Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το πρώτο τεστ αίματος που προβλέπει αν μια γυναίκα θα έχει την τελευταία περίοδο της στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια

Ένα τεστ αίμα­τος ‑το πρώ­το του είδους του- που προ­βλέ­πει αν μια γυναί­κα άνω των 47 ετών θα έχει την τελευ­ταία περί­ο­δο της σε ένα έως δύο χρό­νια και θα εισέλ­θει πλέ­ον σε εμμη­νό­παυ­ση, έχουν ανα­πτύ­ξει Αμε­ρι­κα­νοί επιστήμονες.

Το τεστ MenoCheck, το οποίο έχει ανα­πτυ­χθεί από την εται­ρεία Ansh Labs, μετρά τα επί­πε­δα μιας ορμό­νης (ΑΜΗ) που είναι κρί­σι­μη για την ανά­πτυ­ξη ενός μωρού και η οποία επί­σης απο­τε­λεί βιο­δεί­κτη για το πόσα ωάρια έχουν απο­μεί­νει σε μια γυναί­κα, συνε­πώς το επί­πε­δο της μειώ­νε­ται, όσο η εμμη­νό­παυ­ση πλη­σιά­ζει. Μέχρι σήμε­ρα υπάρ­χουν μόνο ανα­κρι­βείς μέθο­δοι για να προ­βλέ­ψει κανείς πότε περί­που θα στα­μα­τή­σει η έμμη­νος ρύση, όπως η ακα­νό­νι­στη έλευ­ση της περιό­δου, τα προ­βλή­μα­τα ύπνου, οι συχνές μετα­βο­λές της διά­θε­σης, η νυχτε­ρι­νή εφί­δρω­ση, η απώ­λεια της σεξουα­λι­κής επι­θυ­μί­ας κ.α.

Οι ερευ­νη­τές της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου του Κολο­ρά­ντο, με επι­κε­φα­λής την καθη­γή­τρια Νανέτ Σαντό­ρο, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό κλι­νι­κής ενδο­κρι­νο­λο­γί­ας «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», σύμ­φω­να με τη βρε­τα­νι­κή «Τέλε­γκραφ» και το «New Scientist», δια­πί­στω­σαν ότι η ΑΜΗ, η οποία παρά­γε­ται από κύτ­τα­ρα που περι­βάλ­λουν τα ωάρια, είναι καλός δεί­κτης για τον αριθ­μό των τελευταίων.

«Η εύρε­ση ενός τρό­που να προσ­διο­ρι­στεί ο χρό­νος έως την τελευ­ταία περί­ο­δο απο­τε­λεί εδώ και και­ρό το “ιερό δισκο­πό­τη­ρο” της έρευ­νας πάνω στην εμμη­νό­παυ­ση. Μέχρι σήμε­ρα έχει κατα­στεί δυνα­τό να προ­βλε­φθεί ο μελ­λο­ντι­κός χρό­νος έως την εμμη­νό­παυ­ση σε ένα χρο­νι­κό “παρά­θυ­ρο” τεσ­σά­ρων ετών, κάτι που δεν είναι κλι­νι­κά χρή­σι­μο. Οι γυναί­κες θα μπο­ρούν να πάρουν καλύ­τε­ρες ιατρι­κές απο­φά­σεις με την πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νη πλη­ρο­φό­ρη­ση που τους παρέ­χει το νέο τεστ μετρή­σε­ων της ορμό­νης ΑΜΗ», δήλω­σε η Σαντόρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο