Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ρωσικό εμβόλιο, που έλαβε έγκριση, ονομάστηκε «Sputnik V» — Έχει παραγγελίες από 20 χώρες

Η ονο­μα­σία του εμβο­λί­ου κατά του κορο­νοϊ­ού που ανέ­πτυ­ξε η Ρωσία είναι «Sputnik V» (το V ανα­φέ­ρε­ται στο vaccin/εμβόλιο) και παρα­πέ­μπει στον πρώ­το τεχνη­τό δορυ­φό­ρο που μπή­κε σε τρο­χιά από την Σοβιε­τι­κή Ενω­ση το 1957. Η ανά­πτυ­ξη του εμβο­λί­ου πανη­γυ­ρί­ζε­ται από την Μόσχα ως μεγά­λη επι­τυ­χία αφού η Ρωσία γίνε­ται η πρώ­τη χώρα που εγκρί­νει εμβό­λιο για τον νέο κορονοϊό.

Ο Κίριλ Ντμί­τριεφ, ο πρό­ε­δρος του κρα­τι­κού επεν­δυ­τι­κού ταμεί­ου RDIF το οποίο συμ­με­τεί­χε στην ανά­πτυ­ξη του εμβο­λί­ου, δήλω­σε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγ­γε­λί­ες από 20 χώρες που αντι­στοι­χούν σε 1 δισε­κα­τομ­μύ­ριο δόσεις.

Οι δηλώ­σεις του έγι­ναν λίγη ώρα αφού ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν ανα­κοί­νω­σε την έγκρι­ση του εμβο­λί­ου μόλις δύο μήνες μετά την έναρ­ξη των δοκι­μών σε ανθρώπους.

Ο Κίριλ Ντμί­τριεφ διευ­κρί­νι­σε ότι η φάση ΙΙΙ των κλι­νι­κών δοκι­μών αρχί­ζει αύριο, ενώ η έναρ­ξη της παρα­γω­γής τοπο­θε­τεί­ται τον Σεπτέμβριο.

Η ταχύ­τη­τα με την οποία η Ρωσία κινεί­ται στην παρα­σκευή του εμβο­λί­ου οδή­γη­σε ορι­σμέ­νους διε­θνείς επι­στή­μο­νες να ανα­ρω­τη­θούν μήπως για την Μόσχα το εθνι­κό κύρος έρχε­ται πριν από την επι­στή­μη και την ασφάλεια.

Ωστό­σο στην Γενεύη, εκπρό­σω­πος του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας δήλω­σε ότι ο οργα­νι­σμός και οι ρωσι­κές αρχές συζη­τούν την δια­δι­κα­σία για πιθα­νή προ­έ­γκρι­ση του ρωσι­κού εμβολίου.

«Βρι­σκό­μα­στε σε στε­νή επα­φή με τις ρωσι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές και συνο­μι­λί­ες βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη για ενδε­χό­με­νη προ­έ­γκρι­ση του εμβο­λί­ου, αλλά και πάλι η προ­έ­γκρι­ση οποιου­δή­πο­τε εμβο­λί­ου περι­λαμ­βά­νει αυστη­ρή εξέ­τα­ση και απο­τί­μη­ση όλων των δεδο­μέ­νων ασφα­λεί­ας και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του ΠΟΥ Ταρίκ Για­σά­ρε­βιτς κατά την διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στην έδρα του οργα­νι­σμού στην Γενεύη ανα­φε­ρό­με­νος στις κλι­νι­κές δοκιμές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο