Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραμπ: Η Ρωσία πρέπει να φύγει από τη Βενεζουέλα — Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ κάλε­σε σήμε­ρα τη Ρωσία να απο­σύ­ρει τα στρα­τεύ­μα­τά της από τη Βενε­ζου­έ­λα και προει­δο­ποί­η­σε πως «όλες οι επι­λο­γές» είναι ανοι­κτές για να συμ­βεί αυτό.

«Η Ρωσία πρέ­πει να φύγει», δήλω­σε ο Τραμπ μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους στο Οβάλ Γρα­φείο, όπου συνα­ντή­θη­κε με την Φαμπιά­να Ροσά­λες, τη σύζυ­γο του βενε­ζου­ε­λα­νού αντι­πο­λι­τευό­με­νου ηγέ­τη Χουάν Γκουαϊδό.

Δύο αερο­πλά­να της ρωσι­κής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας προ­σγειώ­θη­καν το Σάβ­βα­το έξω από το Καρά­κας μετα­φέ­ρο­ντας σχε­δόν 100 ρώσους στρα­τιω­τι­κούς. Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση πιστεύ­ει πως στους στρα­τιω­τι­κούς περι­λαμ­βά­νο­νται στε­λέ­χη των ειδι­κών δυνά­με­ων και της κυβερνοασφάλειας.

Ερω­τη­θείς πώς θα κάνει τις ρωσι­κές δυνά­μεις να φύγουν, ο Τραμπ απά­ντη­σε: «Θα δού­με. Όλες οι επι­λο­γές είναι ανοιχτές».

Ο Τραμπ και ο αντι­πρό­ε­δρος Μάικ Πενς συνα­ντή­θη­καν με την Ροσά­λες για να εκφρά­σουν την υπο­στή­ρι­ξή τους στον σύζυ­γό της, ο οποί­ος επι­κα­λέ­σθη­κε το σύνταγ­μα για να ανα­λά­βει τον Ιανουά­ριο την προ­σω­ρι­νή προ­ε­δρία, λέγο­ντας πως η επα­νε­κλο­γή του προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο δεν ήταν νόμιμη.

«Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θεω­ρούν ότι η άφι­ξη αυτό το σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο ρωσι­κών στρα­τιω­τι­κών αερο­πλά­νων ήταν μια ανε­πι­θύ­μη­τη πρό­κλη­ση», δήλω­σε ο Πενς στους δημοσιογράφους.

«Καλού­με σήμε­ρα τη Ρωσία να στα­μα­τή­σει κάθε υπο­στή­ρι­ξη του καθε­στώ­τος Μαδού­ρο και να συμπα­ρα­τα­χθεί με τον Χουάν Γκουαϊ­δό και να συμπα­ρα­τα­χθεί με έθνη από τη μια μέχρι την άλλη άκρη αυτού του ημι­σφαι­ρί­ου και σε όλον τον κόσμο μέχρι να απο­κα­τα­στα­θεί η ελευ­θε­ρία», δήλω­σε ο Πενς.

Ομά­δα ρώσων στρα­τιω­τι­κών έφτα­σε στην πρω­τεύ­ου­σα της Βενε­ζου­έ­λας, Καρά­κας, το Σάβ­βα­το για να πάρει μέρος σε δια­βου­λεύ­σεις με κυβερ­νη­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους στο πλαί­σιο διμε­ρούς αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας, δήλω­σε διπλω­μα­τι­κή πηγή του Καράκας.

Η ίδια πηγή πρό­σθε­σε ότι δεν υπάρ­χει «τίπο­τα μυστή­ριο» σχε­τι­κά καθώς η επί­σκε­ψη συν­δέ­ε­ται άμε­σα με συμ­φω­νί­ες που έχουν υπο­γρά­ψει εδώ και χρό­νια οι δύο χώρες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο