 0,7%, δηλα­δή ούτε ένας άνθρω­πος στους 100 δεν θα θεω­ρη­θεί καρ­κι­νο­πα­θής χωρίς να είναι.

Συγκρι­τι­κά, με βάση τις υπάρ­χου­σες δια­γνω­στι­κές μεθό­δους, περί­που μία στις δέκα γυναί­κες (10%) δια­γι­γνώ­σκε­ται λαν­θα­σμέ­να ότι έχει καρ­κί­νο του μαστού. Το νέο τεστ έχει ακρί­βεια έως 93% (όσον αφο­ρά τα ψευ­δώς αρνη­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα) και μπο­ρεί να προ­βλέ­ψει σε ποσο­στό 96% τον ιστό από όπου προ­ήλ­θε ο καρκίνος.

Το τεστ, το οποίο έχει ανα­πτυ­χθεί από την εται­ρεία Grail της Καλι­φόρ­νια και θα συνε­χί­σει να δοκι­μά­ζε­ται σε μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό ανθρώ­πων προ­τού κυκλο­φο­ρή­σει, βασί­ζε­ται στο γεγο­νός ότι ο καρ­κί­νος απε­λευ­θε­ρώ­νει DNA στο αίμα. Χρη­σι­μο­ποιεί έναν αλγό­ριθ­μο τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης για να ανα­λύ­σει τα ευρή­μα­τα και να δια­κρί­νει τόσο την παρου­σία καρ­κί­νου, όσο και την πηγή προ­έ­λευ­σης του.

Η δια­γνω­στι­κή ακρί­βεια αυξά­νε­ται ανά­λο­γα με το στά­διο εξέ­λι­ξης της νόσου (φθά­νει έως το 93% των ασθε­νών σε προ­χω­ρη­μέ­νο στά­διο 4), πράγ­μα που όμως το καθι­στά λιγό­τε­ρο χρή­σι­μο στα αρχι­κά στάδια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο