Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το φετινό καλοκαίρι — Οι καύσωνες και τα μελτέμια

Κλι­μα­τι­στι­κά και ανε­μι­στή­ρες δού­λευαν όλη μέρα και όλη νύχτα, ιδιαί­τε­ρα την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη, σε πολ­λές συνοι­κί­ες της Αθή­νας. Το ελα­φρύ αερά­κι έκα­νε την κατά­στα­ση στην πρω­τεύ­ου­σα πιο υπο­φερ­τή και απο­τέ­λε­σε σύμ­μα­χο για όσους ανα­γκά­στη­καν να κάνουν οικο­νο­μία ρεύ­μα­τος. Οι καύ­σω­νες τα τελευ­ταία χρό­νια κατα­φθά­νουν όλο και νωρί­τε­ρα, όπως παρα­τη­ρούν οι ειδικοί.

«Ο Ιού­νιος, κατά το δεύ­τε­ρο και τρί­το δεκα­ή­με­ρο, είναι ένας μήνας που έχου­με αρκε­τά συχνά υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες. Τώρα τελευ­ταία αρχί­ζου­με και βλέ­που­με και από τον Μάιο. Και αυτό είναι κάτι ανη­συ­χη­τι­κό για­τί όντως οι μετα­βο­λές του κλί­μα­τος επε­κτεί­νουν το καλο­καί­ρι. Ξεκι­νούν οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες νωρί­τε­ρα και τελειώ­νουν αργό­τε­ρα» ανέ­φε­ρε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευ­θυ­ντής της υπη­ρε­σί­ας meteo.gr του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, Κώστας Λαγου­βάρ­δος και συνέ­χι­σε: «Στη νότια Γαλ­λία και τη Γερ­μα­νία σε κάποιους σταθ­μούς είχα­με ρεκόρ εκα­τό ετών, στις θερ­μο­κρα­σί­ες που σημειώ­θη­καν. Για αρκε­τές ευρω­παϊ­κές χώρες οι προ­γνώ­σεις δίνουν υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, αρκε­τά πάνω από τα κανο­νι­κά επίπεδα».

Στο Κότμπους της νοτιο­α­να­το­λι­κής Γερ­μα­νί­ας το θερ­μό­με­τρο έδει­ξε 39,2 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και στο Παρί­σι 39. Στην Πολω­νία, τη Σου­η­δία και τη Γαλ­λία μετα­ξύ 36 και 38 βαθ­μών. Από τις 15 μέχρι τις 21 Ιου­νί­ου 2022, οι Ελβε­τι­κές ‘Αλπεις έχα­σαν τρια­κό­σιους τόνους πάγου, σύμ­φω­να με τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Μετε­ω­ρο­λο­γί­ας. Στο Νέο Δελ­χί τον Μάιο το θερ­μό­με­τρο έδει­ξε 49 βαθ­μούς και η Ινδία και το Πακι­στάν κατέ­γρα­ψαν από τον Μάρ­τιο τις υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες που έχουν σημειω­θεί στην περιο­χή τα τελευ­ταία 122 χρό­νια, σύμ­φω­να με τον Guardian. Οι διε­θνείς προ­γνώ­σεις κάνουν λόγο για ένα πολύ ζεστό καλο­καί­ρι, όμως την Ελλά­δα φαί­νε­ται πως… σώζουν τα ισχυ­ρά μελ­τέ­μια. «Οι προ­γνώ­σεις που γίνο­νται από τα μεγά­λα μετε­ω­ρο­λο­γι­κά κέντρα του εξω­τε­ρι­κού, έχουν ακό­μα αρκε­τά μεγά­λη αβε­βαιό­τη­τα. Για την Ελλά­δα όμως δίνουν ένα καλο­καί­ρι με αρκε­τά μελ­τέ­μια. Αυτό σημαί­νει σχε­τι­κά πιο ήπιες θερ­μο­κρα­σί­ες στα ανα­το­λι­κά και υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες στη δυτι­κή Ελλά­δα», επι­ση­μαί­νει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Λαγουβάρδος.

Η υψη­λό­τε­ρη θερ­μο­κρα­σία που έχει σημειω­θεί στην πρω­τεύ­ου­σα από το Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών, το οποίο λει­τουρ­γεί από το 1890, παρα­μέ­νει εκεί­νη της 26ης Ιου­νί­ου 2007, όπου το θερ­μό­με­τρο έδει­ξε 44,8 βαθ­μούς. Ο πιο πρώ­ι­μος καύ­σω­νας κατα­γρά­φη­κε το 2020 μετα­ξύ 15 και 18 Μαΐ­ου. Υπό αυτές τις συν­θή­κες οι αρχές τίθε­νται σε επι­φυ­λα­κή και οι δήμοι οργα­νώ­νο­νται καλύ­τε­ρα. Στην Αθή­να και τη Σεβίλ­λη έχει ξεκι­νή­σει από πέρ­σι η κατη­γο­ριο­ποί­η­ση των δια­κυ­μάν­σε­ων του φαι­νο­μέ­νου, για απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρη επι­κοι­νω­νία με τους κατοί­κους και τους επι­σκέ­πτες. Στη Γαλ­λία, όπου το θερ­μό­με­τρο χτύ­πη­σε κόκ­κι­νο, συναυ­λί­ες και εκδη­λώ­σεις στην περιο­χή του Μπορ­ντό ματαιώ­θη­καν. Μάλι­στα, σύμ­φω­να με το BBC λόγω της αυξη­μέ­νης χρή­σης των air condition η χώρα ανα­γκά­στη­κε να απευ­θυν­θεί για ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια στις γει­το­νι­κές χώρες. Οι Γερ­μα­νοί πολί­τες δέχτη­καν συστά­σεις προ­κει­μέ­νου να μειώ­σουν τη χρή­ση ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, λόγω της ενερ­γεια­κής κρί­σης στην Ουκρα­νία, επε­σή­μα­νε η Washington Post. Όμως, η αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας ανε­βά­ζει συνε­χώς τη ζήτη­ση για ηλε­κτρι­κό ρεύμα.

Οι για­τροί άλλω­στε συστή­νουν παρα­μο­νή στο σπί­τι τις πιο ζεστές μέρες του καλο­και­ριού, ειδι­κά σε ανθρώ­πους με ιστο­ρι­κό καρ­διάς, πνευ­μό­νων, νεφρών ή ήπα­τος. «Κατά την διάρ­κεια ενός καύ­σω­να οι ηλι­κιω­μέ­νοι και τα παι­διά θα πρέ­πει να δια­μέ­νουν μόνο σε κατοι­κί­ες με κλι­μα­τι­στι­κά. Η πιθα­νό­τη­τα ανά­πτυ­ξης θερ­μι­κής δια­τα­ρα­χής αυξά­νει όταν υπάρ­χει αιφ­νί­δια έκθε­ση σε θερ­μό­τη­τα, όπως συμ­βαί­νει π.χ. όταν ένα παι­δί παρα­μεί­νει σε κλει­στό αυτο­κί­νη­το σε μία ζεστή καλο­και­ρι­νή ημέ­ρα» εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδι­κός παθο­λό­γος- επι­με­λη­τής του ΕΣΥ, Ανα­στά­σης Για­κου­μής και συνε­χί­ζει: «Αν δεν μπο­ρού­με να απο­φύ­γου­με την εξω­τε­ρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα θα πρέ­πει να ενδυό­μα­στε με ελα­φρύ ρου­χι­σμό που εφαρ­μό­ζει χαλα­ρά και είναι κατα­σκευα­σμέ­νος από υλι­κά που ανα­πνέ­ουν, όπως το βαμ­βά­κι. Επί­σης θα πρέ­πει να κάνου­με συχνά διαλ­λεί­μα­τα, να χρη­σι­μο­ποιού­με ανε­μι­στή­ρα και να πίνου­με νερό κάθε λίγη ώρα ανε­ξαρ­τή­τως δίψας. Σε όλες τις περι­πτώ­σεις η αντι­με­τώ­πι­ση των θερ­μι­κών δια­τα­ρα­χών συνί­στα­ται στην επεί­γου­σα δια­κο­πή της δρα­στη­ριό­τη­τας, την απο­μά­κρυν­ση του προ­σβε­βλη­μέ­νου ατό­μου από τις συν­θή­κες υψη­λής θερ­μο­κρα­σί­ας ή/και υγρα­σί­ας και την ανά­παυ­ση σε σκιε­ρό και δρο­σε­ρό περιβάλλον».

Μ. Παπ­πά, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο