Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρία βρέφη πνίγηκαν, άλλοι 100 άνθρωποι αγνοούνται στα ανοικτά της Λιβύης

Τρία βρέ­φη ανα­σύρ­θη­καν νεκρά και σχε­δόν άλλοι 100 άνθρω­ποι αγνο­ού­νται μετά το ναυά­γιο ενός πλοια­ρί­ου που μετέ­φε­ρε μετα­νά­στες στα ανοι­χτά της Λιβύ­ης, όπως ανέ­φε­ραν δια­σω­θέ­ντες και οι λιμε­νι­κές αρχές της χώρας.

Σχε­δόν 120 άνθρω­ποι, στην πλειο­νό­τη­τά τους προ­ερ­χό­με­νοι από αφρι­κα­νι­κές χώρες, επέ­βαι­ναν στο φου­σκω­τό που βυθί­στη­κε σε από­στα­ση μόλις 6 χιλιο­μέ­τρων από τις λιβυ­κές ακτές.

Από το ναυά­γιο σώθη­καν μόνο 16 μετα­νά­στες, όλοι τους νεα­ροί άνδρες, που έχουν μετα­φερ­θεί στην περιο­χή Αλ Χμι­ντί­για, στα ανα­το­λι­κά της Τρίπολης.

Το πλοιά­ριο είχε απο­πλεύ­σει τα ξημε­ρώ­μα­τα από το λιμά­νι της πόλης Γκα­ρα­μπού­λι, που απέ­χει 50 χιλιό­με­τρα από την πρω­τεύ­ου­σα της Λιβύ­ης. Λίγες ώρες αργό­τε­ρα σημειώ­θη­κε μια έκρη­ξη και η μηχα­νή του τυλί­χθη­κε στις φλό­γες. Το φου­σκω­τό άρχι­σε να παίρ­νει νερό, οι άνθρω­ποι έπε­σαν στη θάλασ­σα και προ­σπά­θη­σαν να κρα­τη­θούν από ένα τμή­μα του σκά­φους που παρέ­με­νε στην επι­φά­νεια είτε από μπι­τό­νια με καύ­σι­μα που επέπλεαν.

Σύμ­φω­να με το λιμε­νι­κό, έγι­ναν αντι­λη­πτοί από ντό­πιους ψαρά­δες που ενη­μέ­ρω­σαν τις αρχές.

Οι δια­σω­θέ­ντες ανέ­φε­ραν ότι στο σκά­φος επέ­βαι­ναν πολ­λές οικο­γέ­νειες Μαρο­κι­νών, καθώς και Υεμε­νί­τες. Μετα­ξύ των αγνο­ού­με­νων είναι δύο μωρά και τρία μικρά παι­διά ηλι­κί­ας 4–12 ετών, καθώς και 10–15 γυναίκες.

Τις τελευ­ταί­ες δέκα ημέ­ρες οι λιμε­νι­κές αρχές της Λιβύ­ης έχουν δια­σώ­σει εκα­το­ντά­δες επί­δο­ξους μετα­νά­στες. Στις 18 Ιου­νί­ου ανα­σύρ­θη­καν πέντε πτώ­μα­τα και σώθη­καν περισ­σό­τε­ροι από 100 άνθρω­ποι, αφού το πλοιά­ριό τους βυθί­στη­κε στα ανοι­χτά της Λιβύ­ης. Στις αρχές της εβδο­μά­δας, σχε­δόν 1.000 μετα­νά­στες που επέ­βαι­ναν σε πολ­λά φου­σκω­τά, περι­συ­νε­λέ­γη­σαν στη Μεσόγειο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο