Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Σαββατόβραδο κορυφώνονται και στη χώρα μας οι Περσείδες

Όπως συμ­βαί­νει κάθε χρό­νο στην καρ­διά του καλο­και­ριού, το βρά­δυ του Σαβ­βά­του 12 Αυγού­στου προς τα χαρά­μα­τα της Κυρια­κής, στο νυχτε­ρι­νό ουρα­νό της χώρας μας και γενι­κό­τε­ρα του βορεί­ου ημι­σφαι­ρί­ου θα κορυ­φω­θεί η πιο θεα­μα­τι­κή θερι­νή βρο­χή από «πεφτα­στέ­ρια», οι διάτ­το­ντες Περ­σεί­δες. Όσοι μεί­νουν ξύπνιοι, θα έχουν την ευκαι­ρία ‑εάν ο ουρα­νός δεν έχει σύν­νε­φα- να δουν το φαι­νό­με­νο. Όμως η λάμ­ψη από το 19 ημε­ρών φεγ­γά­ρι, που θα είναι φωτει­νό κατά περί­που 80%, θα εμπο­δί­σει σε ένα βαθ­μό την παρα­τή­ρη­ση των μετε­ώ­ρων, με συνέ­πεια να γίνουν ορα­τά μόνο τα πιο φωτει­νά από αυτά.

Η NASA διέ­ψευ­σε φήμες στο δια­δί­κτυο ότι οι φετι­νές Περ­σεί­δες «θα είναι οι πιο φωτει­νές στην ιστο­ρία», ενώ εκτι­μά ότι μπο­ρεί να φθά­σουν τα 150 μετέ­ω­ρα την ώρα, αλλά δεν θα είναι όλα ορα­τά λόγω της λάμ­ψης του φεγ­γα­ριού. Ο ομό­τι­μος καθη­γη­τής του Τμή­μα­τος Φυσι­κής του ΑΠΘ Ιωάν­νης Σει­ρα­δά­κης δήλω­σε προ ημε­ρών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ανα­μέ­νει περί­που έναν ορα­τό διάτ­το­ντα αστέ­ρα κάθε ενά­μι­σι έως δύο λεπτά, άρα 30 έως 40 ανά ώρα.

Οι Περ­σεί­δες είναι μια από τις πιο εντυ­πω­σια­κές βρο­χές διατ­τό­ντων του έτους, καθώς τα «πεφτα­στέ­ρια» τους είναι γρή­γο­ρα και φωτει­νά, δια­θέ­το­ντας συνή­θως μακριές πύρι­νες «ουρές». Σύμ­φω­να με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν κατα­γρα­φεί περί­που 300 μετέ­ω­ρα την ώρα, ενώ και πέρυ­σι έφθα­σαν κατά τόπους έως τα 200 μετέ­ω­ρα την ώρα. Εμφα­νί­ζο­νται σε όλα σχε­δόν τα σημεία του ουρα­νού και όχι σε ένα συγκε­κρι­μέ­νο, μολο­νό­τι φαί­νε­ται να προ­έρ­χο­νται κυρί­ως από τα βόρεια-βορειο­α­να­το­λι­κά, από την περιο­χή του αστε­ρι­σμού του Περ­σέα, από όπου πήραν και το όνο­μά τους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο