Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το 40% των ειδών δένδρων στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση

Πάνω από το 40% των ειδών δέν­δρων που είναι παρό­ντα στην Ευρώ­πη απει­λού­νται με εξα­φά­νι­ση, προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα η Διε­θνής Ένω­ση Προ­στα­σί­ας της Φύσης (IUCN), επι­ση­μαί­νο­ντας πως ένας από τους κύριους κιν­δύ­νους είναι η εισα­γω­γή χωρο­κα­τα­κτη­τι­κών ξένων ειδών.

Είναι η πρώ­τη φορά που η IUCN, που έχει την έδρα της στο Γκλαντ της Ελβε­τί­ας, δημο­σιεύ­ει μια «Κόκ­κι­νη Λίστα» των ευρω­παϊ­κών δέν­δρων. Με την ευκαι­ρία αυτή, ο οργα­νι­σμός εξέ­τα­σε την τύχη 454 ειδών δέν­δρων που είναι παρό­ντα στο ευρω­παϊ­κό έδαφος.

Ορι­σμέ­να απ’ αυτά φύο­νται στην Ευρώ­πη, αλλά και αλλού στον κόσμο. Μετα­ξύ των ειδών αυτών, 42% θεω­ρού­νται απει­λού­με­να και παρου­σιά­ζουν συνε­πώς «αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο εξά­λει­ψης», ανα­φέ­ρε­ται στην έκθε­ση της IUCN.

Σε ό,τι αφο­ρά τα λεγό­με­να ενδη­μι­κά είδη –που δεν φυτρώ­νουν παρά μόνο στην Ευρώ­πη–, 58% απει­λού­νται και 15% βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μο κίνδυνο.

Η εισα­γω­γή χωρο­κα­τα­κτη­τι­κών ειδών, η μη βιώ­σι­μη εκμε­τάλ­λευ­ση των δασών και η ανά­πτυ­ξη των πόλε­ων είναι οι κύριες απει­λές στις οποί­ες οφεί­λε­ται η μεί­ω­ση των ειδών δέν­δρων στο ευρω­παϊ­κό έδαφος.

Οι ασθέ­νειες, η απο­δά­σω­ση, η κτη­νο­τρο­φία και οι αλλα­γές στα οικο­συ­στή­μα­τα, οι οποί­ες συν­δέ­ο­νται κυρί­ως με τις πυρ­κα­γιές, απο­τε­λούν άλλους κιν­δύ­νους που απει­λούν τα δέν­δρα στην Ευρώπη.
«Είναι ανη­συ­χη­τι­κό να δια­πι­στώ­νει κανείς πως περισ­σό­τε­ρα από τα μισά ενδη­μι­κά είδη δέν­δρων της Ευρώ­πης απει­λού­νται σήμε­ρα με εξα­φά­νι­ση», δήλω­σε ο Κρεγκ Χίλ­τον-Τέι­λορ, ο οποί­ος διευ­θύ­νει τη μονά­δα που έχει ανα­λά­βει την εκπό­νη­ση της «Κόκ­κι­νης Λίστας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο