Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Facebook μπλόκαρε το γνωστότερο πολιτικό πίνακα λόγω …γυμνού κι όταν κατάλαβε την γκάφα ζήτησε συγνώμη

Το Facebook απα­γό­ρευ­σε εμπνευ­σμέ­νο από τη γαλ­λι­κή επα­νά­στα­ση του 1830 πίνα­κα του Ευγέ­νιου Ντε­λα­κρουά «Η Ελευ­θε­ρία οδη­γεί το Λαό» επει­δή ο πίνα­κας απει­κο­νί­ζει μια γυμνό­στη­θη γυναί­κα να κρα­τά μια γαλι­κή σημαία!!!!  Λίγες μέρες αργό­τε­ρα και αφού κατά­λα­βε την γκά­φα του, μιας και ο συγκε­κρι­μέ­νος πίνα­κας δεν είναι τυχαί­ος, ζήτη­σε συγνώμη.

Είναι ο πρώ­τος πολι­τι­κός πίνα­κας της σύγ­χρο­νης ζωγρα­φι­κής, δεν απει­κο­νί­ζει μια τυχαία γυναί­κα, αλλά τη Μαριάν, το εθνι­κό σύμ­βο­λο της Γαλ­λι­κής Δημο­κρα­τί­ας, η οποία έχει απο­τυ­πω­θεί και σε γαλ­λι­κό χαρτονόμισμα.

Και δεν είναι η πρώ­τη φορά. Μόλις λίγες μέρες πριν ζήτη­σε συγνώ­μη για­τί απα­γό­ρευ­σε ανάρ­τη­ση με αγαλ­μα­τί­διο της θεάς Αφρο­δί­της και σχε­τι­κά πρό­σφα­τα είχε λογο­κρί­νει το έργο «Η Κατα­γω­γή του Κόσμου» του Γκου­στάβ Κουρ­μπέ.

Ο πίνα­κας του Ντε­λα­κρου­υά είχε αξιο­ποι­η­θεί σε μια online δια­φη­μι­στι­κή καμπά­νια για ένα θεα­τρι­κό έργο που θα ανέ­βει στο Παρί­σι, όμως, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα η λογο­κρι­σία του Facebook «έκο­ψε» τη δια­φή­μι­ση και μαζί τον πίνα­κα, όπως δήλω­σε ο σκη­νο­θέ­της του έργου Ζοσλί Φιο­ρι­νά. Όπως είπε «ένα μόλις τέταρ­το της ώρας μετά το ξεκί­νη­μα της δια­φή­μι­σης, αυτή μπλο­κα­ρί­στη­κε και η εται­ρεία (σ.σ. Facebook) μας είπε ότι δεν μπο­ρεί να δεί­χνει γυμνό».

Στη συνέ­χεια, ο ίδιος ανάρ­τη­σε μια νέα δια­φή­μι­ση με τον ίδιο πίνα­κα, όπου όμως τα στή­θη της «Ελευ­θε­ρί­ας» είχαν καλυ­φθεί με ένα μπά­νερ που έγρα­φε «λογο­κρι­μέ­νο από το Facebook». Αυτή η δια­φή­μι­ση δεν απαγορεύθηκε.

Την Κυρια­κή, το Facebook, ζήτη­σε συγ­γνώ­μη για το ζήλο του. Όπως δήλω­σε το διευ­θυ­ντι­κό στέ­λε­χος του αμε­ρι­κα­νι­κού μέσου κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης στο Παρί­σι Ελο­ντί Λαρ­σίς, «το έργο ‘Η Ελευ­θε­ρία οδη­γεί το Λαό’ έχει τη θέση του στο Facebook…Πληροφορήσαμε αμέ­σως τον χρή­στη ότι συνε­πώς εγκρί­νε­ται η χρή­ση του πίνα­κα από αυτόν».

«Προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τεύ­σου­με την ακε­ραιό­τη­τα της υπη­ρε­σί­ας μας, επα­λη­θεύ­ου­με εκα­τομ­μύ­ρια εικό­νες που δημο­σιο­ποιού­νται κάθε εβδο­μά­δα και μερι­κές φορές κάνου­με λάθη» είπε η Λαρσίς.

Την Πέμ­πτη, ένα δικα­στή­ριο της γαλ­λι­κής πρω­τεύ­ου­σας απέρ­ρι­ψε τις κατη­γο­ρί­ες ενός Γάλ­λου δασκά­λου, ο οποί­ος ζητού­σε απο­ζη­μί­ω­ση, επει­δή, σύμ­φω­να με τη μήνυ­σή του, το Facebook είχε λογο­κρί­νει τη σελί­δα του, όταν ανάρ­τη­σε ένα γυμνό πίνα­κα του Γκι­στάβ Κουρ­μπέ. Το δικα­στή­ριο πάντως επε­σή­μα­νε ότι το Facebook έκα­νε λάθος που δεν εξή­γη­σε στον χρή­στη τους λόγους για την από­φα­σή του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο