Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραμπ: Αν οι πρόσφυγες πετάξουν πέτρες οι στρατιώτες μας θα πυροβολήσουν

Ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός ενδέ­χε­ται να ανοί­ξει πυρ ενα­ντί­ον μετα­να­στών που προ­σπα­θούν να εισέλ­θουν παρά­νο­μα στις ΗΠΑ σε περί­πτω­ση που πετά­ξουν πέτρες ενα­ντί­ον στε­λε­χών του, διε­μή­νυ­σε την Πέμ­πτη ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ, κατά τη διάρ­κεια δηλώ­σε­ών του για το ζήτη­μα της μετανάστευσης.

Καθώς διά­φο­ρα καρα­βά­νια μετα­να­στών από την κεντρι­κή Αμε­ρι­κή βρί­σκο­νται το τρέ­χον διά­στη­μα καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος υπεν­θύ­μι­σε ότι ορι­σμέ­νοι από αυτούς πέτα­ξαν πέτρες, «ύπου­λα και βίαια», ενα­ντί­ον ανδρών των μεξι­κα­νι­κών δυνά­με­ων επι­βο­λής της τάξης, ενώ περ­νού­σαν τα σύνο­ρα Γουατεμάλας-Μεξικού.

Αν «πετά­ξουν πέτρες ενα­ντί­ον του στρα­τού μας, ο στρα­τός μας θα αντα­πο­δώ­σει», τόνι­σε ο Τραμπ στις δηλώ­σεις του στον Λευ­κό Οίκο. Είχε ανα­κοι­νώ­σει την προη­γου­μέ­νη ότι έως και 15.000 άνδρες του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού θα ανα­πτυ­χθούν στα σύνο­ρα με το Μεξικό.

«Τους είπα (σ.σ. στους στρα­τιώ­τες) να θεω­ρή­σουν (τη ρίψη μιας πέτρας) σαν (να δέχο­νται επί­θε­ση με) ένα του­φέ­κι. Αν (οι μετα­νά­στες) πετά­ξουν πέτρες, όπως έκα­ναν ενα­ντί­ον της μεξι­κα­νι­κής αστυ­νο­μί­ας και του μεξι­κα­νι­κού στρα­τού, λέω, θεω­ρή­στε το σαν (επί­θε­ση) με ένα του­φέ­κι», επέμεινε.

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά από το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, εκπρό­σω­πος του Πεντα­γώ­νου δήλω­σε ότι δεν θα κάνει κανέ­να σχό­λιο για «υπο­θε­τι­κές καταστάσεις».

«Οι στρα­τιώ­τες μας είναι εκπαι­δευ­μέ­νοι επαγ­γελ­μα­τί­ες, οι οποί­οι δια­τη­ρούν πάντα το θεμε­λιώ­δες δικαί­ω­μα της νόμι­μης αυτο­ά­μυ­νας», περιο­ρί­στη­κε να πει, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας παράλ­λη­λα ότι οι αμε­ρι­κα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις ανα­πτύσ­σο­νται στην περιο­χή για να «υπο­στη­ρί­ξουν» τη συνο­ριο­φρου­ρά, στην οποία επα­φί­ε­ται η επι­βο­λή του νόμου.

Ενώ απο­μέ­νουν λίγα εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα ως τις ενδιά­με­σες εκλο­γές της 6ης Νοεμ­βρί­ου, ο Τραμπ πολ­λα­πλα­σιά­ζει τις ανα­κοι­νώ­σεις που προ­φα­νώς θεω­ρεί πως θα κινη­το­ποι­ή­σουν την εκλο­γι­κή βάση των Ρεπου­μπλι­κά­νων, ειδι­κά για το ζήτη­μα της μετανάστευσης.

«Αυτή είναι μια εισβο­λή», δήλω­σε, συνε­χί­ζο­ντας το σφυ­ρο­κό­πη­μα, την Πέμ­πτη, αναγ­γέλ­λο­ντας ότι θα υπο­γρά­ψει την προ­σε­χή εβδο­μά­δα ένα διά­ταγ­μα για το ζήτη­μα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Δήλω­σε εξάλ­λου ότι οι ΗΠΑ δεν θα απο­δέ­χο­νται πλέ­ον αιτή­σεις για τη χορή­γη­ση ασύ­λου παρά μόνο από ανθρώ­πους που περ­νούν από επί­ση­μα σημεία εισό­δου στη χώρα.

Οι μετα­νά­στες που συλ­λαμ­βά­νο­νται στα σύνο­ρα θα οδη­γού­νται σε καταυ­λι­σμούς απο­τε­λού­με­νους από σκη­νές ή άλλες εγκα­τα­στά­σεις ώσπου να απε­λα­θούν ή να εγκρι­θούν οι αιτή­σεις τους, πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο