Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το hot spot της Σάμου επισκέφτηκε ο Δ. Κουτσούμπας: «Απαράδεκτη η κατάσταση»

Στη Σάμο περιο­δεύ­ει σήμε­ρα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, ο οποί­ος το πρωί επι­σκέ­φτη­κε το hot spot του νησιού και συνα­ντή­θη­κε με τη διοί­κη­ση και τους εργαζόμενους.

Ο κ. Κου­τσού­μπας ενη­με­ρώ­θη­κε από τη διοι­κή­τρια Μαρία — Δήμη­τρα Μου­τσί­κου για την κατά­στα­ση του Κέντρου, που ενώ η χωρη­τι­κό­τη­τά του είναι για 700 άτο­μα, αυτήν τη στιγ­μή φιλο­ξε­νεί περί­που 3.500 άνθρω­ποι, στην πλειο­ψη­φία τους γυναι­κό­παι­δα, εκ των οποί­ων 500 με 600 είναι παι­διά. Η ιατρι­κή φρο­ντί­δα τους καλύ­πτε­ται μόνο από δύο για­τρούς που υπάρ­χουν στο Κέντρο, ενώ ούτε το νοσο­κο­μείο της Σάμου μπο­ρεί να βοη­θή­σει, αφού λόγω των ελλεί­ψε­ών του δεν είναι σε θέση να καλύ­ψει τις ανά­γκες των νησιω­τών. Σύμ­φω­να με τη διοι­κή­τρια, υπάρ­χει η δυνα­τό­τη­τα να μετα­φέ­ρο­νται στην ενδο­χώ­ρα έως και 1.000 άτο­μα, όμως στην ενδο­χώ­ρα δεν υπάρ­χουν οι υπο­δο­μές για να τους φιλο­ξε­νή­σουν. Τέλος, αυτήν τη στιγ­μή στον καταυ­λι­σμό υπάρ­χουν 70 παι­δά­κια ασυνόδευτα.

koutsoumpas3

Ο κ. Κου­τσού­μπας δήλω­σε πως παρά τις μεγά­λες προ­σπά­θειες των εργα­ζο­μέ­νων, όλων των ειδι­κο­τή­των, στον χώρο, η κατά­στα­ση είναι απα­ρά­δε­κτη και το ΚΚΕ επι­μέ­νει ότι πρέ­πει οι πρό­σφυ­γες να μετα­φερ­θούν από τα νησιά στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα. Γι’ αυτό, θα πρέ­πει να εντα­τι­κο­ποι­η­θούν οι εργα­σί­ες. Θα πρέ­πει να εξο­πλι­στούν όλα τα τμή­μα­τα, έτσι ώστε να εκλεί­ψουν εντε­λώς οι γρα­φειο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες. Και βέβαια πρέ­πει να επι­τα­χυν­θεί η δια­δι­κα­σία, να πάνε οι πρό­σφυ­γες εκεί που θέλουν, να συνα­ντη­θούν με τις οικο­γέ­νειές τους, διό­τι μόνο το 0,4% είναι αυτό που θέλει να μεί­νει στην Ελλά­δα και λιγό­τε­ροι, βεβαί­ως, ζητούν άσυ­λο να μεί­νουν στη χώρα μας.

Επί­σης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνι­σε «τις τερά­στιες ευθύ­νες της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, αλλά και της ΕΕ, με όλες τις συμ­φω­νί­ες και τις απα­ρά­δε­κτες νέες συν­θή­κες που έχουν υπο­γρα­φεί, που στην ουσία επι­στρέ­φουν από την ΕΕ πρό­σφυ­γες, οι οποί­οι εκεί έχουν εντα­χθεί και έχουν ενω­θεί πλέ­ον με τις οικο­γέ­νειές τους».

koutsoumpas2

«Η κατά­στα­ση αυτή είναι απα­ρά­δε­κτη, θα πρέ­πει να τελειώ­σει. Υπάρ­χει κίν­δυ­νος και για την περιο­χή. Δεν μπο­ρεί για όλους αυτούς τους 3.500 ανθρώ­πους, που είναι εδώ στοι­βαγ­μέ­νοι, να υπάρ­χουν μόνο δύο για­τροί, ενώ την ίδια ώρα και στο νοσο­κο­μείο της Σάμου υπάρ­χουν ελλεί­ψεις για τον ντό­πιο πλη­θυ­σμό, λεί­πουν θέσεις εργα­σί­ας για­τρών, νοση­λευ­τών κ.λπ., οι οποί­οι επι­φορ­τί­ζο­νται και με την περί­θαλ­ψη τόσων χιλιά­δων προ­σφύ­γων, στην πλειο­ψη­φία τους γυναι­κό­παι­δων» υπογράμμισε.

Αμέ­σως μετά, ο κ. Κου­τσού­μπας συνα­ντή­θη­κε με τον δήμαρ­χο Σάμου, Μιχά­λη Αγγε­λό­που­λο, στο Βαθύ και με τον αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Σάμου, Νίκο Κατρα­κά­ζο, στα γρα­φεία της Αντι­πε­ρι­φέ­ρειας, όπου ενη­με­ρώ­θη­κε για τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει η τοπι­κή διοί­κη­ση, λόγω της έλλει­ψης κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, αλλά σε άλλους τομείς, όπως στην παι­δεία και στην- υγεία λόγω ελλεί­ψε­ων σε προ­σω­πι­κό και υποδομές.

samos1

Στις 18:00 ο κ. Κου­τσού­μπας θα συμ­με­τά­σχει σε σύσκε­ψη με εργα­τι­κά σωμα­τεία και φορείς του νησιού, στην αίθου­σα του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου και στις 21:00 θα μιλή­σει σε συγκέ­ντρω­ση στο Καρ­λό­βα­σι, στην Πορφυριάδα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο