Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το πρώτο μωρό από μητέρα σε κριτική κατάσταση Covid γεννήθηκε στην Κούβα και το όνομα αυτής Helen

🗞️ 📑  Μέρες πριν το κρα­τι­κό σύστη­μα υγεί­ας του νησιού της επα­νά­στα­σης –της σοσια­λι­στι­κής Κού­βας  παρα­κο­λου­θού­σε στην εντα­τι­κή κεντρι­κού νοσο­κο­μεί­ου, την έγκυο Maidi Martínez rez από το Cienfuegos μολυ­σμέ­νη από Coronavirus, βάζο­ντας στοί­χη­μα για τη διά­σω­ση μάνας και μωρού με επέμ­βα­ση που έπρε­πε να γίνει μέχρι την 35η εβδο­μά­δα της εγκυμοσύνης.
ℹ️  Το επι­στη­μο­νι­κό κατόρ­θω­μα έλα­βε χώρα στο στρα­τιω­τι­κό νοσο­κο­μείο Manuel Fajardo, στην Villa Clara
👶🏻 Το κλά­μα της μικρής Ελέ­νης στις 2:50 το από­γευ­μα της περα­σμέ­νης Τρί­της ήταν τα αίσιο σημά­δι ενός ακό­μη από τα τόσα με πρω­τα­γω­νι­στή την ιατρι­κή της Κού­βας σε περί­ο­δο κορονοϊού.
Σ’ αυτό το μικρό πολιορ­κη­μέ­νο από το αμε­ρι­κά­νι­κο εμπάρ­γκο νησί, που του απο­στε­ρού­νται έτσι απα­ραί­τη­τοι πόροι αλλά απο­φα­σι­σμέ­νο να πολε­μή­σει για τη ζωή και του τελευ­ταί­ου παι­διού –όπως έλε­γε ο Τσε …«είμα­στε ρεα­λι­στές, επι­διώ­κου­με το αδύ­να­το».

Helen 1ra niña nace en Cuba de madre portadora de COVID 19 en estado crítico

Πριν από την επι­δεί­νω­ση της κλι­νι­κής κατά­στα­σης της Maidi και μπρο­στά στον κίν­δυ­νο για τη ζωή τους (μάνας και παι­διού), χαρά­μα­τα την περα­σμέ­νη Κυρια­κή κρί­θη­κε απα­ραί­τη­τη η επεί­γου­σα μετα­φο­ρά στην εντα­τι­κή ΜΕΘ του στρα­τιω­τι­κού νοσο­κο­μεί­ου Manuel Fajardo, όπου υπάρ­χει μεγά­λη συσ­σω­ρευ­μέ­νη εμπει­ρία στη θερα­πεία των ασθε­νών που πάσχουν από COVID-19.
«Ήταν μια άτυ­πη περί­πτω­ση, που ποτέ δεν είχα­με αντι­με­τω­πί­σει στη χώρα μέχρι τα τώρα, που –μετα­ξύ άλλων απαι­τού­σε υψη­λό βαθ­μό συντο­νι­σμού ανά­με­σα σε ειδι­κούς –σε συνερ­γα­σία με το ιατρι­κό και παραϊ­α­τρι­κό προ­σω­πι­κό μπρο­στά στο πολυ­σύν­θε­το εγχεί­ρη­μα», δήλω­σε ο συνταγ­μα­τάρ­χης Jorge Eduardo Berrio, διευ­θυ­ντής της διά­ση­μης ιατρι­κής οντότητας.
«Εδώ συν­δυά­ζο­νται ειδι­κό­τη­τες νεο­γε­νη­το­λο­γί­ας, με εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό που εξυ­πη­ρε­τεί το πρό­γραμ­μα μητρι­κής και παι­δι­κής ηλι­κί­ας στην περιο­χή, με ολο­κλη­ρω­μέ­νο ιατρι­κό σύστη­μα έκτα­κτης ανά­γκης και άλλων ειδι­κών, οι οποί­οι, μετά από συμ­βού­λια και δια­βου­λεύ­σεις “απο­φά­σι­σαν να δια­κό­ψουν την εγκυ­μο­σύ­νη”, για το καλό της rez και του κορι­τσιού της», ανέ­φε­ρε ο Δρ Berrio.

Helen nace en Cuba Hospital Militar Comandante Manuel Fajardo de madre portadora de COVID 19 en estado crítico

Η ειδι­κή και­σα­ρι­κή, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο νοσο­κο­μείο, ήταν η πρώ­τη που έκα­νε μητέ­ρα με COVID-19 στην Κού­βα, η οποία δεν έχει ξανα­γί­νει στη χώρα και στέ­φθη­κε με 100% επιτυχία.
Η μικρή Ελέ­νη, που είδε το φως της ζωής δύσκο­λα και με βάρος ορια­κό ~2.560γρ, τα πάει πολύ καλά — δεν δεί­χνει να έχει μολυν­θεί από τον ιό, ενώ στην αίθου­σα νεο­γέν­νη­των της μονά­δας, μια ομά­δα νοσο­κό­μων και ειδι­κών την παρα­κο­λου­θεί συνε­χώς.

Αυτή τη στιγ­μή, η μητέ­ρα, που η δου­λειά της είναι  υπάλ­λη­λος στο Minint (σσ. ΥπΕσ) στο Cienfuegos, ανα­φέ­ρε­ται σε στα­θε­ρή ‑κρι­τι­κή, χωρίς χει­ρο­τέ­ρευ­ση κατά­στα­ση και σύμ­φω­να με τον Δρ Jorge Eduardo Berrio, «ανα­μέ­νε­ται ευνοϊ­κή εξέ­λι­ξη της ασθε­νούς, που σύντο­μα θα βρε­θεί δίπλα στη μικρή Ελέ­νη».

Πηγή granma.cu
facebook (Dirección Provincial de Salud ‑Villa Clara
& latam-medic

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο