Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το «τσι» ήλθε για να μείνει: Ο ΠΟΥ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει επίσημα την κινεζική παραδοσιακή ιατρική

Μια σημα­ντι­κή εξέ­λι­ξη στο πεδίο της υγεί­ας διε­θνώς πρό­κει­ται να συμ­βεί το επό­με­νο έτος: Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) θα ανα­γνω­ρί­σει επί­ση­μα την Παρα­δο­σια­κή Κινε­ζι­κή Ιατρι­κή (ΠΚΙ), κάτι που πιθα­νό­τα­τα θα αλλά­ξει καθο­ρι­στι­κά την ιατρι­κή σε όλο τον κόσμο τα επό­με­να χρόνια.

Το κυρί­αρ­χο όργα­νο του ΠΟΥ, η Παγκό­σμια Συνέ­λευ­ση Υγεί­ας, που θα συνέλ­θει το 2019, θα υιο­θε­τή­σει την 11η έκδο­ση της διε­θνούς «Βίβλου» για την υγεία σε όλο τον κόσμο, της «Διε­θνούς Στα­τι­στι­κής Ταξι­νό­μη­σης των Ασθε­νειών και Σχε­τι­κών Προ­βλη­μά­των Υγεί­ας» (ICD-11). Για πρώ­τη φορά, αυτή η έκδο­ση θα περι­λαμ­βά­νει λεπτο­μέ­ρειες για τις κατά τόπους παρα­δο­σια­κές ιατρι­κές και ιδί­ως για την κινε­ζι­κή, που είναι η πιο διαδεδομένη.

Η εν λόγω έκδο­ση, που έχει μεγά­λη διε­θνή απή­χη­ση ως οδη­γός και σημείο ανα­φο­ράς για τους επαγ­γελ­μα­τί­ες της υγεί­ας, ταξι­νο­μεί χιλιά­δες ασθέ­νειες και δια­γνώ­σεις, θέτο­ντας την ιατρι­κή «ατζέ­ντα» στις περισ­σό­τε­ρες χώρες του κόσμου. Επη­ρε­ά­ζει καθο­ρι­στι­κά πώς οι για­τροί κάνουν δια­γνώ­σεις, αν και πώς οι ασφα­λι­στι­κές εται­ρεί­ες ασφα­λί­ζουν τους ασθε­νείς, πώς και πού οι επι­δη­μιο­λό­γοι διε­ξά­γουν τις έρευ­νές τους, πώς οι ειδι­κοί ερμη­νεύ­ουν τις στα­τι­στι­κές της θνη­σι­μό­τη­τας κ.α.

Το κεφά­λαιο 26 της νέας έκδο­σης θα περιέ­χει το πρώ­το σύστη­μα ταξι­νό­μη­σης για την παρα­δο­σια­κή ιατρι­κή, κάτι που ανα­μέ­νε­ται να έχει σημα­ντι­κή επί­δρα­ση διε­θνώς. Απλώς και μόνο η συμπε­ρί­λη­ψη της κινε­ζι­κής και λοι­πής παρα­δο­σια­κής ιατρι­κής στο πιο επί­ση­μο κεί­με­νο-μπού­σου­λα του ΠΟΥ, θα προσ­δώ­σει μια αύρα κατα­ξί­ω­σης στην εναλ­λα­κτι­κή ιατρι­κή και θα επι­τα­χύ­νει την απο­δο­χή και εξά­πλω­σή της διε­θνώς, ώστε τελι­κά να απο­τε­λέ­σει ένα απο­δε­κτό και όχι «αιρε­τι­κό» τμή­μα στο παγκό­σμιο σύστη­μα παρο­χής υπη­ρε­σιών υγείας.

Το κατά πόσο αυτό είναι καλό ή όχι, εξαρ­τά­ται από το ποιός κρί­νει. Για τους ηγέ­τες της Κίνας, απο­τε­λεί θαυ­μά­σιο νέο, καθώς η πανάρ­χαια ιατρι­κή της χώρας θα κερ­δί­σει έδα­φος διε­θνώς. Ο ιστο­ρι­κός κομ­μου­νι­στής ηγέ­της της Κίνας, ο Μάο, δεν πίστευε ιδιαί­τε­ρα στην ΠΚΙ, αλλά τη θεω­ρού­σε χρή­σι­μη για τους απο­μα­κρυ­σμέ­νους και λιγό­τε­ρο ανα­πτυγ­μέ­νους κατοί­κους της χώρας του. Ο σημε­ρι­νός πρό­ε­δρος Σι είναι φανα­τι­κός υπο­στη­ρι­κτής της ΠΚΙ, στο πλαί­σιο της ευρύ­τε­ρης εθνι­κής στρα­τη­γι­κής για ανά­δει­ξη της Κίνας σε νέα παγκό­σμια ηγέ­τι­δα δύναμη.

Εδώ και λίγα χρό­νια, η κινε­ζι­κή ηγε­σία κάνει ό,τι μπο­ρεί για να προ­βά­λει την ΠΚΙ στη διε­θνή σκη­νή. Ήδη ο ιατρι­κός του­ρι­σμός προς την Κίνα ανθεί, καθώς διά­φο­ρα κέντρα ΠΚΙ στη χώρα προ­σελ­κύ­ουν κάθε χρό­νο δεκά­δες χιλιά­δες ξένους (κυρί­ως Ρώσους), που θέλουν να δοκι­μά­σουν κάτι δια­φο­ρε­τι­κό από τη δυτι­κή ιατρι­κή. Η Κίνα έχει μάλι­στα ανοί­ξει κατά την τελευ­ταία τριε­τία τέτοια κέντρα ΠΚΙ σε πάνω από 20 πόλεις, μετα­ξύ άλλων στη Βαρ­κε­λώ­νη, στη Βου­δα­πέ­στη και στο Ντουμπάι.

Πηγή: Δημό­σια σελί­δα ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο