Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραμπ: Η Βολιβία «δείχνει τον δρόμο» σε Βενεζουέλα και Νικαράγουα

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ δήλω­σε σήμε­ρα ότι η «παραί­τη­ση» του Έβο Μορά­λες «στέλ­νει ένα μήνυ­μα στα παρά­νο­μα καθε­στώ­τα στη Βενε­ζου­έ­λα και τη Νικαράγουα».

«Οι ΗΠΑ χαι­ρε­τί­ζουν τον λαό της Βολι­βί­ας που ζήτη­σε την ελευ­θε­ρία και τις ένο­πλες δυνά­μεις της Βολι­βί­ας που σεβά­στη­καν τον όρκο τους να μην προ­στα­τεύ­ουν μονά­χα ένα πρό­σω­πο, αλλά το Σύνταγ­μα της Βολι­βί­ας» επι­σή­μα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός πρόεδρος.

«Αυτά τα γεγο­νό­τα στέλ­νουν ένα ισχυ­ρό μήνυ­μα στα παρά­νο­μα καθε­στώ­τα στη Βενε­ζου­έ­λα και τη Νικα­ρά­γουα ότι η δημο­κρα­τία και η βού­λη­ση των πολι­τών θα θριαμ­βεύ­ουν πάντα», συνέχισε.

Εκλογές προκήρυξε η «αντικαταστάτρια» του Μοράλες

Η δεύ­τε­ρη αντι­πρό­ε­δρος της Γερου­σί­ας της Βολι­βί­ας, Ζανίν Ανιές, που πρό­σκει­ται στην αντι­πο­λί­τευ­ση και πρό­κει­ται να δια­δε­χτεί τον Έβο Μορά­λες μετά την «παραί­τη­σή» του, ανα­κοί­νω­σε από­ψε την προ­κή­ρυ­ξη προ­ε­δρι­κών εκλο­γών ούτως ώστε «στις 22 Ιανουα­ρί­ου να έχου­με έναν εκλεγ­μέ­νο πρόεδρο».

«Θα προ­κη­ρύ­ξου­με εκλο­γές με προ­σω­πι­κό­τη­τες που έχουν τα προ­σό­ντα και θα οργα­νώ­σουν την εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία ώστε να αντι­κα­το­πτρί­ζει αυτό που θέλουν όλοι οι Βολι­βια­νοί», είπε η Ανιές κατά την άφι­ξή της στο κοι­νο­βού­λιο. «Ο λαός θέλει να έχου­με έναν εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο μέχρι τις 22 Ιανουα­ρί­ου. Θα κατα­βά­λου­με κάθε προ­σπά­θεια για να το πετύ­χου­με», πρόσθεσε.

Η Ανιές είναι η μόνη στη σει­ρά δια­δο­χής του προ­έ­δρου που δεν παραι­τή­θη­κε: Με βάση το Σύνταγ­μα, στην περί­πτω­ση παραί­τη­σης του προ­έ­δρου ή αδυ­να­μί­ας του να ασκή­σει τα καθή­κο­ντά του, ανα­λαμ­βά­νουν κατά σει­ρά ο αντι­πρό­ε­δρος, ο πρό­ε­δρος και ο αντι­πρό­ε­δρος της Γερου­σί­ας και ο πρό­ε­δρος της Βου­λής. Ο διο­ρι­σμός της ως υπη­ρε­σια­κής προ­έ­δρου θα πρέ­πει να εγκρι­θεί από το κοινοβούλιο.

Ο νικη­τής των εκλο­γών της 20ής Οκτώ­βρη θα ανα­λάμ­βα­νε επι­σή­μως τα καθή­κο­ντά του στις 22 Γενάρη.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΚ

Ο Οργα­νι­σμός Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών θα συνε­δριά­σει εκτά­κτως με θέμα την κατά­στα­ση στη Βολι­βία αύριο Τρί­τη στην Ουά­σιγ­κτον, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμερα.

Η συνε­δρί­α­ση είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για τις 3 το από­γευ­μα (22.00 ώρα Ελλά­δας). Την έκτα­κτη σύγκλη­ση του ΟΑΚ ζήτη­σαν οι ΗΠΑ, η Βενε­ζου­έ­λα, η Βρα­ζι­λία, ο Κανα­δάς, η Κολομ­βία, η Γουα­τε­μά­λα, το Περού και η Δομι­νι­κα­νή Δημοκρατία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο