Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Η πλειο­ψη­φία του Δ’ Τμή­μα­τος του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας έκρι­νε σήμε­ρα συνταγ­μα­τι­κή τη λει­τουρ­γία των κατα­στη­μά­των κατά τις Κυρια­κές κάτι που ανοί­γει το δρό­μο και για μελ­λο­ντι­κή διεύ­ρυν­ση του μέτρου σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων και των ανα­γκών τους (κάτι που ήδη έχει γίνει από την συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ ‑ΑΝΕΛ καθιε­ρώ­νο­ντας τη δυνα­τό­τη­τα των κατα­στη­μά­των να μένουν ανοι­χτά 32 Κυρια­κές το χρό­νο). Έρχε­ται στο προ­σκή­νιο και με αυτό τον τρό­πο η ανά­γκη για νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της κυρια­κά­τι­κης αργίας

Ειδι­κό­τε­ρα, η επτα­με­λής σύν­θε­σης του Δ’ Τμή­μα­τος του ΣτΕ με πρό­ε­δρο τονχ αντι­πρό­ε­δρο Χρή­στο Ράμ­μο και ειση­γη­τή τον πάρε­δρο Ιωάν­νη Μιχα­λα­κό­που­λο (ο τελευ­ταί­ος μειο­ψή­φη­σε) έκρι­νε κατά πλειο­ψη­φία με την υπ΄ αριθμ. 18/2019 από­φα­σή της ότι δεν παρα­βιά­ζει την συνταγ­μα­τι­κή αρχή της ανα­λο­γι­κό­τη­τας η υπ’ αριθμ. 75812/6.7.2017 από­φα­ση του τότε υπουρ­γού Οικο­νο­μί­ας και Ανά­πτυ­ξης Δήμου Παπα­δη­μη­τρί­ου με την οποία καθο­ρί­στη­καν οι περιο­χές στις οποί­ες επι­τρέ­πε­ται η προ­αι­ρε­τι­κή λει­τουρ­γία των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των τις Κυριακές.

Ακό­μα, κρί­θη­κε ότι η εν λόγω υπουρ­γι­κή από­φα­ση δεν παρα­βιά­ζει τη συνταγ­μα­τι­κή αρχή της ανα­λο­γι­κό­τη­τας, καθώς η εξαί­ρε­ση λει­τουρ­γί­ας των κατα­στη­μά­των κατά τις Κυρια­κές δεν εισή­χθη αδια­κρί­τως, αλλά μόνο στο ανα­γκαίο και ικα­νό μέτρο, δηλα­δή σε περι­φέ­ρειες και περιο­χές στις οποί­ες δια­πι­στω­μέ­να υφί­στα­ται αξιό­λο­γη ‑σε εθνι­κή κλί­μα­κα- του­ρι­στι­κή κίνηση.

Επί­σης, κρί­θη­κε ότι η εν λόγω υπουρ­γι­κή από­φα­ση επι­διώ­κει θεμι­τό και πρό­δη­λο σκο­πό γενι­κού συμ­φέ­ρο­ντος, ο οποί­ος συνί­στα­ται στο τομέα του του­ρι­σμού, η τόνω­ση και η ενί­σχυ­ση του οποί­ου (του­ρι­σμού) είναι ανα­γκαία, καθώς απο­τε­λεί βασι­κό τομέα της εθνι­κής οικο­νο­μί­ας, ενώ παράλ­λη­λα ενι­σχύ­ε­ται και ο αντα­γω­νι­σμός, ενώ η λει­τουρ­γία των κατα­στη­μά­των κατά τις Κυρια­κές αφο­ρά μέρος της χώρας και συγκε­κρι­μέ­νες περιό­δους του έτους, ανα­φέ­ρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθε­ται ζήτη­μα μετα­τρο­πής της εξαί­ρε­σης σε κανόνα.

Παράλ­λη­λα, απορ­ρί­φθη­καν στο σύνο­λό τους οι αιτή­σεις ακύ­ρω­σης ως αβά­σι­μες και έγι­ναν δεκτές οι παρεμ­βά­σεις υπέρ της ισχύ­ος της εν λόγω υπουρ­γι­κής από­φα­σης, της Επι­τρο­πής Αντα­γω­νι­σμού, του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων, του Συν­δέ­σμου Επι­χει­ρή­σε­ων και Βιο­μη­χα­νιών, κ.λπ.

Η μειοψηφία

Οι σύμ­βου­λοι Επι­κρα­τεί­ας Ηλί­ας Μάζος και Χρι­στί­να Σιτα­ρά, καθώς και ο πάρε­δρος Ιωάν­νης Μιχα­λα­κό­που­λος, μειο­ψη­φού­ντες υπο­στή­ρι­ξαν ότι η επί­μα­χη υπουρ­γι­κή από­φα­ση για τη λει­τουρ­γία των κατα­στη­μά­των κατά τις Κυρια­κές παρα­βιά­ζει τη συνταγ­μα­τι­κή αρχή της ανα­λο­γι­κό­τη­τας, τον ευρω­παϊ­κό κοι­νω­νι­κό χάρ­τη και την 106η διε­θνή σύμ­βα­ση εργα­σί­ας του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Εργασίας.

Επί­σης, η μειο­ψη­φία επι­ση­μαί­νει ότι η από­φα­ση της Ολο­μέ­λειας τους ΣτΕ του 2017 (100/2017), που έκρι­νε αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή και μη νόμι­μη την λει­τουρ­γία των κατα­στη­μά­των κατά τις Κυρια­κές, έχει την δέου­σα τεκμηρίωση.

Στο ΣτΕ είχαν προ­σφύ­γει Ελλη­νι­κή Συνο­μο­σπον­δία Εμπο­ρί­ου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και 28 ακό­μα φορείς.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Ολο­μέ­λεια του ΣτΕ το 2017 με τον τότε πρό­ε­δρο της Σωτή­ρη Ρίζο, είχε κρί­νει, μετα­ξύ των άλλων, ότι «το Σύνταγ­μα κατο­χυ­ρώ­νει για τους πάσης φύσε­ως εργα­ζο­μέ­νους και απα­σχο­λού­με­νους (ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, κ.λπ.) το δικαί­ω­μα ελεύ­θε­ρου χρό­νου και της από­λαυ­σης του ατο­μι­κού και τους από κοι­νού με την οικο­γέ­νεια τους, ως τακτι­κό διά­λειμ­μα της εβδο­μα­διαί­ας εργασίας».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο