Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το State Department διαψεύδει τα περί «διαμεσολάβησης» των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές διαφορές

Όσο περ­νούν οι μέρες τόσο περισ­σό­τε­ρο δια­ψεύ­δε­ται το κυβερ­νη­τι­κό αφή­γη­μα, που ακο­λού­θη­σε της επί­σκε­ψης του πρω­θυ­πουρ­γού στην Ουά­σινγ­κτον, περί δήθεν «δια­με­σο­λά­βη­σης των αμε­ρι­κα­νών» στο ζήτη­μα της τουρ­κι­κής επιθετικότητας.

Κυβερ­νη­τι­κοί κύκλοι και φιλι­κά προ­σκεί­με­να στη ΝΔ μέσα ενη­μέ­ρω­σης επι­χει­ρούν να παρου­σιά­σουν τις ΗΠΑ ως… έτοι­μες να ανα­λά­βουν πρω­το­βου­λί­ες με στό­χο την μεί­ω­ση της προ­κλη­τι­κό­τη­τας της Τουρ­κί­ας σε Αιγαίο και ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό το άρθρο της «Καθη­με­ρι­νής», προ πέντε ημε­ρών, περί δήλω­σης του αμε­ρι­κα­νού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ότι οι ΗΠΑ προ­τί­θε­ται να ανα­λά­βουν σύντο­μα «μία διπλω­μα­τι­κή πρω­το­βου­λία για να συν­δρά­μουν στην απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης με την Τουρκία».

Ωστό­σο, το ίδιο το State Department δεν δεί­χνει να επι­βε­βαιώ­νει αυτές τις πλη­ρο­φο­ρί­ες. Σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση του αντα­πο­κρι­τή του ΑΝΤ1 στην Ουά­σινγ­κτον, ο εκπρό­σω­πος τύπου του αμε­ρι­κα­νι­κού ΥΠΕΞ κρά­τη­σε απο­στά­σεις από τα ελλη­νι­κά δημο­σιεύ­μα­τα. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, η απά­ντη­ση του εκπρο­σώ­που αναφέρει:

«Γνω­ρί­ζου­με αυτά τα δημο­σιεύ­μα­τα. Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες δεσμεύ­ο­νται συνε­χώς, με τις κυβερ­νή­σεις της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας, για να ενθαρ­ρύ­νουν την απο­κλι­μά­κω­ση των εξε­λί­ξε­ων μέσω διπλω­μα­τι­κών οδών. Συνε­χί­ζου­με να παρο­τρύ­νου­με τους συμ­μά­χους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλά­δα και την Τουρ­κία να συνερ­γα­στούν για να δια­τη­ρή­σουν την ειρή­νη και την ασφά­λεια στην περιο­χή. Ενθαρ­ρύ­νου­με τα κρά­τη να επι­λύ­σουν τις δια­φω­νί­ες τους ειρη­νι­κά, σύμ­φω­να με το διε­θνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέ­χουν από όλες τις ενέρ­γειες που ενέ­χουν τον κίν­δυ­νο αύξη­σης των εντά­σε­ων στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο».

Έγκυ­ρη διπλω­μα­τι­κή πηγή κλη­θεί­σα να σχο­λιά­σει τις ανα­φο­ρές, επι­βε­βαί­ω­σε στον ΑΝΤ1 ότι ουδε­μία συζή­τη­ση έγι­νε για ανά­μει­ξη και δια­με­σο­λά­βη­ση του Μάικ Πομπέο στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά ή ότι επί­κει­ται αμε­ρι­κα­νι­κή δια­με­σο­λα­βη­τι­κή πρωτοβουλία.

Γίνε­ται επο­μέ­νως σαφές ότι κάποιος, είτε από την ελλη­νι­κή, είτε από την αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά, δεν λέει την αλή­θεια. Σε κάθε περί­πτω­ση, τα ήξεις-αφή­ξεις και η τήρη­ση ίσων απο­στά­σε­ων των ΗΠΑ στο ζήτη­μα της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας εκθέ­τει την ίδια την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και τον πρωθυπουργό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο