Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τραγούδια της επανάστασης» από την Γκιουλτζάν Αλτάν

Από την άλλη πλευ­ρά του Αιγαί­ου μάς έρχε­ται το νέο άλμπουμ της Τουρ­κά­λας μου­σι­κού Γκιουλ­τζάν Αλτάν (Gulcan Altan), με τίτλο «Τρα­γού­δια της επα­νά­στα­σης», αφιε­ρω­μέ­νο στα 100 χρό­νια του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας (TKP).

Ένα άλμπουμ γεμά­το με επα­να­στα­τι­κές μου­σι­κές από όλο τον κόσμο, από την ΕΣΣΔ, την Πορ­το­γα­λία, την Κού­βα, τη Γαλ­λία αλλά και την Ελλά­δα… Τρα­γού­δια που μιλούν στην ψυχή και το νου των εργα­τών όλου του κόσμου. Τρα­γού­δια που έχουν συν­δε­θεί με μεγά­λες στιγ­μές του λαϊ­κού κινή­μα­τος και εκφρά­ζουν την πάλη για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση και καταπίεση.

Ο ακρο­α­τής μπο­ρεί να «περι­η­γη­θεί» από το σοβιε­τι­κό τρα­γού­δι «Orlyonok» που τρα­γου­δή­θη­κε ιδιαί­τε­ρα από τους παρ­τι­ζά­νους κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου στο «Y en eso Llego Fidel», τρα­γού­δι — σήμα κατα­τε­θέν της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης και τόσα άλλα. Δεν θα μπο­ρού­σα­με να μην ανα­φερ­θού­με και στο τρα­γού­δι που «εκπρο­σω­πεί» τη χώρα μας και αυτό δεν είναι άλλο από τον «Μικρό­κο­σμο», σε στί­χους του Ναζίμ Χικ­μέτ και μου­σι­κή του Θάνου Μικρούτσικου.

Το cd περιέ­χει και δύο σύγ­χρο­να τουρ­κι­κά τρα­γού­δια, το «Omuz Ver» (Βοή­θα κι εσύ) και το «Boyun Egme» (Μην σκύ­βεις το κεφά­λι), που συνε­τέ­θη­κε από την Γκιουλ­τζάν Αλτάν κατά τη διάρ­κεια των δια­δη­λώ­σε­ων του πάρ­κου Γκε­ζί το 2013.
Στη συνέ­χεια, καθώς το όνο­μα του τρα­γου­διού συνέ­πε­σε με το σύν­θη­μα που χρη­σι­μο­ποί­η­σε το ΚΚΤ, η Αλτάν το αφιέ­ρω­σε στο Κόμμα.

Η Αλτάν γεν­νή­θη­κε στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Απο­φοί­τη­σε με έπαι­νο από το Τουρ­κι­κό Κρα­τι­κό Ωδείο του Τεχνι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Κων­στα­ντι­νού­πο­λης και απέ­κτη­σε το μετα­πτυ­χια­κό της δίπλω­μα στη μου­σι­κή από το Πανε­πι­στή­μιο Γεντίτεπε.
Εχει δια­κρι­θεί στην έθνικ και λαϊ­κή — παρα­δο­σια­κή μου­σι­κή και έχει ένα μεγά­λο ρεπερ­τό­ριο τρα­γου­διών σε διά­φο­ρες γλώσ­σες. Έχει λάβει τον τιμη­τι­κό τίτλο του Εθνι­κού Καλ­λι­τέ­χνη της Αμπχαζίας.
Η στρα­τευ­μέ­νη Τουρ­κά­λα καλ­λι­τέ­χνι­δα με τη μου­σι­κή της έχει υπο­στη­ρί­ξει πολ­λές φορές τους αγώ­νες του κινή­μα­τος, ενώ πολ­λοί τη θυμού­νται από την ερμη­νεία της στην 21η Διε­θνή Συνά­ντη­ση Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των, πέρυ­σι στη Σμύρνη.


Μπο­ρεί­τε να απο­λαύ­σε­τε το άλμπουμ εδώ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο