Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραγική η κατάσταση στην Ινδία: Πλέον έχουν και έλλειψη ξύλων για να κάψουν τους νεκρούς!!!

Όλα τα εμβο­λια­στι­κά κέντρα στην οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα της Ινδί­ας, το Μου­μπάι, κλεί­νουν για τρεις ημέ­ρες από σήμε­ρα λόγω έλλει­ψης εμβο­λί­ων, όπως ανα­κοί­νω­σαν οι αρχές, ενώ η χώρα κατέ­γρα­ψε ένα ακό­μα ρεκόρ στην αύξη­ση των ημε­ρη­σί­ων κρου­σμά­των κορονοϊού.

Η Ινδία κατέ­γρα­ψε 386.452 νέα κρού­σμα­τα σήμε­ρα, ενώ οι θάνα­τοι λόγω της COVID-19 κατέ­γρα­ψαν άλμα κατά 3.498 το τελευ­ταίο 24ωρο, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Σε επί­πε­δο κρου­σμά­των, η Ινδία βρί­σκε­ται στη δεύ­τε­ρη θέση και στην τρί­τη θέση η Βρα­ζι­λία με 14,5 εκα­τομ­μύ­ρια μολύν­σεις. Οι νεκροί στη Βρα­ζι­λία είναι 401 χιλιά­δες. Πρώ­τη σε αριθ­μό κρου­σμά­των και νεκρών παρα­μέ­νει η «μητρό­πο­λη» του καπι­τα­λι­σμού, οι ΗΠΑ. Τα κρού­σμα­τα ξεπέ­ρα­σαν τα 33 εκα­τομ­μύ­ρια και οι θάνα­τοι τις 589 χιλιάδες.

Ωστό­σο, ειδι­κοί σε θέμα υγεί­ας πιστεύ­ουν ότι οι πραγ­μα­τι­κοί αριθ­μοί της COVID-19 στη δεύ­τε­ρη πολυ­πλη­θέ­στε­ρη χώρα του κόσμου ίσως είναι 5 με 10 φορές μεγα­λύ­τε­ροι από τον επί­ση­μο απολογισμό.

Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των στην Ινδία έχει αυξη­θεί κατά περί­που 7,7 εκατ. από τα τέλη Φεβρουα­ρί­ου, όταν εντά­θη­κε το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας στη χώρα, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Reuters. Μόνο τον Απρί­λιο, η Ινδία κατέ­γρα­ψε περισ­σό­τε­ρες από 6,6 εκατ. μολύν­σεις. Αντί­θε­τα, η χώρα χρειά­στη­κε σχε­δόν έξι μήνες για να κατα­γρά­ψει τα προη­γού­με­να 7,7 εκατ. κρούσματα.

Η Ινδία βρί­σκε­ται σε βαθιά κρί­ση, με τα νοσο­κο­μεία και τα νεκρο­το­μεία να είναι υπερ­πλή­ρη, τα φάρ­μα­κα και το οξυ­γό­νο σε έλλει­ψη και τις μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις σε καθε­στώς αυστη­ρών περιο­ρι­σμών στις μετα­κι­νή­σεις. Πολ­λά απο­τε­φρω­τή­ρια αντι­με­τω­πί­ζουν ελλεί­ψεις σε ξυλεία λόγω του μεγά­λου αριθ­μού των νεκρών, καθώς για κάθε νεκρι­κή πυρά απαι­τού­νται 300–400 κιλά ξύλου.

Κάποιοι στη δυτι­κή πόλη Σού­ρατ, στο Γκου­τζα­ράτ, έχουν αρχί­σει να χρη­σι­μο­ποιούν ξύλο που δεν είναι εντε­λώς στε­γνό, και καί­νε απορ­ρίμ­μα­τα, ρίχνο­ντας βεν­ζί­νη στην πυρά έτσι ώστε το υγρό ξύλο να καί­ει σωστά.

Η Ινδία κατα­τάσ­σε­ται πρώ­τη στον κόσμο στην παρα­γω­γή εμβο­λί­ων, αλλά δεν έχει αρκε­τά απο­θέ­μα­τα για να τα βγά­λει πέρα με το δεύ­τε­ρο, φονι­κό κύμα της COVID-19, παρά το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Ναρέ­ντρα Μόντι σχε­διά­ζει να εμβο­λιά­σει όλους τους ενή­λι­κες από την 1η Μαΐ­ου. Μόλις περί­που το 9% των 1,4 δισεκ. κατοί­κων της χώρας έχει λάβει μια δόση εμβο­λί­ου από τον Ιανουάριο.

Αρκε­τές πολι­τεί­ες έχουν πει ότι δεν θα μπο­ρέ­σουν να ανο­σο­ποι­ή­σουν άμε­σα τους πολί­τες ηλι­κί­ας 18–45 ετών.

Ο Μόντι ανα­μέ­νε­ται να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει συνε­δρί­α­ση του υπουρ­γι­κού του συμ­βου­λί­ου σήμε­ρα καθώς το κύμα των μολύν­σε­ων έχει γονα­τί­σει το υγειο­νο­μι­κό σύστη­μα της χώρας και απει­λεί τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, αφού ολο­έ­να περισ­σό­τε­ροι εργα­ζό­με­νοι απου­σιά­ζουν διό­τι ασθέ­νη­σαν οι ίδιοι ή διό­τι χρειά­ζε­ται να φρο­ντί­σουν άρρω­στους συγ­γε­νείς τους.

Περισ­σό­τε­ρες από 40 χώρες έχουν δεσμευ­τεί να στεί­λουν ζωτι­κής σημα­σί­ας ιατρι­κή βοή­θεια, ιδί­ως προ­μή­θεια οξυ­γό­νου, δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Χαρς Βαρ­ντάν Σρίν­γκλα, σε δημο­σιο­γρά­φους την Πέμ­πτη. Οι προ­μή­θειες περι­λαμ­βά­νουν σχε­δόν 550 μονά­δες παρα­γω­γής οξυ­γό­νου, περισ­σό­τε­ρους από 4.000 συμπυ­κνω­τές οξυ­γό­νου, 10.000 κυλίν­δρους οξυ­γό­νου καθώς και 17 κρυο­γο­νι­κά δεξαμενόπλοια.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο