Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Το σχολείον ελειτούργησε κανονικώς» (Το τριήμερο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου το 1973 σε ένα επαρχιακό Γυμνάσιο- Ντοκουμέντο)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Παρου­σιά­ζου­με σήμε­ρα ένα μονα­δι­κό ντο­κου­μέ­ντο, Πρό­κει­ται για το «ημε­ρο­λό­γιο λει­τουρ­γί­ας του Α’ Γυμνα­σί­ου Αρρέ­νων Βέροιας» (βρί­σκε­ται στα ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας) και αφο­ρά το τι έγι­νε σ’αυ­τό τόσο το αγω­νι­στι­κό τρι­ή­με­ρο 15–17/11 1973 όσο και το άνοιγ­μα του σχο­λεί­ου μετά την αιμα­τη­ρή κατα­στο­λή του Πολυ­τε­χνεί­ου. Δεί­χνει το κλί­μα της επο­χής σε επαρ­χια­κό επί­πε­δο στο τότε εξα­τά­ξιο Γυμνά­σιο. Τα συμπε­ρά­σμα­τα εύλογα…

15/11/73: Εγέ­νε­το ομι­λία υπό των υπαλ­λή­λων του ΕΛΤΑ περί του ελλη­νι­κού γραμ­μα­το­σή­μου και φιλοτελισμού.

Οι μαθη­ταί ωδη­γή­θη­σαν εις τον κινη­μα­το­γρά­φον «Παλ­λάς» και παρη­κο­λού­θη­σαν το έργον «Η ωραιο­τέ­ρα ημέ­ρα της ζωής μου» , την τελευ­ταίν διδα­κτι­κήν ώραν.

Απα­ντες οι καθη­γη­ταί παρόντες

16/11/73 Παρα­σκευή: Επραγ­μα­το­ποί­η­θη ημι­η­με­ρη­σία εκδρο­μή των μαθη­τών εις την τοπο­θέ­τη­σιν «Συνοι­κι­σμού Προ­μη­θέ­ας». Απα­ντες οι καθη­γη­τές παρόντες.

17/11/73 Σάβ­βα­τον: Το σχο­λεί­ον ελει­τούρ­γη­σε κανο­νι­κώς. Ουδείς καθη­γη­τής απών.

19/11/73 Δευ­τέ­ρα: Το σχο­λεί­ον ελει­τούρ­γη­σε κανο­νι­κώς. Πάντες οι καθη­γη­τές παρόντες.

20/11/73: Ο Διοι­κη­τι­κός Επι­θε­ω­ρη­τής Κηρύ­κος Κοσμάς επε­σκέ­φθη το Γυμνά­σιον και επι­θε­ώ­ρη­σε τους φιλο­λό­γους καθη­γη­τάς… Απα­ντες οι καθη­γη­τές παρόντες».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο