Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το σύγχρονο δουλεμπόριο — 23 Αυγούστου Διεθνής Ημέρα για τη μνήμη του δουλεμπορίου

Η 23η Αυγού­στου κάθε έτους γιορ­τά­ζε­ται ως η Διε­θνής Ημέ­ρα των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τη μνή­μη του δου­λε­μπο­ρί­ου και την κατάρ­γη­σή του.

Η κλί­μα­κα της εμπο­ρί­ας ανθρώ­πων είναι δύσκο­λο να προσ­διο­ρι­στεί αξιό­πι­στα, εκτι­μά­ται ωστό­σο ότι 27 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι βρί­σκο­νται σήμε­ρα σε κατά­στα­ση δου­λεί­ας παγκοσμίως.

Το trafficking έχει χαρα­κτη­ρι­στεί ως το σύγ­χρο­νο δου­λε­μπό­ριο με εκα­τομ­μύ­ρια γυναί­κες και παι­διά να κρα­τού­νται σε ομη­ρία. Δυστυ­χώς, το αθέ­α­το έγκλη­μα της δια­κί­νη­σης και εμπο­ρί­ας ανθρώ­πων ανθεί.

Η αλή­θεια είναι πως το trafficking έχει ανα­γνω­ρι­στεί διε­θνώς ως μια από τις σοβα­ρό­τε­ρες μορ­φές οργα­νω­μέ­νου εγκλή­μα­τος και παρα­βί­α­σης ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των. Παρά ταύ­τα παρου­σιά­ζει έξαρ­ση. Και γι’ αυτό κάτι φταίει.

Τα παγκό­σμια στα­τι­στι­κά δεδο­μέ­να πάντως κατα­δει­κνύ­ουν ότι μόνο 1% – 2% των θυμά­των δια­σώ­ζο­νται και μόνο ένας στους 100.000 Ευρω­παί­ους που ασχο­λού­νται με τη δια­κί­νη­ση ανθρώ­πων καταδικάζεται.

 

ΜΚ / dialogos.com.cy

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο