Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το πρώτο ‑ρωσικής τεχνολογίας αστρονομικό παρατηρητήριο στην Κούβα, για τη διεξαγωγή παρατηρήσεων στο διάστημα

Η Ρωσία θα εγκα­τα­στή­σει ένα ισχυ­ρό τηλε­σκό­πιο στην Κού­βα ‑το πρώ­το αστρο­νο­μι­κό παρα­τη­ρη­τή­ριο για να ενι­σχύ­σει το σύστη­μα επι­τή­ρη­σης του νησιού με τη διε­ξα­γω­γή μεγά­λης ποι­κι­λί­ας παρα­τη­ρή­σε­ων στο διάστημα.
Σε δηλώ­σεις στον ρωσι­κό ψηφια­κό τύπο Sputnik, ο Rudy Montero, διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Γεω­φυ­σι­κής και Αστρο­νο­μί­ας (IGA) της Κού­βας, δια­βε­βαί­ω­σε ότι η Ρωσία θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει την εγκα­τά­στα­ση, μαζί με Κου­βα­νούς επαγ­γελ­μα­τί­ες, ενός σύγ­χρο­νου τηλε­σκο­πί­ου ευρεί­ας εμβέ­λειας που θα χρη­σι­μεύ­ει για τη διε­ξα­γω­γή μιας μεγά­λης ποι­κι­λί­ας παρα­τη­ρή­σε­ων στο διά­στη­μα και επί­σης για την ενί­σχυ­ση του συστή­μα­τος παρα­κο­λού­θη­σης και άμυ­νας του νησιού της Καραϊβικής.

Ministerio de Ciencia, Tecnología y Medio Ambiente
@citmacuba
#Cuba instalará un #ObservatorioAstronómico con tecnología rusa.
Profesionales de Cuba y Rusia instalarán un telescopio de gran alcance para realizar una amplia gama de observaciones hacia el espacio y…
🌠redciencia.cu

Tweeter

Ο Montero ανέ­φε­ρε ότι αυτή η μετα­φο­ρά ρωσι­κής τεχνο­λο­γί­ας στο θέμα είναι μέρος του προη­γού­με­νου άλλου εργα­λεί­ου που θα φτά­σει από τη Ρωσία για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τη συλ­λο­γή, ανά­λυ­ση και χρή­ση πλη­ρο­φο­ριών σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο, καθώς και την ανταλ­λα­γή και σύν­δε­ση με άλλους σταθ­μούς στο τη διε­θνή περιοχή.

“Αυτό το πρώ­το αστρο­νο­μι­κό παρα­τη­ρη­τή­ριο απο­τε­λεί μέρος της συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ των δύο εθνών, με ένα τηλε­σκό­πιο μεγα­λύ­τε­ρης εμβέ­λειας και ακρί­βειας για την παρα­κο­λού­θη­ση των λεγό­με­νων δια­στη­μι­κών συντριμ­μά­των, του κλί­μα­τος και των αντι­κει­μέ­νων κοντά στην ατμό­σφαι­ρα”, τόνι­σε ο ειδι­κός της Κούβας
.

Με τη σει­ρά του, ο διευ­θυ­ντής του κου­βα­νι­κού IGA είπε ότι αυτό το πλή­ρως αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νο τηλε­σκό­πιο θα συμ­βά­λει στην καλύ­τε­ρη από­δο­ση θέσε­ων, φωτο­με­τρι­κών και φασμα­το­σκο­πι­κών παρα­τη­ρή­σε­ων για ένα ευρύ φάσμα αστρο­νο­μι­κών αντι­κει­μέ­νων από την Κούβα.

“Είμα­στε υπεύ­θυ­νοι για την παρα­κο­λού­θη­ση, την επι­τή­ρη­ση και την προει­δο­ποί­η­ση στη χώρα και με την υπο­στή­ρι­ξη της Ρωσί­ας θα βελ­τιώ­σου­με τις συσκευ­ές για να επι­τύ­χου­με μεγα­λύ­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα”, δήλω­σε ο ειδι­κός, ο οποί­ος επε­σή­μα­νε επί­σης ότι ο εξο­πλι­σμός που ανα­μέ­νε­ται να φτά­σει σύντο­μα στο χώρα, θα επι­τρέ­ψει την πρό­λη­ψη κιν­δύ­νων γεω­λο­γι­κής προ­έ­λευ­σης, όπως η πτώ­ση των μετε­ω­ρι­τών ή άλλων οργα­νι­σμών, όπως οι επί­γειοι βράχοι.

Από την άλλη πλευ­ρά, ο Montero τόνι­σε ότι η μελ­λο­ντι­κή εκκί­νη­ση της εγκα­τά­στα­σης με ρωσι­κή τεχνο­λο­γία θα βοη­θή­σει σημα­ντι­κά στην έρευ­να σχε­τι­κά με την περι­βαλ­λο­ντι­κή γεω­λο­γία και εκεί­νες που σχε­τί­ζο­νται με καρστ πετρώ­μα­τα (σσ. Τα καρστ ‑Karst είναι σχη­μα­τι­σμοί ιζη­μα­τι­κών δια­λυ­τών πετρω­μά­των, όπως ο ασβε­στό­λι­θος, ο δολο­μί­της, ο χαλα­ζί­της κλπ συνή­θως ανθε­κτι­κά σε και­ρι­κές συν­θή­κες πετρώ­μα­τα, τα οποία, σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία, κατα­λαμ­βά­νουν περί­που το 65% της ευρύ­τε­ρης γεω­γρα­φι­κής περιο­χής της Κούβας).

«Η μελέ­τη της είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας και, ως εκ τού­του, από το 2011 το IGA την ενσω­μά­τω­σε ως μια γραμ­μή εργα­σί­ας, με στό­χο τη χαρ­το­γρά­φη­ση των τοπο­θε­σιών με κιν­δύ­νους για μελ­λο­ντι­κές κατα­σκευ­ές λόγω της παρου­σί­ας καρστ σε επι­φα­νεια­κή ή υπό­γεια δια­στρω­μά­τω­ση, που μπο­ρεί να ενσω­μα­τώ­σει επι­κίν­δυ­να σπή­λαια σε κατα­σκευή έργων και κατοι­κί­ες με περισ­σό­τε­ρους από τρεις ορό­φους», τόνι­σε ο κου­βα­νός γεωλόγος.

Το αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νο τηλε­σκό­πιο θα συμ­βά­λει σε παρα­τη­ρή­σεις θέσης, φωτο­με­τρί­ας και φασμα­το­σκο­πί­ας για ένα ευρύ φάσμα αστρο­νο­μι­κών αντικειμένων.
«Είμα­στε υπεύ­θυ­νοι για την παρα­κο­λού­θη­ση, την επι­τή­ρη­ση και την επα­να­στα­τι­κή εγρή­γορ­ση στη χώρα και με την υπο­στή­ρι­ξη της Ρωσί­ας θα βελ­τιώ­σου­με τις συσκευ­ές για να επι­τύ­χου­με μεγα­λύ­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα», είπε ο Montero.
Ο εξο­πλι­σμός θα κατα­στή­σει επί­σης δυνα­τή την πρό­βλε­ψη κιν­δύ­νων γεω­λο­γι­κής προ­έ­λευ­σης, όπως η πτώ­ση των μετε­ω­ρι­τών ή άλλων σωμά­των, μετα­ξύ αυτών, των χερ­σαί­ων πετρωμάτων.

Σχέσεις Ρωσίας Κούβας

Κού­βα και Ρωσία έχουν δώσει ώθη­ση τα τελευ­ταία χρό­νια στη διμε­ρή τους σχέ­ση, απέ­χο­ντας όμως από την επο­χή της πάλαι ποτέ πρώ­ην Σοβιε­τι­κής Ένωσης.
Και οι δύο χώρες έχουν υπο­γρά­ψει διά­φο­ρες συμ­φω­νί­ες οικο­νο­μι­κής συνερ­γα­σί­ας σε τομείς όπως οι μετα­φο­ρές και η βαριά και μεταλ­λουρ­γι­κή βιομηχανία.
Η Ρωσία, ο τέταρ­τος εμπο­ρι­κός εταί­ρος της Κού­βας (εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων), έχο­ντας ανα­λά­βει τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των κου­βα­νι­κών σιδη­ρο­δρό­μων, ενώ η Lada έχει ενερ­γο­ποι­ή­σει εκ νέου τις μαζι­κές απο­στο­λές αυτοκινήτων.

Ο Πρό­ε­δρος της Κού­βας Ραούλ Κάστρο συνα­ντή­θη­κε αυτό το μήνα με τον εκτε­λε­στι­κό διευ­θυ­ντή της ρωσι­κής κρα­τι­κής εται­ρεί­ας πετρε­λαί­ου Rosneft, Igor Sechin, ο οποί­ος μελε­τά τη συμ­με­το­χή στον εκσυγ­χρο­νι­σμό του κου­βα­νι­κού διυ­λι­στη­ρί­ου στο Cienfuegos.

Η Rosneft έστει­λε 200.000 τόνους πετρε­λαί­ου τον περα­σμέ­νο Μάιο στην κου­βα­νι­κή εται­ρεία Cubametales, στο πλαί­σιο διμε­ρούς συμφωνίας.

Επι­πλέ­ον, η άφι­ξη Ρώσων του­ρι­στών στην Κού­βα προ­βλέ­πε­ται αυξη­μέ­νη κατά 67% φέτος –παρά την παν­δη­μία, σε σύγκρι­ση με το 2016, ένα νέο ρεκόρ που τοπο­θε­τεί τη χώρα αυτή στις δέκα πρώ­τες εξερ­χό­με­νες αγο­ρές για ταξι­διώ­τες στο έθνος της Καραϊβικής.

Τον Δεκέμ­βρη του 2014, λίγο πριν η Κού­βα και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ανα­κοι­νώ­σουν την έναρ­ξη της δια­δι­κα­σί­ας εξο­μά­λυν­σης στις σχέ­σεις τους (επί Μπα­ράκ Ομπά­μα –που δεν προ­χώ­ρη­σε) ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν ακύ­ρω­σε το 90% του χρέ­ους που είχε συνά­ψει η Κούβα.

ℹ️ Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από cubactualidad & Granma


🔺 Περισ­σό­τε­ρα πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο