Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραγωδία στη Μόρια — Γνωρίζουμε τον ένοχο, είναι γνωστή η αιτία

Δεν έχει τέλος η τρα­γω­δία των προ­σφύ­γων. Λίγες μόλις μέρες μετά τον θάνα­το του 5χρονου προ­σφυ­γό­που­λου που παρα­σύρ­θη­κε από φορ­τη­γό μέσα σε χαρ­τό­κου­το, άλλοι δύο άνθρω­ποι (σύμ­φω­να με τις μέχρι στιγ­μής πλη­ρο­φο­ρί­ες) έχα­σαν τη ζωή τους έπει­τα από πυρ­κα­γιά στο Κέντρο Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης της Μόριας στη Λέσβο.

Για άγνω­στους λόγους, γύρω στις 5 το από­γευ­μα ξέσπα­σαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιο­κτή­μα­τα έξω από τον καταυ­λι­σμό, περί­που 400 μέτρα από τις σκη­νές στον εξω­τε­ρι­κό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώ­ρο­φους οικί­σκους δια­μέ­νουν κυρί­ως Αφρι­κα­νοί. Κι ενώ η φωτιά στα ελαιο­κτή­μα­τα σβή­στη­κε πολύ γρή­γο­ρα, η φωτιά στους οικί­σκους του ΚΥΤ επε­κτά­θη­κε και κατέ­κα­ψε μεγά­λο τμή­μα του όλου χώρου.

Για αρκε­τή ώρα στον καταυ­λι­σμό επι­κρά­τη­σε μεγά­λη έντα­ση, οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις έκα­ναν χρή­ση χημι­κών και χει­ρο­βομ­βί­δων κρό­του λάμ­ψης, ενώ από τις συγκρού­σεις υπάρ­χουν και πέντε του­λά­χι­στον τραυ­μα­τί­ες που μετα­φέρ­θη­καν στο νοσοκομείο.

Δεν πρό­κει­ται για «ατυ­χή­μα­τα». Είναι το απο­τέ­λε­σμα μιας βάρ­βα­ρης πολι­τι­κής που εγκλω­βί­ζει και στοι­βά­ζει ανθρώ­πι­νες ψυχές σαν αντι­κεί­με­να σε ακα­τάλ­λη­λους χώρους. 

Για την κατά­στα­ση αυτή, η ευθύ­νη βαραί­νει την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και την προη­γού­με­νη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επι­μέ­νουν στην εφαρ­μο­γή της απα­ρά­δε­κτης συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας. Πρό­κει­ται για μια πολι­τι­κή που απο­τε­λεί «βού­τυ­ρο στο ψωμί» των σύγ­χρο­νων δου­λε­μπό­ρων οι οποί­οι εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την κατά­στα­ση κερ­δο­σκο­πώ­ντας πάνω στη δυστυ­χία των ξερι­ζω­μέ­νων ανθρώ­πων που οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις των δολο­φο­νι­κών συμ­μα­χιών ΝΑΤΟ-ΕΕ τους οδή­γη­σαν στην προσφυγιά. 

Τα λόγια συμπά­θειας, η θλί­ψη και τα ευχο­λό­για για το δρά­μα των προ­σφύ­γων δεν αρκούν. Γνω­ρί­ζου­με τον ένο­χο, είναι γνω­στή η αιτία. Οι εργα­ζό­με­νοι, ο ελλη­νι­κός λαός μπο­ρεί και πρέ­πει να δυνα­μώ­σει τον αγώ­να ώστε να υπάρ­ξουν αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες ζωής για τους πρό­σφυ­γες και τα παι­διά τους όσο και­ρό παρα­μεί­νουν στην Ελλά­δα, μακριά από στη­μέ­νους μηχα­νι­σμούς και ΜΚΟ.

Να κλεί­σουν τα hot spots, να απε­γκλω­βι­στούν οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες και να μπο­ρούν ελεύ­θε­ρα να ασκή­σουν το δικαί­ω­μα τους να μετα­βούν στις χώρες που θέλουν, ενά­ντια στις απα­ρά­δε­κτες συμ­φω­νί­ες και τους κανο­νι­σμούς της Ε.Ε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο