Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Facebook ανέθεσε ρόλο λογοκριτή στα Ellinika Hoaxes και η ΕΣΗΕΑ περί άλλων τυρβάζει

Γυρνώντας σε αλήστου μνήμης εποχές τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποκτήσαμε λογοκριτκή και η Ενώσεις Συντακτών «αγρόν αγοράζουν» (δεν εκπλήσσουν και τα δύο).

Το facebook ανέθεσε στα Ellinika Hoaxes τον έλεγχο περιεχομένου όπως άρθρα, βίντεο και εικόνες που κυκλοφορούν στην πλατφόρμα του. Όταν ένας ισχυρισμός κριθεί ως «ψευδής» από τα Ellinika Hoaxes,  το περιεχόμενο θα εμφανίζεται χαμηλότερα στις ενημερώσεις και θα συνοδεύεται από σχετική προειδοποίηση, με παραπομπή σε επεξηγηματικό άρθρο τους. Μας καθησυχάζουν ωστόσο (από τα Ellinika Hoaxes) πως «οι χρήστες σε καμία περίπτωση δεν θα παρεμποδίζονται να κοινοποιήσουν έναν ισχυρισμό».

Υπενθυμίζουμε ότι τα Ellinika Hoaxes (τα οποία με πολλούς τρόπους έχουν στηριχτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους ευρωβουλευτές του) έχουν κληθεί  σε συνέδριο για την καταπολέμηση των fake news που διοργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο ενόψει των ευρωεκογών (Ήξεραν κάτι οι δημοσιογραφικές Ενώσεις; Με ποιανούν πρόταση – διαμεσολάβηση προσκλήθηκαν;)

Τα δείγματα που έχουν δώσει μέχρι τώρα τα Ellinika Hoaxes (όπως και η Athens Voice με την οποία συνεργάζεται) αποτελούν παράδειγμα (προς αποφυγήν) δημοσιογραφικής και πολιτικής αντικειμενικότητας. Πολλές φορές κρίνουν ως Hoaxes την ερμηνεία της είδησης και όχι αν αυτή ανταποκρίνεται σε ένα γεγονός. Μια πλευρά αυτού είναι πως πίσω από το κυνήγι της «τοξικότητας» των ειδήσεων κρύβεται (ή μπορεί να κρυφτεί) το κυνήγι της ταξικής προσέγγισης των ειδήσεων.

Ως Ατέχνως έχουμε ιδία εμπειρία από τους αυτόκλητους «σεκιουριτάδες» της ενημέρωσης, όταν προσπάθησαν να διαψεύσουν δημοσίευμά μας που αφορούσε νομοσχέδιο της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Δανίας. Βέβαια έσπασαν τα μούτρα τους (Δείτε και ΕΔΩ).

Σε μια γρήγορη και πρόχειρη έρευνα στις δημοσιεύσεις των αυτοαποκαλούμενων «Ελληνικά Hoaxes» διαπιστώσαμε μια συστηματική προσπάθεια αποενοχοποίησης και ξεπλύματος συγκεκριμένης πολιτικής και οργανισμών, ακόμη και διεθνών προβοκατσιών (π.χ. της αυτοαποκαλούμενης ΜΚΟ Λευκά Κράνη, κατασκεύασμα των μυστικών υπηρεσιών με ενεργό ρόλο στο αιματοκύλισμα στην ευρύτερη περιοχή), όπως επίσης έφτασαν στο σημείο να υιοθετήσουν χρυσαυγίτικα επιχειρήματα για τη μη ύπαρξη νεκρών στο Πολυτεχνείο!!! Κάτι που αναγκάστηκαν να στρογγυλέψουν υιοθετώντας πάλι τη χρυσαυγίτικη λογική για μη ύπαρξη νεκρών εντός του Πολυτεχνείου.

Σε ό,τι μας αφορά προ εξαμήνου απευθυνθήκαμε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με υπόμνημα (12/10/2018)  του διαχειριστή του Ατέχνως Ηρακλή Κακαβάνη (μέλος της ΕΣΗΕΑ), στο οποίο πέραν των επισημάνσεων θέταμε και συγκεκριμένα ερωτήματα. Η ΕΣΗΕΑ έπραξε το αναμενόμενο. Σιώπησε, αδιαφόρησε (πού να βρουν χρόνο στις τόσες δημοσιοσχετίστηκες ασχολίες τους για τα προβλήματα των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης).

Το υπόμνημα κατέληγε με τα ακόλουθα ερωτήματα τα οποία και θέτουμε εκ νέου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ:

Μπορεί να υπάρχει ένα ή περισσότερα σάιτ που αναλαμβάνουν να μοιράσουν πιστοποιητικά δημοσιογραφικής εγκυρότητας και η Ένωση να σιωπά; Μοιάζει απίθανο το εν λόγω site (Ελληνικά Hoaxes) να αναλάβει και επισήμως ρόλο σεκιουριτά στο χώρο της ενημέρωσης;

Πάμε σε μια κατάσταση στο χώρο της ενημέρωσης όπου το συμπέρασμα (ως γενίκευση επιμέρους γεγονότων – ειδήσεων) «Το ΝΑΤΟ μακελεύει λαούς» και η «ΕΕ είναι εκκολαπτήριο του φασισμού και οργανισμός για την εντατικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων της Ευρώπης» θα χαρακτηρίζεται ως fake news και ενδεχομένως θα διώκεται; Η πρόσφατη ιστορία μας (ελληνική) έχει να μας διδάξει πολλά. Αφέλειες και ψευδαισθήσεις δε μας επιτρέπονται.

Δείτε ΕΔΩ το υπόμνημα του Ηρακλή Κακαβάνη στην ΕΣΗΕΑ