Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τρίτη 20 Μαρτίου «μπαίνει» η Άνοιξη

Το από­γευ­μα της Τρί­της (20 Μαρ­τί­ου, στις 18:15 ώρα Ελλά­δας) θα υπάρ­ξει εαρι­νή ιση­με­ρία και θα αρχί­σει έτσι και επί­ση­μα η ‘Ανοι­ξη του 2018 στην Ελλά­δα και γενι­κό­τε­ρα στο βόρειο ημι­σφαί­ριο, στο οποίο ανή­κει και η χώρα μας. Αντί­στρο­φα, στο νότιο ημι­σφαί­ριο θα ξεκι­νή­σει το φθινόπωρο.

Την Τρί­τη, ο Ήλιος θα λάμπει κάθε­τα πάνω από τον Ιση­με­ρι­νό της Γης και η διάρ­κεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περί­που ίδια. Μετά τις 20 Μαρ­τί­ου, η μέρα θα μεγα­λώ­νει συνε­χώς σε βάρος της νύχτας έως το θερι­νό ηλιο­στά­σιο, ενώ το αντί­στρο­φο θα συμ­βαί­νει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ιση­με­ρί­ες ‑η εαρι­νή και η φθι­νο­πω­ρι­νή- καθο­ρί­ζουν την έναρ­ξη της άνοι­ξης και του φθι­νο­πώ­ρου, ενώ τα ηλιο­στά­σια ‑το θερι­νό και το χει­με­ρι­νό- προσ­διο­ρί­ζουν την έναρ­ξη του καλο­και­ριού και του χει­μώ­να αντί­στοι­χα. Η άνοι­ξη δεν έχει στα­θε­ρή ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης και η πρώ­τη μέρα της ποι­κί­λει ανά­με­σα στις 19 (πιο σπά­νια), στις 20 (συνή­θως) και στις 21 Μαρ­τί­ου, ανά­λο­γα με το έτος.

Για μια ακό­μη χρο­νιά φέτος θα συνε­χι­στεί η ανε­παί­σθη­τη συρ­ρί­κνω­ση της διάρ­κειας της ‘Ανοι­ξης, η οποία θα είναι πιο σύντο­μη κατά σχε­δόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέ­ση με πέρυ­σι. Εδώ και χιλιά­δες χρό­νια, η ‘Ανοι­ξη μικραί­νει στο βόρειο ημι­σφαί­ριο και ό,τι χάνει, το κερ­δί­ζει σε διάρ­κεια το καλοκαίρι.

Η διάρ­κεια της άνοι­ξης μειώ­νε­ται περί­που ένα λεπτό της ώρας κάθε χρό­νο, ενώ ο χει­μώ­νας μειώ­νε­ται σχε­δόν κατά μισό λεπτό ετη­σί­ως. Αντί­στρο­φα, η διάρ­κεια του καλο­και­ριού μεγα­λώ­νει με ετή­σιο ρυθ­μό ενός λεπτού (που χάνει η άνοι­ξη), ενώ του φθι­νο­πώ­ρου αυξά­νει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χει­μώ­νας). Έτσι, όσο περ­νά­νε τα χρό­νια, το καλο­καί­ρι μεγα­λώ­νει σε βάρος της άνοι­ξης και το φθι­νό­πω­ρο σε βάρος του χειμώνα.

Στη φύση η Άνοιξη έρχεται όλο και νωρίτερα

Από την άλλη, ενώ από αστρο­νο­μι­κή άπο­ψη η άνοι­ξη αρχί­ζει με την εαρι­νή ιση­με­ρία, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ‑όπως έχουν δια­πι­στώ­σει οι επι­στή­μο­νες που μελε­τούν το περι­βάλ­λον- εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής η φύση εισέρ­χε­ται όλο και πιο πρό­ω­ρα στον ανοι­ξιά­τι­κο κύκλο της (μετα­να­στεύ­σεις που­λιών, άνθη στα φυτά, νέα φύλ­λα στα δέντρα κ.α.).

Μια πρό­σφα­τη αμε­ρι­κα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη, η πιο ολο­κλη­ρω­μέ­νη του είδους της, συμπέ­ρα­νε ότι η επο­χή της άνοι­ξης έρχε­ται όλο και πιο νωρίς στον πλα­νή­τη μας και που­θε­νά δεν είναι αυτό τόσο αισθη­τό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενι­κό­τε­ρα στα υψη­λά γεω­γρα­φι­κά πλάτη.

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής τον Έρικ Ποστ του Πανε­πι­στη­μί­ου της Καλι­φόρ­νια-Ντέι­βις, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό “Scientific Reports”, υπο­λό­γι­σαν ότι για κάθε δέκα μοί­ρες γεω­γρα­φι­κού πλά­τους βορειό­τε­ρα του Ιση­με­ρι­νού, η άνοι­ξη φθά­νει περί­που τέσ­σε­ρις μέρες νωρί­τε­ρα από ό,τι έφθα­νε πριν από μία δεκα­ε­τία, κυρί­ως λόγω της κλι­μα­τι­κής αλλαγής.

Στις αρκτι­κές περιο­χές η άνοι­ξη έρχε­ται έως και 16 μέρες νωρί­τε­ρα από ό,τι πριν δέκα χρό­νια. Οι επι­στή­μο­νες βάσι­σαν τα συμπε­ρά­σμα­τά τους σε μια σει­ρά από φαι­νό­με­να, όπως οι μετα­να­στεύ­σεις των που­λιών, η άνθι­ση των φυτών, η εμφά­νι­ση των φύλ­λων των δέντρων κ.α.

Η μελέ­τη αξιο­λό­γη­σε 743 προη­γού­με­νες εκτι­μή­σεις για τον ερχο­μό της άνοι­ξης, που κάλυ­πταν μια περί­ο­δο 86 ετών στο βόρειο ημι­σφαί­ριο. Δια­πι­στώ­θη­κε σαφής συσχέ­τι­ση ανά­με­σα στην πιο πρό­ω­ρη άφι­ξη της άνοι­ξης, όσο κανείς «ανε­βαί­νει» γεω­γρα­φι­κό πλά­τος. Οι επι­στή­μο­νες δεν είναι βέβαιοι με ποιό τρό­πο η πρό­ω­ρη άνοι­ξη επη­ρε­ά­ζει τα φυτά και τα ζώα του πλανήτη.

Πηγή: thepressroom.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο