Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τραμπ: Οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, αλλά και στη Νικαράγουα και στην Κούβα

Και ενώ με πρό­σχη­μα την ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια ετοι­μά­ζο­νται για επέμ­βα­ση σε βάρος του λαού της Βενε­ζου­έ­λας, μιας και οι απο­σκιρ­τή­σεις στον στρα­τό δεν απο­δεί­χθη­καν μέχρι στιγ­μής τόσες όσες περί­με­ναν, ή ήλπι­ζαν,  ο Τραμπ προ­χώ­ρη­σε σε ευθεία απει­λή κατά των στρα­τιω­τι­κών της Βενεζουέλας.

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ προει­δο­ποί­η­σε τα στε­λέ­χη των ένο­πλων δυνά­με­ων της Βενε­ζου­έ­λας  ότι δια­κιν­δυ­νεύ­ουν «τη ζωή τους» και το μέλ­λον τους, απαι­τώ­ντας να επι­τρέ­ψουν να εισέλ­θει στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής σε βαθιά πολι­τι­κή και οικο­νο­μι­κή κρί­ση η βοή­θεια που έστει­λαν οι αρχές των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρ­κεια ομι­λί­ας του στο Μαϊ­ά­μι, απεί­λη­σε τα στε­λέ­χη των ένο­πλων δυνά­με­ων της Βενε­ζου­έ­λας ότι σε δια­φο­ρε­τι­κή περί­πτω­ση, «δεν θα βρεί­τε ασφα­λές κατα­φύ­γιο, εύκο­λη έξο­δο, οδό δια­φυ­γής», ότι «θα χάσε­τε τα πάντα».

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος εξέ­φρα­σε τη σθε­να­ρή υπο­στή­ρι­ξή του στον ακρο­δε­ξιό ηγέ­τη της αντι­πο­λί­τευ­σης της Βενε­ζου­έ­λας, τον Χουάν Γκουαϊ­δό, τον οποίο η Ουά­σινγ­κτον και οι σύμ­μα­χοί της έχουν ανα­γνω­ρί­σει ως τον μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο της χώρας.

«Τα μάτια όλου του κόσμου είναι καρ­φω­μέ­να πάνω σας σήμε­ρα», επέ­μει­νε ο Τραμπ. «Μπο­ρεί­τε να επι­λέ­ξε­τε να δεχθεί­τε τη γεν­ναιό­δω­ρη προ­σφο­ρά αμνη­στί­ας του προ­έ­δρου Γκουαϊ­δό και να ζήσε­τε ειρη­νι­κά με τους δικούς σας».

Αυτή η προ­σφο­ρά, που η Ουά­σινγ­κτον συμ­με­ρί­ζε­ται, σημαί­νει να μην «εμπο­δί­σε­τε την ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» και να μην «κατα­φύ­γε­τε στη βία» ένα­ντι δια­δη­λω­τών που πρό­σκει­νται στην αντι­πο­λί­τευ­ση, συνέ­χι­σε ο ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου.

Ο Τραμπ υπο­γράμ­μι­σε πως θέλει μια «ειρη­νι­κή μετα­βί­βα­ση της εξου­σί­ας» στη Βενε­ζου­έ­λα, αλλά επα­νέ­λα­βε πως «όλες οι επι­λο­γές παρα­μέ­νουν ανοι­κτές» για την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ στην ομι­λία του στο Διε­θνές Πανε­πι­στή­μιο της Φλό­ρι­ντας κατα­δί­κα­σε παθια­σμέ­να και απε­ρί­φρα­στα «τον σοσια­λι­σμό», που έκρι­νε πως «πεθαί­νει» στο Δυτι­κό Ημι­σφαί­ριο, ενώ χαρα­κτή­ρι­σε τον Μαδού­ρο «μαριο­νέ­τα» της Κούβας.

«Οι μέρες του κομ­μου­νι­σμού είναι μετρη­μέ­νες στη Βενε­ζου­έ­λα, αλλά και στη Νικα­ρά­γουα και στην Κού­βα», προ­ε­ξό­φλη­σε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος. «(…) Οι μέρες τους τέλειω­σαν. Η απο­κρου­στι­κή συμ­μα­χία των δικτα­το­ριών αυτών φθά­νει στο τέλος της», επέμεινε.

Περί­που 200 τόνοι τρο­φί­μων, δια­τρο­φι­κών συμπλη­ρω­μά­των, φαρ­μά­κων και κιτ υγιει­νής, που διέ­θε­σαν οι ΗΠΑ, έχουν απο­θη­κευ­τεί κοντά στα σύνο­ρα Κολομ­βί­ας — Βενε­ζου­έ­λας, στην πόλη Κου­κου­τά, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών στην Μπογοτά.

 38 δισεκ. δολάρια έχασε η χώρα τα τελευταία 3 χρόνια εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ

Οι άμε­σες ζημί­ες τις οποί­ες έχει υπο­στεί η οικο­νο­μία της Βενε­ζου­έ­λας εξαι­τί­ας των κυρώ­σε­ων των ΗΠΑ μέσα στα τελευ­ταία τρία χρό­νια ανέρ­χο­νται μέχρι στιγ­μής σε περί­που 38 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, τόνι­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης χώρας σε κρί­ση, ο Ρικάρ­δο Μενέ­ντες, σε δηλώ­σεις του στο δημό­σιο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Agencia Venezolana de Noticias.

Σύμ­φω­να με τους υπο­λο­γι­σμούς του Μενέ­ντες, σε 23 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια ανέρ­χε­ται το απο­λε­σθέν ΑΕΠ της Βενε­ζου­έ­λας, ενώ τα υπό­λοι­πα 15 δισεκ. δολά­ρια αφο­ρούν δια­φυ­γό­ντα έσο­δα της Citgo, της αμε­ρι­κα­νι­κής θυγα­τρι­κής της PdVSA, της δημό­σιας επι­χεί­ρη­σης πετρε­λαί­ου της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης χώρας. «Εάν προ­σθέ­σου­με ακό­μη 20 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια που χάσα­με εξαι­τί­ας της δολιο­φθο­ράς που υπέ­στη η πετρε­λαϊ­κή βιο­μη­χα­νία, φθά­νου­με στα 58 δισεκ. δολά­ρια ζημί­ες. Μιλά­με για σχε­δόν 60 δισεκ. δολά­ρια που έχα­σε η χώρα», συνό­ψι­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας [1]. Για τον Μενέ­ντες, η πρω­το­βου­λία για τη χορή­γη­ση ξένης ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη Βενε­ζου­έ­λα, με φόντο την επι­βο­λή νέων οικο­νο­μι­κών κυρώ­σε­ων σε βάρος του Καρά­κας, είναι «κυνι­κή». «Θέλου­με οι επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον της οικο­νο­μί­ας μας (…) να στα­μα­τή­σουν, ώστε να μπο­ρέ­σου­με να αρχί­σου­με τη δια­δι­κα­σία επα­νόρ­θω­σής της» το συντο­μό­τε­ρο, συμπλή­ρω­σε ο αντι­πρό­ε­δρος της Βενεζουέλας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο