Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το πρώτο εμβόλιο Covid-19 από το φυτό του καπνού έτοιμο για έγκριση

 Η εται­ρεία Medicago, θυγα­τρι­κή της ιαπω­νι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας Mitsubishi Tanabe Pharma, πρό­κει­ται να κατα­θέ­σει έως το τέλος του 2021 αίτη­ση στις αρμό­διες Αρχές του Κανα­δά για να εγκρί­νουν την κυκλο­φο­ρία ενός υπο­ψή­φιου εμβο­λί­ου της, κατά του κορο­νοϊ­ού, το οποίο προ­έρ­χε­ται από ένα φυτό της οικο­γέ­νειας του καπνού.

Εφό­σον όντως εγκρι­θεί, θα είναι το πρώ­το στον κόσμο φυτι­κής προ­έ­λευ­σης εμβό­λιο κατά της Covid-19 και, σύμ­φω­να με τους δημιουρ­γούς του, είναι φθη­νό­τε­ρο και πιο εύκο­λο στη μετα­φο­ρά και απο­θή­κευ­ση του σε σχέ­ση με τα άλλα εμβό­λια. Σημειω­τέ­ον ότι στην Medicago έχει μερί­διο 25% η πολυ­ε­θνι­κή καπνο­βιο­μη­χα­νία Philip Morris.

Η ιαπω­νι­κή εται­ρεία, με έδρα στην Οσά­κα, ανα­μέ­νει η παγκό­σμια ζήτη­ση για εμβό­λια κατά του κορο­νοϊ­ού να παρα­μεί­νει υψη­λή στο μέλ­λον, καθώς νέα στε­λέ­χη του ιού θα συνε­χί­σουν να εμφα­νί­ζο­νται. Γι’ αυτό ευελ­πι­στεί ότι θα έχει την ευκαι­ρία να διεισ­δύ­σει σε μια μεγά­λη αγο­ρά που μέχρι στιγ­μής κυριαρ­χεί­ται από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca.

   «Όπως συμ­βαί­νει με την επο­χι­κή γρί­πη, δεν περι­μέ­νου­με η ζήτη­ση (για εμβό­λια Covid-19) να εξα­φα­νι­στεί ξαφ­νι­κά, ενώ υπάρ­χει ακό­μη πολ­λή αβε­βαιό­τη­τα ανα­φο­ρι­κά με τις ανα­δυό­με­νες παραλ­λα­γές. Πιστεύ­ου­με ότι έχει αξία να επε­κτεί­νου­με τις επι­λο­γές μας για τα εμβό­λια», δήλω­σε ο Τοσι­φού­μι Τάντα, επι­κε­φα­λής ανά­πτυ­ξης εμβο­λί­ων της Mitsubishi Tanabe Pharma, σύμ­φω­να με τους “Φαϊ­νάν­σιαλ Τάιμς”.

‘Εως σήμε­ρα κανέ­να φυτι­κής προ­έ­λευ­σης εμβό­λιο δεν έχει εγκρι­θεί για χρή­ση σε ανθρώ­πους. Όμως οι υπέρ­μα­χοι αυτών των εμβο­λί­ων υπο­στη­ρί­ζουν ότι απο­τε­λούν μια ελκυ­στι­κή λύση, επει­δή τα φύλ­λα των φυτών μεγα­λώ­νουν γρή­γο­ρα, κάτι που επι­τα­χύ­νει την παρα­γω­γι­κή δια­δι­κα­σία και μειώ­νει το κόστος παρα­γω­γής των εμβο­λί­ων. Χάρη στην ταχύ­τε­ρη ανά­πτυ­ξη τους επί­σης, είναι δυνα­τό να δημιουρ­γού­νται με πιο γρή­γο­ρο ρυθ­μό προ­σαρ­μο­σμέ­να εμβό­λια ενά­ντια στα νέα παθο­γό­να στελέχη.

Ενώ ένα παρα­δο­σια­κό αντι­γρι­πι­κό εμβό­λιο χρειά­ζε­ται περί­που οκτώ μήνες έως ένα έτος για να παρα­χθεί, το εμβό­λιο της Medicago μπο­ρεί να παρα­χθεί μέσα σε μόνο πέντε έως οκτώ εβδο­μά­δες. Επι­πλέ­ον, τα φυτι­κά εμβό­λια δεν χρειά­ζο­νται βαθιά ψύξη και της Medicago μπο­ρεί να απο­θη­κευ­θεί σε θερ­μο­κρα­σία δύο έως οκτώ βαθ­μών Κελσίου.

Ακό­μη, σύμ­φω­να με τον Τάντα, το εμβό­λιο είναι ασφα­λές και, όπως έδει­ξε έως τώρα η διε­θνής κλι­νι­κή δοκι­μή του, δεν προ­κα­λεί σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες. Το φυτι­κό εμβό­λιο ενσω­μα­τώ­νει σωμα­τί­δια παρό­μοια με τον ιό, τα οποία τον μιμού­νται μέσα στο σώμα, χωρίς να χρη­σι­μο­ποιούν ζωντα­νό ιό.

Η Medicago, που συνερ­γά­ζε­ται με τη μεγά­λη φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία GSK, ανα­λύ­ει ήδη τα δεδο­μέ­να της κλι­νι­κής φάσης 3 του υπο­ψή­φιου εμβο­λί­ου της κατά της Covid-19, που έγι­νε σε 24.000 εθε­λο­ντές σε Κανα­δά, ΗΠΑ, Βρε­τα­νία, Βρα­ζι­λία, Αργε­ντι­νή και Μεξι­κό. Επί­σης άρχι­σε αυτό τον μήνα μια μικρό­τε­ρη κλι­νι­κή δοκι­μή στην Ιαπω­νία, όπου ελπί­ζει να υπο­βά­λει αίτη­ση έγκρι­σης του εμβο­λί­ου της έως τον Μάρ­τιο του 2022.

Οι ιαπω­νι­κές φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες έχουν έως τώρα μεί­νει πίσω στην αντα­γω­νι­στι­κή “κούρ­σα” ανά­πτυ­ξης εμβο­λί­ων Covid-19 και η Medicago φιλο­δο­ξεί να ανα­τρέ­ψει αυτή την εικό­να. Το ερώ­τη­μα όμως, σύμ­φω­να με τους ανα­λυ­τές, είναι σε ποιον βαθ­μό το κοι­νό θα πει­στεί να κάνει ένα φυτι­κής προ­έ­λευ­σης εμβό­λιο, από τη στιγ­μή που αυτά ποτέ δεν έχουν παρα­χθεί και δοκι­μα­στεί μαζικά.

Η Medicago σχε­διά­ζει να κατα­σκευά­ζει τα εμβό­λια σε εργο­στά­σιο της στη Β.Καρολίνα των ΗΠΑ, με παρα­γω­γι­κό δυνα­μι­κό περί­που 80 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δόσε­ων. Ένα νέο εργο­στά­σιό της στο Κεμπέκ του Κανα­δά θα λει­τουρ­γή­σει το 2024, αυξά­νο­ντας την ετή­σια παρα­γω­γι­κή δυνα­μι­κό­τη­τα στο ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο δόσεις.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο