Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το ψήσιμο του οβελία σε …άλλο επίπεδο: high teck με wi- fi!!!

Μεση­μέ­ρι της Κυρια­κής του Πάσχα και έρχε­ται μήνυ­μα στο κινη­τό. Δεν είναι άλλη μια ευχή αλλά η ειδο­ποί­η­ση-ενη­μέ­ρω­ση πως έχει έρθει η ώρα κάποιος από την παρέα να ρίξει μια ματιά στο αρνί ή το κατσί­κι για­τί κοντεύ­ει να ολο­κλη­ρω­θεί το ψήσιμο…

Πού είναι το περί­ερ­γο; Το μήνυ­μα στέλ­νει η ίδια η συσκευή ψησί­μα­τος και το ψήσι­μο γίνε­ται μέσω wifi. Κάπως έτσι θα είναι το Πάσχα για όσους έχουν προ­μη­θευ­τεί τις …high teck ψηστα­ριές που έχουν ανε­βά­σει το ψήσι­μο του οβε­λία σε …άλλο επί­πε­δο. Όπως λένε οι άνθρω­ποι που ασχο­λού­νται με την πώλη­ση ειδών μπάρμπεκιου,στην αγο­ρά σήμε­ρα μπο­ρεί κάποιος να βρει τις παρα­δο­σια­κές σού­βλες για το ψηι­σμο του πατρο­πα­ρα­δο­του οβε­λία, τις σού­βλες που είναι συν­δε­δε­μέ­νες με ηλε­κτρι­κό μοτέρ για το αυτό­μα­το κι…ακούραστο γύρι­σμα αλλά και αυτές που προ­σφέ­ρουν την «τεχνο­λο­γία στο πιάτο».

«Έχου­με ξεφύ­γει από το παρα­δο­σια­κό μπάρ­μπε­κιου και είμα­στε πια συν­δε­δε­μέ­νοι με τα νέα δεδο­μέ­να. Όταν ήμουν μικρός παίρ­να­με κάρ­βου­να και λαμα­ρί­να για τη σού­βλα, αλλά τώρα έχου­με φτά­σει στο σημείο να που­λά­με συσκευ­ές ψησί­μα­τος, που συν­δέ­εις το λει­τουρ­γι­κό τους σύστη­μα μέσω wifi με το κινη­τό, κατε­βά­ζεις την εφαρ­μο­γή και παρα­κο­λου­θείς… ενη­με­ρώ­νε­σαι για κάθε λεπτο­μέ­ρεια για το ψήσι­μο του αρνιού ή του κατσι­κιού», δηλώ­νει μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σωτή­ρης Μπο­ζα­τζί­δης ιδιο­κτή­της ενός εκ των παλιών κατα­στη­μά­των με είδη μπάρ­μπε­κιου στη Θεσσαλονίκη.

Το high teck σύστη­μα της ψηστα­ριάς δια­θέ­τει αισθη­τή­ρες θερ­μο­κρα­σί­ας και μπο­ρεί ο ψήστης να ορί­ζει τους βαθ­μούς, τη διάρ­κεια, την έντα­ση του ψησί­μα­τος, χωρίς να είναι δίπλα από το ψητό ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος από την παρέα. Μπο­ρούν όλοι να ασχο­λη­θούν με οτι­δή­πο­τε άλλο και με το ψητό μόνο όταν θα δεχτούν το τελι­κό «οκ» στα κινη­τά τους.

«Αν επί­σης θέλουν να έχουν όλο «το πακέ­το της τεχνο­λο­γί­ας», μπο­ρούν να προ­μη­θευ­τούν και ειδι­κά θερ­μό­με­τρα φαγη­τού που συν­δέ­ο­νται με bluetooth και ενη­με­ρώ­νο­νται για τη θερ­μο­κρα­σία του φαγη­τού, αρκεί να μην απο­μα­κρυν­θεί ο χρή­στης που θα έχει συν­δε­θεί για περισ­σό­τε­ρα από 100 μέτρα», σημειώ­νει ο κ. Μποζατζίδης.

Βέβαια αυτή η τεχνο­λο­γία δεν είναι για όλα τα βαλά­ντια, οπό­τε οι περισ­σό­τε­ροι επέ­λε­ξαν και φέτος τις κλα­σι­κές σού­βλες και ψηστα­ριές, αυτές με λιγό­τε­ρη ενσω­μα­τω­μέ­νη τεχνο­λο­γία, όπως ένα μοτέρ ή και χει­ρο­κί­νη­τες για τους πιο παρα­δο­σια­κούς, με τα είδη ψησί­μα­τος να έχουν σχε­δόν ξεπουλήσει.

Από τους πρώ­τους μήνες της καρα­ντί­νας αυξή­θη­καν οι πωλή­σεις. Με την εστί­α­ση κλει­στή, με δεδο­μέ­νο ότι δεν υπήρ­χε η δυνα­τό­τη­τα για έξο­δο για φαγη­τό, πολ­λές γιορ­τές έγι­ναν στο σπί­τι και οι νοι­κο­κύ­ρη­δες έγι­ναν δει­νοί ψήστες και σεφ, που είτε αγό­ρα­σαν μπάρ­μπε­κιου είτε ανα­νέ­ω­σαν τα παλιά τους εξαρτήματα.

«Ακό­μη και αυτοί που δεν είχαν ασχο­λη­θεί ποτέ με το ψήσι­μο έχουν αρχί­σει να είναι λάτρεις του μπάρ­μπε­κιου με τις ψηστα­ριές υγρα­ε­ρί­ου, που παρέ­χουν ένα βαθ­μό ευκο­λί­ας, να απο­τε­λούν το περι­ζή­τη­το προ­ϊ­όν της επο­χής» εξη­γεί ο δια­χει­ρι­στής της σελί­δας ilovebbq.gr. Μάλι­στα, όπως λέει, τα βασι­κά είδη ψησί­μα­τος αν κι απέ­χου­με μια εβδο­μά­δα από την Κυρια­κή του Πάσχα, είναι σχε­δόν sold out, καθώς πολ­λές ψηστα­ριές έχουν ήδη πάρει θέσεις στα μπαλ­κό­νια και τις αυλές.

Το κατά­στη­μα που λει­τουρ­γεί από το 1973 στο Ντε­πό Θεσ­σα­λο­νί­κης, είναι από τα πρώ­τα με τέτοια είδη και έχει που­λή­σει χιλιά­δες σού­βλες και ψηστα­ριές. Όταν πρω­το­ξε­κί­νη­σε βέβαια υπήρ­χαν μόνο οι απλές κατα­σκευ­ές με το κλα­σι­κό χερού­λι, τις οποί­ες γύρι­ζαν από το πρωί μέχρι το μεση­μέ­ρι ‑με βάρ­διες συνή­θως- τα μέλη της οικο­γέ­νειας και της παρέ­ας. Φτά­σα­με όμως στο 2021, που η δεύ­τε­ρη γενιά του μαγα­ζιού ξεπέ­ρα­σε κάθε προσ­δο­κία αφού υπάρ­χουν ψηστα­ριές ακό­μη και για τους πιο…καλοπερασάκηδες της παρέ­ας που πρέ­πει να έχουν το νου τους μόνο στο κινη­τό και στην καλή σύν­δε­ση wifi.

Πηγή: ΑΠΕ

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο