Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το 1ο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη

Μετά την έντα­ξη της Λαϊ­κής Κιθά­ρας στο Εθνι­κό Ευρε­τή­ριο Άϋλης Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς της Ελλά­δας (Αύγου­στος 2021) και την πρό­σφα­τη ανα­γνώ­ρι­ση των σπου­δών και των τίτλων των λαϊ­κών και παρα­δο­σια­κών οργά­νων από το ελλη­νι­κό κρά­τος (Γενά­ρης 2022), διορ­γα­νώ­νε­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη το 1ο Πανελ­λή­νιο Φεστι­βάλ Λαϊ­κής Κιθά­ρας (ΦΛΚ), υπό την καλ­λι­τε­χνι­κή διεύ­θυν­ση του Δημή­τρη Μυστακίδη.

Το Φεστι­βάλ διε­ξά­γε­ται από την Παρα­σκευή 20 έως και την Κυρια­κή 22 Μάη, στην Απο­θή­κη Δ στο Λιμά­νι της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Στο πρό­γραμ­μά του περι­λαμ­βά­νο­νται συναυ­λί­ες, σεμι­νά­ρια, παρου­σιά­σεις, στρογ­γυ­λά τρα­πέ­ζια, προ­βο­λή ντο­κι­μα­ντέρ καθώς και μια Εκθε­ση Οργα­νο­ποι­ί­ας, που θα λει­τουρ­γεί στο ισό­γειο και τον 1ο όρο­φο της Απο­θή­κης Δ, με ελεύ­θε­ρη είσο­δο για το κοινό.

Ανα­λυ­τι­κά την Παρα­σκευή 20 Μάη το πρό­γραμ­μα περι­λαμ­βά­νει σεμι­νά­ρια για τον ρόλο της κιθά­ρας στο όψι­μο μεσο­πο­λε­μι­κό ρεμπέ­τι­κο, για τη ρυθ­μι­κή κιθά­ρα στη λαϊ­κή ορχή­στρα, ένα στρογ­γυ­λό τρα­πέ­ζι με θέμα «σύγ­χρο­νες προ­κλή­σεις στην παρα­δο­σια­κή οργα­νο­ποι­ία», καθώς και δυο συναυ­λί­ες: Αφιέ­ρω­μα στον Κώστα Καρί­πη (συμ­με­τέ­χουν: Δημή­τρης Μητα­ρά­κης, Γιάν­νης Ζαριάς, Βασί­λης Σκού­τας) και συναυ­λία των Μπά­μπης Παπα­δό­που­λος Τρίο (συμ­με­τέ­χουν: Μπά­μπης Παπα­δό­που­λος, Διο­νύ­σης Μακρής, Δημή­τρης Βλαχομήτρος).

Το Σάβ­βα­το 21 Μάη θα γίνει παρου­σί­α­ση της ψηφια­κής εκπαι­δευ­τι­κής πλατ­φόρ­μας REDU καθώς και των βιβλί­ων «Η κιθά­ρα Απαρ­τιάν» του Χρή­στου Παπα­κων­στα­ντί­νου και «Κατα­σκευή Λαϊ­κής Κιθά­ρας — Θεω­ρία και Πρά­ξη» των Μάνου Τουρ­πά­λη και Πανα­γιώ­τη Καγιά­φα. Θα γίνουν σεμι­νά­ρια για το κούρ­δι­σμα ειδι­κού σκο­πού και το off tempo παί­ξι­μο, καθώς και ένα στρογ­γυ­λό τρα­πέ­ζι για το θεω­ρη­τι­κό πλαί­σιο της λαϊ­κής μου­σι­κής. Θα γίνει τιμη­τι­κή βρά­βευ­ση του κιθα­ρί­στα Μάριου Κώστο­γλου για την προ­σφο­ρά του στη λαϊ­κή μου­σι­κή, καθώς και οι συναυλίες:

Ο συν­θέ­της και σολί­στας Στέ­λιος Χρυ­σί­νης στη ρεμπέ­τι­κη δισκο­γρα­φία (συμ­με­τέ­χουν: Ζωή Τσι­νιά­ρη, Γαβρή­λος Κοκώ­νας, Γιάν­νης Καδό­γλου, Αλέ­ξαν­δρος Παπακωνσταντίνου).

Ντου­ζέ­νια (συμ­με­τέ­χουν: Ιου­λία Καρα­πα­τά­κη, Ευγέ­νιος Βούλ­γα­ρης, Δημή­τρης Μυστακίδης).

Αφιέ­ρω­μα στον συν­θέ­τη Κώστα Μπέ­ζο και τα Ασπρα Που­λιά (συμ­με­τέ­χουν: Γιάν­νης Νιάρ­χος, Θοδω­ρής Σκόν­δρας, Σωτή­ρης Λέτσιος, Κωστής Κωστά­κης, Πανα­γιώ­της Διαμάντης).

Δημή­τρης Μυστα­κί­δης — Τα ρεμπέ­τι­κα της κιθά­ρας (συμ­με­τέ­χουν: Δημή­τρης Μυστα­κί­δης, Ιφι­γέ­νεια Ιωάν­νου, Δημή­τρης Παπ­πάς, Σάκης Καρακώστας).

Την Κυρια­κή 22 Μάη θα γίνουν σεμι­νά­ρια για το μου­σι­κό έργο του Κώστα Σκαρ­βέ­λη και τον ρόλο της κιθά­ρας στα τρα­γού­δια του, για τη λαϊ­κή κιθά­ρα στο δημο­τι­κό τρα­γού­δι, στρογ­γυ­λό τρα­πέ­ζι για τη μου­σι­κή εκπαί­δευ­ση και τη λαϊ­κή μου­σι­κή, καθώς και συναυ­λία: Μανό­λης Πάπ­πος και Πριγκηπέσσα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο