Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ΣτΕ ορίζει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή του επωνύμου

Το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας με από­φα­σή του οριο­θέ­τη­σε τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις κάτω από τις οποί­ες μπο­ρεί να αλλά­ξει ο πολί­της το επώ­νυ­μό του, ενώ εξε­τά­ζο­ντας υπό­θε­ση που το απα­σχό­λη­σε, έκρι­νε ότι το παι­δί που γεν­νή­θη­κε εκτός γάμου, το οποίο όμως ανα­γνω­ρί­στη­κε στην συνέ­χεια από τον φυσι­κό του πατέ­ρα και έλα­βε το επώ­νυ­μο του, μπο­ρεί να λάβει το επώ­νυ­μο του άνδρα με τον οποίο η μητέ­ρα του ακο­λού­θως τέλε­σε γάμο και ζουν και οι τρεις στην ίδια κατοικία.

Σύμ­φω­να με το ΣτΕ, για να αλλά­ξει ο πολί­της το επώ­νυ­μό του, πρέ­πει να έχει νόμι­μους, σοβα­ρούς και τεκ­μη­ριω­μέ­νους λόγους που να καθι­στούν ανα­γκαία την αλλαγή.

Η υπό­θε­ση έφτα­σε στο ΣτΕ μετά από άρνη­ση δημάρ­χου της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας να απο­δε­χθεί την αλλα­γή επω­νύ­μου ανή­λι­κου παι­διού. Να διευ­κρι­νι­στεί ότι εμπλο­κή στην αλλα­γή του επω­νύ­μου έχουν ο δήμαρ­χος, ο περι­φε­ρειάρ­χης και ο υπουρ­γός Εσωτερικών.

Ειδι­κό­τε­ρα, το παι­δί γεν­νή­θη­κε τον Ιού­νιο του 2006 εκτός γάμου και τον επό­με­νο μήνα ο φυσι­κός του πατέ­ρας με συμ­βο­λαιο­γρα­φι­κή πρά­ξη το ανα­γνώ­ρι­σε και συναι­νε­τι­κά το παι­δί έλα­βε το επώ­νυ­μο του φυσι­κού του πατέρα.

Όμως, 4 χρό­νια μετά, η μητέ­ρα του ανή­λι­κου παντρεύ­τη­κε με τρί­το πρό­σω­πο και έκτο­τε, κάτω από την ίδια οικο­γε­νεια­κή στέ­γη ζουν και οι τρεις. Μάλι­στα, όπως ανα­φέ­ρει η δικα­στι­κή από­φα­ση, ο σύζυ­γος της μητέ­ρας περι­βάλ­λει τον ανή­λι­κο «με στορ­γή και αγά­πη», ενώ «βαρύ­νε­ται απο­κλει­στι­κά με τη δια­τρο­φή του».

Στην συνέ­χεια, η μητέ­ρα ζήτη­σε την αλλα­γή του επω­νύ­μου του παι­διού, ώστε να φέρει αντί του πατρι­κού επω­νύ­μου, τον συν­δυα­σμό του δικού της επω­νύ­μου και του συζύ­γου της. Για την αλλα­γή του επω­νύ­μου η μητέ­ρα του επι­κα­λέ­στη­κε «ψυχο­λο­γι­κούς και κοι­νω­νι­κούς λόγους», ενό­ψει της έλλει­ψης επι­κοι­νω­νί­ας του φυσι­κού πατέ­ρα ‑ο οποί­ος έχει ήδη παντρευ­τεί από το έτος 2006- με το ανή­λι­κο παι­δί, αλλά και την φρο­ντί­δα του συζύ­γου της προς το παιδί.

Ο δήμαρ­χος απά­ντη­σε στο αίτη­μα ότι «δεν υφί­στα­ται αρμο­διό­τη­τα του δημάρ­χου να προ­βεί σε αλλα­γή του επω­νύ­μου ανή­λι­κων τέκνων, όταν γι’ αυτά υφί­στα­ται αμε­τά­κλη­τος προσ­διο­ρι­σμός του επω­νύ­μου τους με δήλω­ση των γονέ­ων τους, διό­τι άλλως κατα­στρα­τη­γού­νται οι ανα­γκα­στι­κού δικαί­ου δια­τά­ξεις του Αστι­κού Κώδι­κα, οι οποί­ες είναι ειδι­κές και υπε­ρι­σχύ­ουν των γενι­κών δια­τά­ξε­ων για πρό­σλη­ψη και αλλα­γή επωνύμου».

Ακο­λού­θως, η μητέ­ρα προ­σέ­φυ­γε στην Δικαιο­σύ­νη και το Δ΄ Τμή­μα του ΣτΕ, αφού ερμή­νευ­σε το συνταγ­μα­τι­κό δικαί­ω­μα της ελεύ­θε­ρης ανά­πτυ­ξης της προ­σω­πι­κό­τη­τας (άρθρο 5), την νομο­θε­σία και τον Αστι­κό Κώδι­κα, ανα­φέ­ρει στην από­φα­σή του, ότι «το επώ­νυ­μο απο­τε­λεί μεν στοι­χείο της προ­σω­πι­κό­τη­τας του ατό­μου, πλην η πρό­σκτη­ση ή η αλλα­γή του δεν από­κει­ται στην ιδιω­τι­κή βού­λη­ση, αλλά ενδια­φέ­ρει τη δημό­σια τάξη, ως θέμα συνα­πτό­με­νο με την ασφά­λεια των συναλ­λα­γών και των εννό­μων εν γένει σχέ­σε­ων δημο­σί­ου ή ιδιω­τι­κού δικαί­ου του ατό­μου, χωρεί δε κατ’ αρχήν διά της διοι­κη­τι­κής οδού (σσ δημάρ­χου κά)».

Σε κάθε περί­πτω­ση, προ­σθέ­τει το ΣτΕ, η αλλα­γή του επω­νύ­μου, προ­ϋ­πο­τί­θε­ται την συν­δρο­μή συγκε­κρι­μέ­νων και σοβα­ρών λόγων, των οποί­ων η εκτί­μη­ση ανή­κει στην αρμό­δια διοι­κη­τι­κής αρχής και προ­σθέ­τει ότι ο δήμαρ­χος, είναι δέσμιος «σε κάθε περί­πτω­ση, προ­πα­ντός, να εκτι­μά τους λόγους που επι­κα­λεί­ται ο αιτών τη μετα­βο­λή του επω­νύ­μου του και να απο­φαί­νε­ται εν όψει της σοβα­ρό­τη­τας των λόγων αυτών, εάν ενδεί­κνυ­ται ή όχι να εγκρι­θεί η ζητού­με­νη μετα­βο­λή, αιτιο­λο­γώ­ντας ειδι­κά, από την άπο­ψη αυτή, την από­φα­σή του».

Σύμ­φω­να με τους συμ­βού­λους Επι­κρα­τεί­ας, στην αρμο­διό­τη­τα του δημάρ­χου, υπά­γε­ται εκτός των άλλων περι­πτώ­σε­ων και η αλλα­γή επω­νύ­μου, ανα­γνω­ρι­σθέ­ντος ή υιο­θε­τη­θέ­ντος τέκνου (άρθρα 15061–562 Α.Κ.).

Κατά την από­φα­ση του ΣτΕ, ο δήμαρ­χος δεν άσκη­σε την κατά το νομο­θε­τι­κό διά­ταγ­μα 2573/1953 αρμο­διό­τη­τά του, δηλα­δή δεν εξέ­τα­σε αν με βάση τους λόγους που εξέ­θε­σε η μητέ­ρα του ανη­λί­κου, «ήταν ή όχι ενδε­δειγ­μέ­νη η μετα­βο­λή του επω­νύ­μου του υιού της, ώστε να δεχθεί ή να απορ­ρί­ψει το αίτη­μα με ειδι­κή αιτιολογία».

Κατό­πιν αυτών, το ΣτΕ ακύ­ρω­σε την από­φα­ση του δημάρ­χου και ανέ­πεμ­ψαν την υπό­θε­ση σε αυτόν, προ­κει­μέ­νου να απο­φαν­θεί νόμι­μα και αιτιο­λο­γη­μέ­να επί του αιτή­μα­τος της μητέρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο