Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρία χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής:  Οργανωμένα εγκλήματα καθοδηγούμενα από τη ναζιστική ιδεολογία της

Τρία χρό­νια συμπλη­ρώ­θη­καν από την έναρ­ξη της δίκης της Χρυ­σής Αυγής στην Ελλά­δα, η οποία ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί στις αρχές του 2019 (…)

Τον Σεπτέμ­βρη του 2013, ύστε­ρα από τη δολο­φο­νία του μου­σι­κού Παύ­λου Φύσ­σα στο Πέρα­μα, οι εισαγ­γε­λι­κές Αρχές στοι­χειο­θε­τούν την κατη­γο­ρία της σύστα­σης και διεύ­θυν­σης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, με την οποία παρα­πέ­μπο­νται σε δίκη 69 κατη­γο­ρού­με­νοι, μετα­ξύ των οποί­ων ο αρχη­γός και βου­λευ­τές της οργά­νω­σης.

«(…) Η δικο­γρα­φία είναι τερά­στια. Στην αίθου­σα του δικα­στη­ρί­ου, σε κάθε δικά­σι­μο, κατα­τέ­θη­καν από τους μάρ­τυ­ρες κατη­γο­ρί­ας συγκλο­νι­στι­κά στοι­χεία για τη δρά­ση, την ιεραρ­χία και την οργά­νω­ση της Χρυ­σής Αυγής», λέει στο Κυπρια­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων η Ελευ­θε­ρία Κου­μά­ντου, δημο­σιο­γρά­φος και μέλος του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου «Golden Dawn Watch». (…)

Εκ των κατη­γο­ρου­μέ­νων που δικά­ζο­νται, οι δεκα­ο­κτώ είναι νυν ή πρώ­ην βου­λευ­τές της Χρυ­σής Αυγής. Μαζί με την κατη­γο­ρία για σύστα­ση και διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, συνεκ­δι­κά­ζο­νται και τρία ακό­μα κακουρ­γή­μα­τα. Πρό­κει­ται για την ανθρω­πο­κτο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας του Αιγύ­πτιου ψαρά Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ και την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας στε­λε­χών του ΚΚΕ και συν­δι­κα­λι­στών του ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρ­κεια της μακράς δια­δι­κα­σί­ας έχουν εξε­τα­στεί 147 μάρ­τυ­ρες του κατη­γο­ρη­τη­ρί­ου και της πολι­τι­κής αγω­γής, έχουν κατα­τε­θεί έγγρα­φα και δια­βι­βα­στι­κά της Αστυνομίας. (…)

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της δικο­γρα­φί­ας, που παρου­σιά­ζο­νται στη δίκη, οι αστυ­νο­μι­κοί που έσπευ­σαν στο σημείο της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα, στις 18/9/2013, περι­γρά­φουν στα­θε­ρά τους δρά­στες της επί­θε­σης ως «άτο­μα της Χρυ­σής Αυγής». Επι­πλέ­ον, σύμ­φω­να πάντα με τα στοι­χεία της δικο­γρα­φί­ας, τα ευρή­μα­τα στο σπί­τι και στο αυτο­κί­νη­το του δολο­φό­νου του Παύ­λου Φύσ­σα, Γιώρ­γου Ρου­πα­κιά, συνη­γο­ρούν υπέρ της σχέ­σης του με τη Χρυ­σή Αυγή. Το ίδιο κατα­δει­κνύ­ουν και τα βίντεο που έχει προ­σκο­μί­σει η πολι­τι­κή αγω­γή, όπου φαί­νε­ται η στε­νή του σχέ­ση με τους επι­κε­φα­λής της οργά­νω­σης, οι προ­α­ναγ­γε­λί­ες των επι­θέ­σε­ων στους Αιγύ­πτιους ψαρά­δες και τα ρόπα­λα έξω από τα γρα­φεία της ΧΑ στο Πέρα­μα, αμέ­σως μετά την επί­θε­ση στα μέλη του ΚΚΕ.

«Κατά τη διάρ­κεια της ακρό­α­σης έχει κατα­δει­χθεί η επι­βε­βαί­ω­ση του κατη­γο­ρη­τη­ρί­ου. Έχει κατα­δει­χθεί ότι τελέ­στη­καν οι κακουρ­γη­μα­τι­κές πρά­ξεις, οι οποί­ες συνεκ­δι­κά­ζο­νται στην υπό­θε­ση. Δεν υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία ότι αυτές οι πρά­ξεις τελέ­στη­καν και μάλι­στα με δολο­φο­νι­κό σκο­πό. Αυτό, όμως, είναι μόνο το ένα στοι­χείο. Το δεύ­τε­ρο και σημα­ντι­κό­τε­ρο είναι ότι αυτές οι ενέρ­γειες δεν έγι­ναν από αυθόρ­μη­τες πρω­το­βου­λί­ες κάποι ων μεμο­νω­μέ­νων οπα­δών της Χρυ­σής Αυγής. Ήταν πρω­το­βου­λί­ες κεντρι­κά οργα­νω­μέ­νες και καθο­δη­γη­μέ­νες από την ηγε­σία της Χρυ­σής Αυγής, τελέ­στη­καν από στε­λέ­χη και μέλη της, στην προ­σπά­θεια εξό­ντω­σης των αντι­πά­λων της, στο πλαί­σιο της εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κής (ναζι­στι­κής) ιδε­ο­λο­γί­ας», δηλώ­νει στο Κυπρια­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων ο Θανά­σης Καμπα­γιάν­νης, δικη­γό­ρος της πολι­τι­κής αγωγής.

Σε αντί­θε­ση με άλλες δίκες, η δημο­σιο­γρα­φι­κή κάλυ­ψη της δίκης της Χρυ­σής Αυγής είναι αρκε­τά περιο­ρι­σμέ­νη. (…) «Τα μίντια δεν έχουν καλύ­ψει τη δίκη όπως θα έπρε­πε. Ασχο­λού­νται με τη δίκη, κυρί­ως όταν υπάρ­χουν επει­σό­δια και όχι με την ου σία», ανα­φέ­ρει η κ. Κουμάντου. (…)

Συγκλο­νι­στι­κή στιγ­μή της δια­δι­κα­σί­ας ήταν, σύμ­φω­να με την κ. Κου­μά­ντου, η μέρα που η μητέ­ρα του Παύ­λου Φύσ­σα, Μάγδα, κατέθεσε (…).

Πηγή: Χαραυ­γή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο