Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το «όχι» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό, από τον ίδιο τον λαό

✔️  Ψηφίστηκε ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός

Με 158 ψήφους υπέρ και 142 κατά ψηφί­στη­κε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2022, που απο­τε­λεί έναν ακό­μα κρί­κο στην έντα­ση της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης. Οι προ­βλέ­ψεις του είναι κομ­μέ­νες και ραμ­μέ­νες στη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου και στους και­νούρ­γιους του «εθνι­κούς» στό­χους, που είναι οι πρά­σι­νες και ψηφια­κές μπίζ­νες, και βέβαια η μοι­ρα­σιά των δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, αυτού του υπερ­μνη­μο­νί­ου που χαλ­κεύ­ει νέα δεσμά για τον λαό.

Ακρι­βώς πάνω σε αυτούς τους στό­χους, που όπως προ­κύ­πτει από το κεί­με­νο του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν και πάλι πανά­κρι­βα οι εργα­ζό­με­νοι και συνο­λι­κά ο λαός, με νέα φορο­α­φαί­μα­ξη, παρα­πέ­ρα χτύ­πη­μα των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των και περι­κο­πές σε κάθε κοι­νω­νι­κή δαπά­νη, ακό­μα και για την Υγεία, αντι­πα­ρα­τέ­θη­καν σε όλη τη διάρ­κεια της 5ήμερης συζή­τη­σης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστι­κά κόμματα.

Δια­γκω­νί­στη­καν, επι­στρα­τεύ­ο­ντας ακό­μα και βαρείς χαρα­κτη­ρι­σμούς, για το ποιος μπο­ρεί καλύ­τε­ρα να εξυ­πη­ρε­τή­σει τα προ­τάγ­μα­τα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, να στρώ­σει το τρα­πέ­ζι για το νέο φαγο­πό­τι του «πρά­σι­νου new deal» και του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης. Ειδι­κά η αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα σε Κυρ. Μητσο­τά­κη και τον πρό­ε­δρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσί­πρα «έβγα­ζε μάτι» για τη στρα­τη­γι­κή τους ταύ­τι­ση, με τον δεύ­τε­ρο να ζητά παραί­τη­ση της κυβέρ­νη­σης και «εκλο­γές τώρα» για να προ­ω­θή­σει πιο απο­φα­σι­στι­κά την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, υπο­σχό­με­νος και την απα­ραί­τη­τη κοι­νω­νι­κή συνο­χή, και ο δεύ­τε­ρος να απα­ντά ότι δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νος να δια­κιν­δυ­νεύ­σει την πολι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα που θέλουν οι επεν­δυ­τές και την εξα­σφά­λι­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης από τα κον­δύ­λια της ΕΕ.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και έκαναν «φύλλο και φτερό» όλες τις πλευρές του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι με όποια μορφή και απόχρωση διαχείρισης, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να διασφαλίζεται η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη.

Φώτισαν ποια είναι η διέξοδος, τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που με την οργάνωση της πάλης του θα τον οδηγήσει στο ξέφωτο, στην ικανοποίηση των αναγκών του, στην ευημερία, στον σοσιαλισμό.

Δ. Κου­τσού­μπας:

🔳  Σε συν­θή­κες ενός νέου, ακό­μα πιο φονι­κού κύμα­τος παν­δη­μί­ας, από παντού φωνά­ζει η ανά­γκη ενί­σχυ­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, και εσείς έχε­τε το θρά­σος να φέρ­νε­τε έναν προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό με μειω­μέ­νες τις δαπά­νες για τα νοσο­κο­μεία και για την ΠΦΥ.
🔳  «Λεφτά υπάρ­χουν» για τις «πρά­σι­νες» ενερ­γεια­κές μπίζ­νες που ιεραρ­χεί το κεφά­λαιο, αλλά για για­τρούς, νοση­λευ­τές, ιατρι­κό εξο­πλι­σμό, ούτε ένα ευρώ!
🔳  Βαφτί­ζε­τε «άμυ­να» και «ασφά­λεια» τους επι­θε­τι­κούς σχε­δια­σμούς ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ

Πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σου­με και σε σας της ΝΔ και σε σας του ΣΥΡΙΖΑ ότι τόσες μέρες τώρα προ­σπα­θή­σα­τε να φέρε­τε τη συζή­τη­ση στα μέτρα σας!
Ακό­μα και μια τέτοια συζή­τη­ση, όπως είναι αυτή για τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, η οποία προ­σφέ­ρε­ται για να γίνει μια πιο ουσια­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση και ένας κόσμος να βγά­λει ίσως ορι­σμέ­να συμπε­ρά­σμα­τα για την πολι­τι­κή, τις θέσεις των κομ­μά­των, εσείς προ­σπα­θή­σα­τε να τη φέρε­τε στα μέτρα της κάλ­πι­κης αντι­πα­ρά­θε­σής σας.

Εύγε και στους δύο!

Εμείς, πάντως, θα επι­μεί­νου­με στο να ανα­δεί­ξου­με τα βασι­κά πολι­τι­κά ζητή­μα­τα που αφο­ρούν στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, θα επι­μεί­νου­με στην ουσια­στι­κή πολι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση, με επι­χει­ρή­μα­τα και όχι τις λαϊ­κί­στι­κες κορό­νες Μητσο­τά­κη — Τσί­πρα και λοι­πών ακο­λού­θων σας εδώ μέσα, σε αυτόν τον κατήφορο!
Πριν από ένα χρό­νο, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έλε­γε πως «φάγα­με πια τον γάι­δα­ρο, κάντε υπο­μο­νή, έρχε­ται και το εμβό­λιο και μετά επι­στρέ­φου­με στην κανονικότητα»!

Τώρα ποιος έφα­γε τον γάι­δα­ρο, το συζητάμε…

Πάντως το εμβό­λιο ήρθε, η παν­δη­μία όμως δεν έφυ­γε. Είναι εδώ, ακό­μα πιο φονι­κή και κάνου­με την ίδια ακρι­βώς συζή­τη­ση: Για τα αυτο­νό­η­τα που αρνείστε!

🔳  Εμείς, κύριοι της κυβέρ­νη­σης, δεν θεω­ρού­με ότι ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός που κατα­θέ­σα­τε και θα ψηφί­σε­τε σήμε­ρα, είναι «εκτός τόπου και χρό­νου», όπως σας κατα­λο­γί­ζει η αξιω­μα­τι­κή αντιπολίτευση.
Ο κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός είναι εντός, πιο εντός δεν γίνε­ται, των απαι­τή­σε­ων που έχουν οι διά­φο­ροι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι στην Ελλά­δα, στη δεδο­μέ­νη χρο­νι­κή στιγ­μή, για να κατο­χυ­ρώ­σουν τα τερά­στια κέρ­δη τους, την ώρα που ο λαός υποφέρει.

🔳  Οι «ρυθ­μοί ανά­καμ­ψης» είναι απο­τέ­λε­σμα της συνέ­χι­σης και κλι­μά­κω­σης της αντι­λαϊ­κής επίθεσης.

🔳  Ένας ακό­μα βαθιά αντι­λαϊ­κός ταξι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός:
Και ο φετι­νός κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός είναι φτιαγ­μέ­νος από τα ίδια ή παρεμ­φε­ρή αντι­λαϊ­κά υλι­κά, που καταρ­τί­στη­καν και όλοι οι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων. Αλλω­στε, ο εκά­στο­τε κρα­τι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός απο­τε­λεί το βασι­κό εργα­λείο υλο­ποί­η­σης της οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής των κυβερ­νή­σε­ων. Δια­χρο­νι­κά απο­τε­λεί το μέσο ανα­δια­νο­μής σε βάρος των πολ­λών και προς όφε­λος των λίγων.

🔳  Δαπά­νες για τα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα: Ακού­σα­με και ορι­σμέ­νους βου­λευ­τές της κυβέρ­νη­σης να πηγαί­νουν αυτήν την επι­κίν­δυ­νη λογι­κή παρα­πέ­ρα. Είπαν και από αυτό εδώ το βήμα: «Καλά όλα τα άλλα που λέτε, αλλά τις δαπά­νες αυτές πρέ­πει να τις ψηφί­σου­με όλα τα κόμ­μα­τα», «όλοι μαζί μωρέ», «σαν μια γρο­θιά», «για­τί αφο­ρούν την άμυ­να, την προ­στα­σία, την ασφά­λεια της χώρας»!

🔳  Η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη μεγα­λώ­νει τις ανισότητες.
Μαζί με όλα τα άλλα, ο αντι­λαϊ­κός και ταξι­κός χαρα­κτή­ρας του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού απο­κα­λύ­πτε­ται και από τη σύγκρι­ση δύο μόνο μεγε­θών: Τι λέει η κυβέρ­νη­ση; Οτι το 2022 το πραγ­μα­τι­κό ΑΕΠ θα αυξη­θεί κατά 4,5% σε σχέ­ση με το 2021. Την ίδια ώρα, όμως, ο μέσος πραγ­μα­τι­κός μισθός θα παρου­σιά­σει μια ορια­κή μετα­βο­λή μόλις κατά 0,2%, δηλα­δή οι εργα­ζό­με­νοι απο­σπούν ολο­έ­να και μικρό­τε­ρο κομ­μά­τι.
🔳  Όπως άλλω­στε σε όλο τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο. Είτε κυβερ­νούν νεο­φι­λε­λεύ­θε­ροι, είτε σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες. Είτε κεντρο­δε­ξιοί, είτε κεντρο­α­ρι­στε­ροί, όπως κι αν τους λένε. Είτε ανή­κουν στη Σοσια­λι­στι­κή Διε­θνή και στο Σοσια­λι­στι­κό Ευρω­παϊ­κό Κόμ­μα, όπως το ΠΑΣΟΚ και ως παρα­τη­ρη­τής ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη Διε­θνή του Φιλε­λευ­θε­ρι­σμού και στο Ευρω­παϊ­κό Λαϊ­κό κόμ­μα, όπως η ΝΔ
🔳  Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ο ετή­σιος παγκό­σμιος κατά­λο­γος με τους δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χους περι­λαμ­βά­νει έναν κατά­λο­γο με μόλις 2.755, από τα δισε­κα­τομ­μύ­ρια σε όλο τον κόσμο, οι οποί­οι έχουν συνο­λι­κό πλού­το 13,1 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, το οποίο είναι αυξη­μέ­νο από πέρυ­σι κατά 62%!
🔳  Όσο παρα­μέ­νει στη θέση του το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο ο μέσος μισθός θα συμπιέ­ζε­ται συνεχώς
Είναι όντως βολι­κή για εσάς η κρι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού.
Ασφα­λώς και είναι επι­τα­κτι­κή και άμε­ση ανά­γκη η γεν­ναία αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού, δεν το συζη­τά­με, αλλά μήπως πρέ­πει να συζη­τή­σου­με επί­σης και ορι­σμέ­να άλλα θέμα­τα που έχουν άμε­ση σχέ­ση με το τι τελι­κά θα μπαί­νει στην τσέ­πη του εργαζόμενου;
  • Τι θα γίνει με τον μέσο μισθό σε κάθε κλάδο;
  • Τι θα γίνει με τη μεί­ω­ση του «μη μισθο­λο­γι­κού κόστους», που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προ­τεί­νει στον ΣΕΒ ως αντι­στάθ­μι­σμα για την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού, δηλα­δή τη μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών τους εισφο­ρών και άλλων παρο­χών, όπου από τη μια τσέ­πη θα μπαί­νουν κι από την άλλη θα βγαίνουν;
  • Θα μειω­θούν, αλή­θεια, δρα­στι­κά και άμε­σα οι έμμε­σοι φόροι;
  • Θα καταρ­γη­θεί ο ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατανάλωσης;
  • Θα καταρ­γη­θούν οι αντερ­γα­τι­κοί νόμοι και οι μετα­μνη­μο­νια­κές δεσμεύ­σεις που υπο­νο­μεύ­ουν τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις και τις αντί­στοι­χες διαπραγματεύσεις;
  • Θα καταρ­γη­θούν οι «ελα­στι­κές» σχέ­σεις εργασίας;
  • - Τι θα γίνει όταν η Κομι­σιόν απαι­τή­σει απ’ την οποια­δή­πο­τε επό­με­νη κυβέρ­νη­ση την τήρη­ση των μετα­μνη­μο­νια­κών δεσμεύ­σε­ων, που μάλι­στα υπέ­γρα­ψε και ο ίδιος ο Τσίπρας;
  • Τι θα γίνει όταν αρχί­σουν οι αυστη­ρές συστά­σεις για περιο­ρι­σμό των κρα­τι­κών δαπα­νών κοι­νω­νι­κής πολιτικής;

Όπως ο κάθε εργα­ζό­με­νος μπο­ρεί να κατα­λά­βει, μια αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού θα εξα­νε­μι­στεί πολύ εύκο­λα, αν η απά­ντη­ση στα παρα­πά­νω ερω­τή­μα­τα είναι αρνητική.
Τώρα σας έπια­σε όλους ο πόνος για την αύξη­ση του κατώ­τα­του μισθού, αλλά κου­βέ­ντα δεν λέτε:

  • Για να καταρ­γη­θεί ο άθλιος νόμος με την επω­νυ­μία των υπουρ­γών σας, του νόμου Βρού­τση της ΝΔ και Αχτσιό­γλου του ΣΥΡΙΖΑ!
  • Για να ξηλω­θούν όλα τα μέτρα που απα­γο­ρεύ­ουν συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, αλλά και εκεί­να που περιο­ρί­ζουν τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, εμπο­δί­ζο­ντας τους εργα­ζό­με­νους συλ­λο­γι­κά, οργα­νω­μέ­να, μέσα από τα σωμα­τεία τους να παλεύ­ουν, να πιέ­ζουν, να διεκ­δι­κούν ουσια­στι­κές αυξήσεις.

🔳  Αν σήμε­ρα ο κατώ­τα­τος μισθός βρί­σκε­ται στον πάτο, αυτό συμ­βαί­νει για­τί παρα­μέ­νει σε ισχύ ο νόμος σας.

🔳  Οι αιτί­ες της ακρί­βειας βρί­σκο­νται στη λει­τουρ­γία του συστήματος
Είναι βολι­κή, επί­σης, η κρι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ για το κύμα της ακρί­βειας και τις ανα­τι­μή­σεις, αφού συσκο­τί­ζει τις ίδιες τις αιτί­ες που δημιουρ­γούν το πρόβλημα.

Τι είναι τελι­κά η ακρί­βεια που έχει γονα­τί­σει τα λαϊ­κά νοικοκυριά;

Μήπως καμιά ελλη­νι­κή πρω­το­τυ­πία; ή μήπως κανέ­να νέο φυσι­κό φαι­νό­με­νο, άρα και παροδικό;

Για να μην πω για το τι έχου­με ακού­σει τους τελευ­ταί­ους μήνες για τις βρα­ζι­λιά­νι­κες φυτεί­ες του καφέ, τα κινέ­ζι­κα λιμά­νια και τα μέτρα της παν­δη­μί­ας στο Βιετνάμ…

Ολα αυτά ξεχά­στη­καν, μαζί με αυτά που λέγα­τε πως η ακρί­βεια «μπό­ρα είναι, θα περά­σει» και ότι σύντο­μα μάλι­στα θα υποχωρήσει…

🔳  Πού την είδα­τε την υπο­χώ­ρη­ση; Κάντε μια βόλ­τα στις λαϊ­κές γειτονιές…

Οι αιτί­ες της ακρί­βειας είναι έξω και μακριά από τη λει­τουρ­γία του ίδιου αυτού του συστήματος;

Δηλα­δή, θέλε­τε να μας πεί­τε πως δεν έχει καμιά σχέ­ση με τη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης, όπου τώρα επι­λο­γή δεν είναι οι ορι­ζό­ντιες περι­κο­πές στο εισό­δη­μα, η εφαρ­μο­γή αυστη­ρών δημο­σιο­νο­μι­κών κανό­νων αλλά η προ­σω­ρι­νή χαλά­ρω­σή τους και μια πιο επε­κτα­τι­κή οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή, στην οποία μάλι­στα όλοι σας συγκλίνετε;

Είδα­τε πώς τα φέρ­νει η ζωή;

🔳  Πολύ­τι­μες οι «υπη­ρε­σί­ες» της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας στο σύστημα.
Και όλος ο «καβγάς» γίνε­ται για το ποια μέθο­δος, ποιο εναλ­λα­κτι­κό σχέ­διο θα αξιο­ποι­η­θεί για να υπη­ρε­τή­σει ακρι­βώς αυτό.
Κι εδώ πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σου­με πως η εγχώ­ρια — έστω και ετε­ρο­φω­τι­σμέ­νη ως ένα μεγά­λο βαθ­μό — σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, με όλες τις παραλ­λα­γές της, έχει δοκι­μα­στεί και στη χώρα μας σε διά­φο­ρες φάσεις.
🔳  Και έχει απο­δεί­ξει ότι έχει ορι­σμέ­να επι­πλέ­ον προ­σό­ντα: Έχει τη δυνα­τό­τη­τα να υλο­ποιεί τον πυρή­να αυτής της πολι­τι­κής με λιγό­τε­ρους κρα­δα­σμούς για το σύστη­μα και την εξου­σία του.
Να του μπα­λώ­νει τρύ­πες, να το εξω­ρα­ΐ­ζει στα μάτια του λαϊ­κού παρά­γο­ντα, να του δίνει ανά­σες και να το παρα­δί­νει μετά στην «επά­ρα­το» για να συνε­χί­ζε­ται η ίδια αντι­λαϊ­κή πορεία.
🔳  Θέλε­τε να θυμη­θού­με τη δεκα­ε­τία του ’80, όταν το κρα­ταιό ΠΑΣΟΚ τότε, με σημαία τα συν­θή­μα­τα του λαϊ­κού κινή­μα­τος στή­ρι­ξε το αστι­κό σύστη­μα να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί, τα πρώ­τα χρό­νια μετά την πτώ­ση της δικτατορίας;

Εννο­εί­ται, βέβαια, σε μια άλλη περί­ο­δο, κατά την οποία και ο διε­θνής συσχε­τι­σμός δυνά­με­ων ήταν δια­φο­ρε­τι­κός, λόγω της ύπαρ­ξης του διε­θνούς σοσια­λι­στι­κού συστή­μα­τος, ειδι­κά της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, αλλά και η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία ήταν σε άλλη φάση, με άλλες ανά­γκες επί­λυ­σης ζητη­μά­των του ίδιου του συστή­μα­τος, με τις γνω­στές μεταρ­ρυθ­μί­σεις, ανα­διαρ­θρώ­σεις για την εδραί­ω­ση και μακροη­μέ­ρευ­ση, όμως, πάλι του καπι­τα­λι­στι­κού συστήματος.

🔳  Θέλε­τε να πάμε πιο πρό­σφα­τα, στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο οποί­ος κατά­φε­ρε μέσα σε λίγα χρό­νια να πάρει τόσα αντι­λαϊ­κά μέτρα όσα δεν κατά­φε­ραν όλες μαζί οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις; Και την ίδια ώρα, το χει­ρό­τε­ρο, κατά­φε­ρε να φέρει χρό­νια πίσω το εργα­τι­κόλαϊ­κό κίνη­μα, να ευνου­χί­σει, να δια­κο­ρεύ­σει ριζο­σπα­στι­κές έντι­μες λαϊ­κές συνει­δή­σεις.

🔳  Θα μπο­ρού­σε να προ­σφέ­ρει μεγα­λύ­τε­ρη υπη­ρε­σία στο σύστη­μα από αυτήν;
Το ίδιο, δυστυ­χώς, κάνει και τώρα ως αντιπολίτευση.

Η σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία προ­σφέ­ρει πολύ­τι­μες υπη­ρε­σί­ες στο κεφά­λαιο και την εξου­σία παντού στον κόσμο!
Κι αφή­στε τώρα αυτά για τον άνε­μο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής αλλα­γής που πνέ­ει σε όλη την Ευρώπη…
Πολύ­τι­μες υπη­ρε­σί­ες προ­σφέ­ρει και η κυβέρ­νη­ση του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Σολτς, υπουρ­γού της Μέρ­κελ για να μην ξεχνιό­μα­στε, που προ­βάλ­λει τα γνω­στά περί σφι­χτής δημο­σιο­νο­μι­κής πολι­τι­κής, δηλα­δή ο λαός στην πείνα…
Κι αυτός της λογι­κής ο γερ­μα­νι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός uber alles!!!

🔻  Η πραγματική προοδευτική πρόταση διεξόδου είναι η πρόταση του ΚΚΕ

Σήμε­ρα, όλοι σας, ακό­μα και η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, στην προ­σπά­θειά σας να στή­σε­τε νέες παγί­δες στον λαό, φορέ­σα­τε τη μάσκα της «προ­ό­δου»
Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη γνω­στή καρα­μέ­λα της δήθεν προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης κι από την άλλη η ΝΔ, η οποία διεκ­δι­κεί κι αυτή τον τίτλο του προ­ο­δευ­τι­κού κόμ­μα­τος, όπως είπε πρό­σφα­τα ο Μητσοτάκης.

Ελε­ος! Θα ξεχά­σου­με κι αυτά που ξέραμε!

«Πρό­ο­δος», λέει ο Μητσο­τά­κης, «είναι η αλλα­γή, η δυνα­τό­τη­τα προ­σαρ­μο­γής σε έναν κόσμο που αλλά­ζει». Τι σημαί­νει, όμως, αυτό που λέει η ΝΔ για τους εργα­ζό­με­νους, για το λαό;
Η πρό­ο­δός σας είναι ταυ­τι­σμέ­νη με την καπι­τα­λι­στι­κή κερδοφορία.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώ­νουν για το ποιος είναι ο καλύ­τε­ρος εκφρα­στής της «προ­ο­δευ­τι­κής» δια­κυ­βέρ­νη­σης, κακο­ποιώ­ντας την έννοια της προ­ό­δου.
Όμως, πρό­ο­δος είναι να προ­χω­ράς μπρο­στά, να βελ­τιώ­νεις τη ζωή σου. Πρό­ο­δος είναι τα παι­διά σου να ζουν καλύ­τε­ρα από σένα, από τις προη­γού­με­νες γενιές.

Για πεί­τε μας: Ποιος από σας έχει σχέ­διο που να αντα­πο­κρί­νε­ται πραγ­μα­τι­κά στις προσ­δο­κί­ες των λαϊ­κών οικο­γε­νειών να ζήσουν χωρίς άγχος και ανασφάλεια;
Ποιος από εσάς έχει σχέ­διο το οποίο μπο­ρεί, έστω σε μια άμε­ση προ­ο­πτι­κή, να εξα­σφα­λί­σει στους εργα­ζό­με­νους μια στα­θε­ρή δου­λειά για έναν καλό μισθό;
Να μπο­ρούν να μεγα­λώ­σουν τα παι­διά τους, χωρίς να πλη­ρώ­νουν συνε­χώς και ακρι­βά για τη μόρ­φω­σή τους, για την υγεία τους.

Να μπορούν, με λίγα λόγια, να έχουν τα αυτονόητα. Σε μια εποχή που τα αυτονόητα βαφτίζονται «πολυτέλεια».

Κανέ­νας από σας δεν έχει τέτοιου είδους σχέ­διο, τέτοια πρό­τα­ση και ούτε θα μπο­ρού­σε να έχει. Για­τί το σχέ­διο, με ορι­σμέ­νες παραλ­λα­γές βέβαια, είναι κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο στα μέτρα των λίγων, των καπι­τα­λι­στών. Γι’ αυτό και είναι ασφυ­κτι­κό για τις λαϊ­κές ανάγκες.

Τέτοια πρό­τα­ση — σχέ­διο έχει το ΚΚΕ, το οποίο δίνει απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα τι πρέ­πει να γίνει και πώς μπο­ρού­με πραγ­μα­τι­κά να τα κατα­φέ­ρου­με για να ικα­νο­ποι­η­θούν οι σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες.

✔️  Σε όλους τους απλούς ανθρώ­πους του μόχθου, της δου­λειάς, της ζωής απευ­θυ­νό­μα­στε.
✔️  Να σκε­φτούν πως η ζωή τούς φέρ­νει μπρο­στά σε μια σημα­ντι­κή επι­λο­γή που ή δεν είχαν σκε­φτεί μέχρι τώρα ή μπο­ρεί και να είχαν απορρίψει:
✔️  Να συμπο­ρευ­τούν δηλα­δή με το ΚΚΕ, μέσα στους αγώ­νες, στο κίνημα.

✔️  Να βάλουν οι ίδιοι μαζί το ΚΚΕ τη σφρα­γί­δα τους στις ερχό­με­νες εξε­λί­ξεις. Αλλη λύση σήμε­ρα δεν υπάρ­χει. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

🔺 Το επόμενο διάστημα το «ΟΧΙ» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό, από τον ίδιο το λαό.

Ολό­κλη­ρη η ομι­λία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εδώ.


🔺 Σε επί μέρους θέμα­τα του αντι­λαϊ­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού στά­θη­καν και οι υπό­λοι­ποι βου­λευ­τές του ΚΚΕ ‑μετα­ξύ αυτών Θανά­σης Παφί­λης, Γιάν­νης Γκιό­κας, Νίκος Καραθανασόπουλος.

🔳  ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΚΙΝΑΛ
«Καβγάς» για το ποιος δια­σφα­λί­ζει την «πολι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα» για το κεφάλαιο.

Μπο­ρεί η προ­σο­χή και τα φώτα να έπε­σαν αλλού — αφού έτσι επι­τάσ­σει το «παι­χνί­δι» των «υψη­λών τόνων» — αλλά όποιος παρα­κο­λου­θού­σε τη συζή­τη­ση στη Βου­λή για τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό θα έχει για και­ρό να θυμά­ται τόση σύμπλευ­ση ανά­με­σα στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τους υπό­λοι­πους.


Διαβάστε τον σημερινό Ριζοσπάστη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο