Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Twitter μας μπλόκαρε, το Ατέχνως δεν πτοείται ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ — ΣΤΗΡΙΞΤΕ μας

Από τις 31 Οκτω­βρί­ου 2019 το twitter μπλό­κα­ρε (ανέ­στει­λε ορι­στι­κά κατά την δια­τύ­πω­σή του) το λογα­ρια­σμό μας Ατέ­χνως (@Atexnos14). Την ίδια περί­ο­δο μπλό­κα­ρε, σε παγκό­σμια κλί­μα­κα, λογα­ρια­σμούς μέσων ενη­μέ­ρω­σης και προ­σώ­πων. Ενδει­κτι­κά θα ανα­φέ­ρου­με το μπλο­κά­ρι­σμα κου­βα­νι­κών μέσων ενη­μέ­ρω­σης και προ­σώ­πων (cubadebete μαζί με τους δημο­σιο­γρά­φους του μέσου κλπ. ).

  • Το Ατέ­χνως δια­τη­ρού­σε μόνο ένα λογα­ρια­σμό (αυτόν ο οποί­ος ανεστάλη).
  • Στο συγκε­κρι­μέ­νο λογα­ρια­σμό κοι­νο­ποιού­σα­με ΜΟΝΟ τις αναρ­τή­σεις του site atexnos.gr, τίπο­τε άλλο πέραν αυτών.
  • Ο λογα­ρια­σμός ήταν καθη­με­ρι­νά ενερ­γός και μέσω αυτού ενη­με­ρώ­νο­νταν μερι­κές εκα­το­ντά­δες ακό­λου­θοι. Δεν ήταν ιδιαί­τε­ρα μαζι­κός λογα­ρια­σμός, αλλά δεν ήταν ευκα­τα­φρό­νη­τος ο αριθ­μός των ακολούθων.
  • Ο εν λόγω λογα­ρια­σμός δεν είχε εμπλα­κεί πότε σε συζη­τή­σεις, ούτε είχε ιστο­ρι­κό σχο­λί­ων. Τρία σχό­λια συνο­λι­κά από τη δημιουρ­γία του το Δεκέμ­βρη του 2014 κι αυτά διευκρινιστικά.

Στις 31 Οκτω­βρί­ου ο λογα­ρια­σμός του Ατέ­χνως ανε­στά­λη χωρίς καμία προη­γού­με­νη ενη­μέ­ρω­ση. Λίγες ημέ­ρες μετά ανε­στά­λη λογα­ρια­σμός μέλους της συντα­κτι­κής ομά­δας του Ατέ­χνως ιδιαί­τε­ρα μαζι­κός και με διε­θνή απήχηση.

Ο λογα­ρια­σμός του συνερ­γά­τη μας επα­νήλ­θε μετά την υπο­βο­λή εκ μέρους του αντιρ­ρή­σε­ων — ένστα­σης. Το Ατέ­χνως από την πρώ­τη στιγ­μή χρη­σι­μο­ποί­η­σε τη δυνα­τό­τη­τα που το ίδιο το twitter δίνει και υπέ­βα­λε τις αντιρ­ρή­σεις του, εξη­γώ­ντας ότι είναι ένα δημο­σιο­γρα­φι­κό μέσο Ενη­μέ­ρω­σης και ουδέ­πο­τε παρα­βί­α­σε τους όρους που το μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης θέτει.  Η απά­ντη­ση από το twitter ήταν η παρα­μπο­μπή στην ενό­τη­τα των όρων του που αφο­ρά τη ρητο­ρι­κή μίσους και βίας, εξτρε­μι­σμού κλπ.

Επα­νήλ­θα­με με νέα ένστα­ση όπου εξη­γού­σα­με ότι σε καμία περί­πτω­ση η ύλη του web site atexnos.gr παρα­βιά­ζει κάποιους από τους όρους αυτούς. Λάβα­με μία αυταρ­χι­κή και αμε­τά­κλη­τη από­φα­ση με δια­φο­ρε­τι­κή αυτή τη φορά αιτιολογία:

twitter1

Η αιτιο­λό­γη­ση, η χρο­νι­κή συγκυ­ρία και ο αυταρ­χι­κός από­λυ­τος (και με μεγά­λη χρο­νι­κή καθυ­στέ­ρη­ση απα­ντή­σεις, η τελευ­ταία στις 25/11/2019) δεί­χνουν ότι δεν είναι μία τυχαία αλγο­ριθ­μι­κή από­φα­ση αλλά απο­τέ­λε­σμα των ποι­κί­λων τρό­πων χει­ρα­γώ­γη­σης του μέσου και «εξα­φά­νι­σης» ενο­χλη­τι­κών φωνών, φωνών που πολε­μούν και αμφι­σβη­τούν την ιμπε­ρια­λι­στι­κή τάξη πραγ­μά­των.

Το Ατέ­χνως είναι ένα μέσο με έντο­νο αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό και αντι­να­τοϊ­κό χαρα­κτή­ρα.

Ταυ­τό­χρο­να είναι ένα μέσο με ισχυ­ρή παρου­σία στην υπε­ρά­σπι­ση της Κού­βας και της ενί­σχυ­σης της αλλη­λεγ­γύ­ης στο λαό της Κού­βας. Ο αριθ­μός και μόνο των σχε­τι­κών αναρ­τή­σε­ών μας είναι ένα ισχυ­ρό τεκμήριο.

Πρό­σφα­τα και αφού προη­γή­θη­κε το μπλο­κά­ρι­σμα μας από το twitter, λάβα­με ειδο­ποί­η­ση δύο φορές από το facebook ότι ο λογα­ρια­σμός μας παρα­βιά­ζει τους όρους με δημο­σιεύ­σεις που έχουν σε τίτλο ή φωτό το πολι­τι­κό σύν­θη­μα «Φονιά­δες των λαών Αμε­ρι­κά­νοι». Το ίδιο σύν­θη­μα μαζί με άλλες αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κές αναρ­τή­σεις ήταν η αφορ­μή να «ρίξει» το facebook τη μαζι­κό­τε­ρη αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή — αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή ομά­δα «Τα Τρία Κόκ­κι­να Γράμ­μα­τα» (πλέ­ον των 22.000 ακο­λού­θων), ομά­δα στην οποία δια­χει­ρι­στής ήταν ο δια­χει­ρι­στής του Ατέ­χνως Ηρα­κλής Κακα­βά­νης (τη νέα σελί­δα που την αντι­κα­τέ­στη­σε την έρι­ξε το facebook σήμε­ρα 3/1/2020).

Είναι προ­φα­νές ότι η «ρητο­ρι­κή βίας, μίσους και εξτρε­μι­σμού» κλπ. που μας κατα­λο­γί­ζει το twitter αφο­ρά πολι­τι­κά συν­θή­μα­τα και θέσεις οι οποί­ες είναι κοι­νός τόπος του φιλει­ρη­νι­κού κινή­μα­τος τόσο στην Ελλά­δα όσο και παγκόσμια.

Πιθα­νά να «συνε­κτι­μή­θη­καν» και οι μαχη­τι­κές μας δημο­σιεύ­σεις γα τη Χρυ­σή Αυγή, οι οποί­ες πάντα στό­χευαν στην εγκλη­μα­τι­κή φύση του φασι­σμού, στα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη — φορείς της εγκλη­μα­τι­κής ιδε­ο­λο­γί­ας και σε όσους διέ­πρα­ξαν εγκλήματα.

Η εμπλο­κή του twitter στα γεω­πο­λι­τι­κά παι­χνί­δια των ΗΠΑ δεν είναι άγνω­στη. Πρό­σφα­το παρά­δειγ­μα οι 4.500 πλα­στοί λογα­ρια­σμοί στο twitter τις ημέ­ρες του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στη Βολι­βία. Λογα­ρια­σμοί που προ­ω­θού­σαν την ετι­κέ­τα #BoliviaNoHayGolpe, που σημαί­νει “δεν υπάρ­χει πρα­ξι­κό­πη­μα στη Βολι­βία”, κάνο­ντας κοι­νο­ποι­ή­σεις και βοη­θώ­ντας το θέμα να είναι στα δημο­φι­λή, έτσι ώστε να επη­ρε­α­στεί η διε­θνείς κοι­νή γνώ­μη. Ο ρόλος του στην απο­κα­λού­με­νη Αρα­βι­κή Άνοι­ξη ή το ρητό αίτη­μα της τότε υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Χίλα­ρι Κλί­ντον στο διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο του twitter, ώστε να μην δια­κό­ψουν τις υπη­ρε­σί­ες τους για τη προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη συντή­ρη­ση στους δια­κο­μι­στές της στις πιο καυ­τές ημέ­ρες της λεγό­με­νης «Πρά­σι­νης Επα­νά­στα­σης», για να μπο­ρούν οι αυτο­α­πο­κα­λού­με­νοι ιρα­νοί ακτι­βι­στές να καταγ­γεί­λουν την απά­τη των εκλο­γών, τις δια­δη­λώ­σεις του λαού και την κατα­πί­ε­ση της κυβέρ­νη­σης αυτής της χώρας. Το Twitter εκπλή­ρω­σε την εντο­λή του Υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών. Αργό­τε­ρα έγι­νε γνω­στό ότι οι περισ­σό­τε­ροι ακτι­βι­στές που έστει­λαν τα tweets τους ήταν στην αμε­ρι­κα­νι­κή επι­κρά­τεια και ότι αυτές οι πρά­ξεις προ­κά­λε­σαν περί­που 20 θανά­τους. Και αρκε­τά ακό­μη παραδείγματα.

Μέσα σε αυτό το πλαί­σιο της λογο­κρι­σί­ας και της στα­δια­κής εξα­φά­νι­σης ενο­χλη­τι­κών φωνών, εκτι­μού­με ότι λογο­κρί­θη­κε και και ο λογα­ρια­σμός του twitter. Το Ατέ­χνως θα κάνει όλες τις απα­ραί­τη­τες ενέρ­γειες να γνω­στο­ποι­η­θεί το θέμα και θα ζητή­σει κατ’ αρχήν τη στή­ρι­ξη της Ένω­σης Συντα­κτών Ημε­ρη­σί­ων Εφη­με­ρί­δων Αθη­νών, δεδο­μέ­νου ότι το Ατέ­χνως είναι δημο­σιο­γρα­φι­κό μέσο, το οποίο στη­ρί­ζε­ται σε επαγ­γελ­μα­τί­ες δημο­σιο­γρά­φους μέλη της ΕΣΗΕΑ και άλλων δημο­σιο­γρα­φι­κών ενώσεων.

Μα πάνω απ’ όλα θέλου­με τη δική σας στή­ρι­ξη, στο νέο μας λογα­ρια­σμό ο οποί­ος δημιουρ­γή­θη­κε ημέ­ρες μετά το μπλο­κά­ρι­σμα. Μπο­ρεί­τε πλέ­ον να μας βρεί­τε ΕΔΩ. Είναι ένας και­νού­ριος λογα­ρια­σμός που για να χτι­στεί και να απο­κτή­σει την προη­γού­με­νη μαζι­κό­τη­τα απαι­τεί­ται αρκε­τός και­ρός ίσως και χρό­νια. Ήδη έχει προ­κλη­θεί ζημιά στο Ατέ­χνως και έχει περιο­ρι­στεί η εμβέ­λειά του εξαι­τί­ας της λογο­κρι­σί­ας από το twitter.

Twitter Atexnos ακολουθήστε μας στο Twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο