Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρέξιμο στην καραντίνα; Μύθοι και αλήθειες

Επι­βά­ρυν­ση στις αρθρώ­σεις, τους μύες, τους τένο­ντες και τους συν­δέ­σμους μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει το τρέ­ξι­μο σε σκλη­ρές επι­φά­νειες όπως ή άσφαλ­τος ή τα πεζο­δρό­μια, που πολ­λοί προ­τι­μούν αυτό τον και­ρό, μόλις πατή­σουν στο κινη­τό τους, το πλή­κτρο για τη μετά­βα­ση 6. Και μάλι­στα η εν λόγω επι­βά­ρυν­ση μπο­ρεί σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς, να οδη­γή­σει σε προ­διά­θε­ση για σοβα­ρό τραυματισμό. 

Όπως δηλώ­νει στο Πρα­κτο­ρείο FM και στην εκπο­μπή της Τάνιας Η. Μαντου­βά­λου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο φυσι­κο­θε­ρα­πευ­τής, ειδι­κός μυο­σκε­λε­τι­κής & αθλη­τι­κής απο­κα­τά­στα­σης Γιάν­νης Μυσί­ρης, το γρα­σί­δι είναι η καλύ­τε­ρη επι­φά­νεια για να τρέ­χου­με, για­τί η μαλα­κή του επι­φά­νεια μειώ­νει τους κρα­δα­σμούς που μετα­φέ­ρο­νται από το πέλ­μα στα γόνα­τα, στο ισχίο και στην μέση. «Το χώμα ακο­λου­θεί ως δεύ­τε­ρη επι­λο­γή για τρέ­ξι­μο, ενώ την άσφαλ­το πρέ­πει να την απο­φεύ­γου­με, καθώς εκεί το σώμα δέχε­ται 20% μεγα­λύ­τε­ρες πιέ­σεις και φορ­τί­σεις από ό,τι στις άλλες δύο επιφάνειες».

Οι στατικές διατάσεις πριν την προπόνηση δεν αποτελούν προθέρμανση

Όσον αφο­ρά τις δια­τά­σεις που κάποιοι νομί­ζουν ότι πριν την προ­πό­νη­ση βοη­θούν το δρο­μέα, οι νέες θεω­ρί­ες καταρ­ρί­πτουν το μύθο. «Οι κλασ­σι­κές στα­τι­κές δια­τά­σεις, όπου απλώ­νου­με το πόδι μας πχ για να επι­μη­κυν­θούν οι μύες που θέλου­με, και μένου­με σε αυτή τη θέση για αρκε­τά δευ­τε­ρό­λε­πτα, πριν να ξεκι­νή­σου­με το τρέ­ξι­μο, δεν έχουν τίπο­τα να προ­σφέ­ρουν ούτε ως προ­θέρ­μαν­ση (ζέστα­μα), ούτε ως πρό­λη­ψη οποιου­δή­πο­τε τραυ­μα­τι­σμού. Αυτό που είναι απα­ραί­τη­το, είναι απλά να αυξή­σου­με τη θερ­μο­κρα­σία των μυών μας, με ένα ενερ­γη­τι­κό πρό­γραμ­μα προ­θέρ­μαν­σης, που θα εμπε­ριέ­χει απλές ασκή­σεις τεντώ­μα­τος με ταυ­τό­χρο­νη κίνη­ση και περπάτημα».

Τα βάρη αυξάνουν τις επιδόσεις

Ένας άλλος μύθος που καταρ­ρί­πτε­ται πανη­γυ­ρι­κά είναι αυτός που υπο­στη­ρί­ζει ότι οι ασκή­σεις ενδυ­νά­μω­σης στα πόδια μειώ­νουν την ταχύ­τη­τα του δρο­μέα. Όπως επι­ση­μαί­νει ο ειδι­κός μυο­σκε­λε­τι­κής & αθλη­τι­κής απο­κα­τά­στα­σης, εάν θέλει κάποιος να βελ­τιώ­σει το τρέ­ξι­μο του και την από­δο­σή του πρέ­πει να κάνει ασκή­σεις ενδυ­νά­μω­σης στα κάτω άκρα. Οι μύες της γάμπας είναι ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κοί μύες και πρέ­πει να δου­λεύ­ο­νται πέραν του τρε­ξί­μα­τος. «Πρέ­πει να απο­δε­χτού­με ότι η δυνα­τό­τη­τα να σπρώχνουμε/προωθούμε το βάρος του σώμα­τος μας, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τους μύες της γάμπας, μειώ­νε­ται κατά περί­που 31% από τα 20 μέχρι τα 60 έτη ζωής. Η μεί­ω­ση της από­δο­σης των μυών της γάμπας οδη­γεί σε κοντύ­τε­ρο βημα­τι­σμό (αλλοί­ω­ση δρο­μι­κού προ­τύ­που) στο τρέ­ξι­μο, που παρα­τη­ρεί­ται συνή­θως σε μεγα­λύ­τε­ρους σε ηλι­κία δρο­μείς, αλλά και σε ερα­σι­τέ­χνες δρο­μείς στο ξεκί­νη­μα τους, με φτω­χή φυσι­κή κατά­στα­ση. Οι δρο­μείς που εντάσ­σουν τα βάρη στην προ­πο­νη­τι­κή τους ρου­τί­να, παρα­τη­ρεί­ται ότι έχουν βελ­τιω­μέ­νη δρο­μι­κή οικο­νο­μία (η ποσό­τη­τα οξυ­γό­νου που κατα­να­λώ­νε­ται σε δεδο­μέ­νο ρυθ­μό τρε­ξί­μα­τος) και ταχύ­τε­ρες επιδόσεις».

Το τρέξιμο προλαμβάνει οστεοπόρωση και οστεοαρθρίτιδα

Και αν μέχρι σήμε­ρα κάποιοι υπο­στή­ρι­ζαν σθε­να­ρά ότι το τρέ­ξι­μο είναι επι­βλα­βές για τα γόνα­τα, Αμε­ρι­κα­νοί ερευ­νη­τές με πολ­λές δημο­σιευ­μέ­νες έρευ­νες, μας λέει ο κ. Μυσί­ρης, έχουν απο­δεί­ξει ότι το τρέ­ξι­μο όχι μόνο δεν επι­βα­ρύ­νει τα γόνα­τα, αλλά βοη­θά­ει στην πρό­λη­ψη της οστε­ο­πό­ρω­σης και της οστε­ο­αρ­θρί­τι­δας. «Η επα­να­λαμ­βα­νό­με­νη κίνη­ση του γόνα­τος είναι απα­ραί­τη­τη για τον χόν­δρο, προ­κει­μέ­νου να προ­σλά­βει τα απα­ραί­τη­τα συστα­τι­κά. Πρό­σφα­τη μελέ­τη σε 80 μαρα­θω­νο­δρό­μους απέ­δει­ξε ότι τα οστά γύρω από το γόνα­το γίνο­νται ακό­μη πιο ισχυ­ρά. Με την επα­φή του ποδιού στο έδα­φος κατά το τρέ­ξι­μο αυξά­νε­ται η παρα­γω­γή δια­φό­ρων πρω­τεϊ­νών που κάνουν τον χόν­δρο δυνατότερο».

Ο καφές αυξάνει την αντοχή

Η κατα­νά­λω­ση μέχρι και 400mg καφε­ΐ­νης την ημέ­ρα, μπο­ρεί να συμ­βάλ­λει — όταν δεν υπάρ­χει κάποια ευαι­σθη­σία σε αυτή — στην αύξη­ση της αντο­χής και τη βελ­τί­ω­ση της από­δο­σης, και δεν έχει καμία απο­λύ­τως επί­δρα­ση στα επί­πε­δα υδά­τω­σης του οργα­νι­σμού ή στη συχνό­τη­τα επι­θυ­μί­ας διού­ρη­σης, ανα­φέ­ρει ο κ. Μυσί­ρης, επι­κα­λού­με­νος σχε­τι­κά πρό­σφα­τη μελέ­τη που έχει δημο­σιευ­θεί στο «International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο